Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017
Ten VR200 to przestarzała technologia sprzed kilku lat. W przeciwieństwie do Neato Botvac szczotkę główną ma sporo wsuniętą do środka. Bardziej nawet jak w starej generacji Neato XV i Vorwerk VR100 Słabizna przy ścianach. Obecnie robi się wszystko żeby szczotka główna była maksymalnie wysunięta do frontu i boku, a ewentualna szczotka boczna umieszczona już nie na boku, a w rogu sięgała do kątów. Pozostałe patenty to uwstecznienie dobre 5 lat.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Wybaczcie, ale im więcej czytam o robotach odkurzających tym mniej wiem
Na początku założyłam budżet do 2000zl a im bardziej wgryzałam się w temat tym bardziej byłam przekonana że muszę mieć najnowszy model Roomby. Bardzo liczę, że doradzicie mi jakie modele roomby i innych robotów odkurzających powinnam wziąć pod uwagę by było dobrze i nieprzepłacone w stosunku do moich priorytetów.
Mieszkam w domu piętrowym, w razie potrzeby będę przenosić robota i prawdopodobnie zamontuję jakąś barierkę na schody.
Mieszkam w towarzystwie trzech psów, licznego stada kotów, królika, męża i dwójki dzieci, więc włosów produkujemy w ilościach hurtowych.
Piętro na którym głównie pracować będzie robot zbudowane jest z niewielkiego przedpokoju z którego wchodzi się do trzech pokoi, łazienki, kuchni i na schody. Całość ma ok 85-90m2 umeblowane więc część powierzchni wyłączona ze sprzątania, przy czym kuchnia drzwi do kuchni są zamknięte pod naszą nieobecności i wtedy robot nie będzie miał tam możliwości wjazdu, więc ok 10m2 odpada.
Nie mamy dywanów, łazienka/kuchnia kafelki, pokoje. przedpokój deski dębowe. Niestety w dwóch pokojach z powodu zalania deski się zbiesiły i nie tworzą doskonale gładkiej powierzchni.
Zależy mi na:
usunięciu włosów, kurzu i piasku z podłóg jestem realistką przy takiej ilości zwierząt marzy mi się odkurzanie normalnym odkurzaczem raz/dwa razy w tygodniu ;)
by robot objechał podczas naszą nieobecność trzy pokoje i przedpokój w miarę dokładnie ok 75m2 (nie interesuje mnie czy zrobi to chaotycznie czy linia przy linii, nie będę na niego patrzeć ;) )
na trwałości urządzenia i łatwości obsługi (nie wiem czy powinnam posiadać dodatkowe latarnie i ile z nimi zachodu)
filtr Hepa - z opcji dodatkowych to on mnie najbardziej kręci, bo mam alergika roztoczowego w domu, ale z kolei jeśli mam dokładać 1000zł znalazł się w robocie to zdecydowanie odpuszczę.
Nie zależy mi na:
możliwości programowania (mogę spokojnie kliknąć guziczek wychodząc z domu)
sposobie pracy (ważne by powciągał co ma powciągać a ja go wyczyszczę po powrocie z pracy)
głośności
Co do budżetu, już nic nie zakładam, zdecydowanie wolę poczekać i dozbierać niż kupić za 1000zł coś co sobie u nas radzić w ogóle nie będzie. Z drugiej strony też nie muszę mieć bajerów, byle robot dał sobie z ogarnięciem 75m na jednym ładowaniu, dał radę 1-2cm uskokom.
Czy starsze modele roomby spełniają te kryteria (podkreślone/pogrubione są zdecydowanymi priorytetami)?
Czy istnieje namacalna różnica w działaniu tych z AeroForce?
Czy inne roboty (nie roomby) powinnam wziąć pod uwage i ewentualnie jakie?

Mieszkam w domu piętrowym, w razie potrzeby będę przenosić robota i prawdopodobnie zamontuję jakąś barierkę na schody.
Mieszkam w towarzystwie trzech psów, licznego stada kotów, królika, męża i dwójki dzieci, więc włosów produkujemy w ilościach hurtowych.
Piętro na którym głównie pracować będzie robot zbudowane jest z niewielkiego przedpokoju z którego wchodzi się do trzech pokoi, łazienki, kuchni i na schody. Całość ma ok 85-90m2 umeblowane więc część powierzchni wyłączona ze sprzątania, przy czym kuchnia drzwi do kuchni są zamknięte pod naszą nieobecności i wtedy robot nie będzie miał tam możliwości wjazdu, więc ok 10m2 odpada.
