Witam, przejrzałam prawie cały wątek dotyczący tegorocznych wyborów odkurzacza, ale samodzielnie i bez doświadczenia ciężko mi wybrać model do mojego domu.
Po wstępnej lekturze raczej skłaniam sie ku Roombie i tu moje pytania i wątpliwości:
1. dom dwupoziomowy, na dole otwarta przestrzeń (jadalnia, kuchnia, salon, hall - wszędzie terakota, w salonie dywan z raczej dłuższym włosem - wiem będę musiała go odkurzać oddzielnie) - wszystkie pomieszczenia raczej prostokątne, jadalnia z wykuszem, meble pod ścianami, tylko kanapa na środku salonu. Za drzwiami na dole: wiatrołap i mała łazienka (oba pomieszczenia terakota). Raczej brak kabli na podłodze. W sumie ok 50m2. Brak progów.
2. na półpiętrze sypialnia (panele + futrzak) - ok 20 m2.
3. na piętrze 3 pokoje, hall i łazienka. W pokojach panele, dwa krótkowłose dywany i jeden długowłosy, w łazience terakota. Między pokojami a hallem typowe listwy progowe z listew panelowych (niewysokie).
Dom na co dzień zamieszkują dwie osoby dorosłe i 8-miesięczniaczka Marysia:) oraz jedna suka owczarkowata raczej z dłuższym włosem i jeden kundel z krótkim włosem bywający sporadycznie w domu.
Główny problem do nanoszony z podwórka piasek i koty z kurzu.
Kwota którą chcę przeznaczyć na odkurzacz do 1700zł.
Pod uwagę brany jest tylko sprzęt nowy.
Co warto za tę cenę kupić i dlaczego akurat to?
Czy warta uwagi jest tylko Roomba czy Navibot też? Czy Carneo jest złym wyborem?
Czy kupować wersję droższą, czy tańszą i dokupić dodatkowe akcesoria?
Z góry dziękuję za profesjonalne wsparcie przy wyborze
[ Dodano: 2013-06-09, 11:56 ]
Dodam, że nie mam możliwości wypróbowania żadnego z odkurzaczy - nie ma nikt ze znajomych, w jednym sklepie mają tylko Roombę, ale nie wypożyczają, na prezentacje też mają tylko Roombę, ale panie są bardzo nachalne i ceny mają z Marsa;)