Nie mamy dywanów, łazienka/kuchnia kafelki, pokoje. przedpokój deski dębowe. Niestety w dwóch pokojach z powodu zalania deski się zbiesiły i nie tworzą doskonale gładkiej powierzchni.
Zależy mi na:
usunięciu włosów, kurzu i piasku z podłóg jestem realistką przy takiej ilości zwierząt marzy mi się odkurzanie normalnym odkurzaczem raz/dwa razy w tygodniu ;)
by robot objechał podczas naszą nieobecność trzy pokoje i przedpokój w miarę dokładnie ok 75m2 (nie interesuje mnie czy zrobi to chaotycznie czy linia przy linii, nie będę na niego patrzeć ;) )
na trwałości urządzenia i łatwości obsługi (nie wiem czy powinnam posiadać dodatkowe latarnie i ile z nimi zachodu)
filtr Hepa - z opcji dodatkowych to on mnie najbardziej kręci, bo mam alergika roztoczowego w domu, ale z kolei jeśli mam dokładać 1000zł znalazł się w robocie to zdecydowanie odpuszczę.
Nie zależy mi na:
możliwości programowania (mogę spokojnie kliknąć guziczek wychodząc z domu)
sposobie pracy (ważne by powciągał co ma powciągać a ja go wyczyszczę po powrocie z pracy)
głośności
Co do budżetu, już nic nie zakładam, zdecydowanie wolę poczekać i dozbierać niż kupić za 1000zł coś co sobie u nas radzić w ogóle nie będzie. Z drugiej strony też nie muszę mieć bajerów, byle robot dał sobie z ogarnięciem 75m na jednym ładowaniu, dał radę 1-2cm uskokom.
Czy starsze modele roomby spełniają te kryteria (podkreślone/pogrubione są zdecydowanymi priorytetami)?
Czy istnieje namacalna różnica w działaniu tych z AeroForce?
Czy inne roboty (nie roomby) powinnam wziąć pod uwage i ewentualnie jakie?
Ostatnio zmieniony 02 lut 2017, 7:16 przez formica, łącznie zmieniany 1 raz.
Wczoraj spędziłam dzień i pół nocy na przekopywaniu forum, doczytałam się opinii, że nie warto inwestować w roombę z serii 7xx i 8xx tych a niby lepszą funckją sprzątania, ponieważ nie widać praktycznie róznicy w działaniu (u mnie brak dywanów). Ale z kolei tylko one w tej chwili obsługują wirtualne latarnie a to chyba niezbędne w naszym domu. Czy jakieś inne modele powinnam jeszcze wziąć pod uwagę? Czy warto poczekać, doskładać na 980 i te funkcje mapowania? Czy rzeczywiście jest dokładniejsza od 7xx i 8xx?
Czy może w ogóle porzucić roomby i rozważać Neato w takiej sytuacji?
Osiołkowi w żłobie dano...
Czy może w ogóle porzucić roomby i rozważać Neato w takiej sytuacji?
Osiołkowi w żłobie dano...
Kilka postów wcześniej był link do R960 w podejrzanie niskiej cenie, aukcja wygasła, ten sprzedawca ma jednak jeszcze ich 13szt na innej aukcji. Przeswietliłem jego komentarze i są tam 2 pozytywy z tamtej aukcji ( końcówka numeru aukcji ...16). Może jednak to nie ściema.
Tutaj porównanie R980 i R960.
http://irobot.pl/pl/products-comparison.php?roomby=1 .
Czyli brak carpetboost inny pojemnik i brak gwarancji za 21 stówek?
Tutaj porównanie R980 i R960.
http://irobot.pl/pl/products-comparison.php?roomby=1 .
Czyli brak carpetboost inny pojemnik i brak gwarancji za 21 stówek?
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

- barbapuppa
- Robot Master
Jeśli sprzedawca nie daje możliwości zakupu za pobraniem (a tutaj takiej opcji nie ma), to trochę jest mało wiarygodny jak dla mnie. Oczywiście może to być specyficzny przypadek, ale przy takich większych kwotach zbyt dużo ostrożności jednak nie zaszkodzi.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
gdy jest platnosc przez PayU i zostaniemy oszukani,kasa zostanie nam zwrocona.pozdrawiam
Końcem końców po wielu medytacjach i porównaniu tego co jest dostępne w sklepach zamówiłam 886 i dziś odbieram. W zestawie jednak jest tylko jedna latarnia i stąd mój kolejny post. Czy jedna latarnia wystarczy na podział takiej powierzchni (myślałam by ustawić ją mniej więcej w połowie przedpokoju w poprzek), czy nie lepiej dokupić drugą lub nawet dwie i poustawiać je w progach pokoi? Co pozwoli roombie efektywniej działać?

Spróbuj z jedną latarnią na początek. W połowie przedpokoju powinno być ok

R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Oki, dziękuję!
...a także jedna wirtualna ściana Dual Mode zamiast dwóch i krótszy czas pracy o całe 45 minut (słabszy aku). Do mniejszych mieszkań i domów bez dywanów może się sprawdzić.sondejm pisze:Czyli brak carpetboost inny pojemnik i brak gwarancji za 21 stówek?
Ps. z jedną latarnią całe wielopokojowe mieszkanie? dobry żart. do 2-pokojowej kawalerki <40m2 z kuchnią w salonie ok, ale jak są już 3 pomieszczenia i więcej to trzeba drugą latarnię i więcej. Nie chodzi o to że te dwa pokoje mają w sumie <20m2, ale one są przecież połączone korytarzem do którego prowadzą od nich wąskie przejścia/drzwi.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Witam forumowiczów!
Od kilku godzin czytam forum i przyznam szczerze, że wiem mniej niż wiedziałem wcześniej, ale to chyba naturalne. Szukam robota odkurzającego, które trafi w moje wymagania:
- firma nie istotna (ale nie "chińczyk"), cena do ~3000zł
- obszar: parter - salon 40m2, łazienka 5m2, ew. wiatrołap 3m2
- powierzchnia: 100% gres, 1 mały dywanik na który robot i tak nie wjedzie to stoi na nim niski stolik kawowy
- główny wróg (w kolejności): piasek wnoszony przez psa, krótka sierść psa, długie włosy żony
- główny problem: nieregularna powierzchnia, tj. kuchnia w kształcie L, nieregularny barek ("3d") z hookerami, kanapa na środku salonu, donice z kwiatami
- nieistotne: głośność i czas pracy (będzie pracował jak jesteśmy w pracy, pies jest zamykany na górze)
- mile widziane: nie obijać się mocno o meble (kuchnia i barek jest wykończona od zewnątrz białym połyskiem), harmonogram
1. Czy jest jakiś robot w tej cenie, który spełni moje oczekiwania?
2. Czy jak wykończę górę (4 pokoje, 60m2 w panelach podłogowych) to będę mógł go też tam używać? Pewnie do pytania 1 wystarczy coś tańszego (chociaż kto wie z tą nieregularną powierzchnią), a do pytania 2 potrzebuję już roomby 980 lub czegoś pokrewnego...
Od kilku godzin czytam forum i przyznam szczerze, że wiem mniej niż wiedziałem wcześniej, ale to chyba naturalne. Szukam robota odkurzającego, które trafi w moje wymagania:
- firma nie istotna (ale nie "chińczyk"), cena do ~3000zł
- obszar: parter - salon 40m2, łazienka 5m2, ew. wiatrołap 3m2
- powierzchnia: 100% gres, 1 mały dywanik na który robot i tak nie wjedzie to stoi na nim niski stolik kawowy
- główny wróg (w kolejności): piasek wnoszony przez psa, krótka sierść psa, długie włosy żony
- główny problem: nieregularna powierzchnia, tj. kuchnia w kształcie L, nieregularny barek ("3d") z hookerami, kanapa na środku salonu, donice z kwiatami
- nieistotne: głośność i czas pracy (będzie pracował jak jesteśmy w pracy, pies jest zamykany na górze)
- mile widziane: nie obijać się mocno o meble (kuchnia i barek jest wykończona od zewnątrz białym połyskiem), harmonogram
1. Czy jest jakiś robot w tej cenie, który spełni moje oczekiwania?
2. Czy jak wykończę górę (4 pokoje, 60m2 w panelach podłogowych) to będę mógł go też tam używać? Pewnie do pytania 1 wystarczy coś tańszego (chociaż kto wie z tą nieregularną powierzchnią), a do pytania 2 potrzebuję już roomby 980 lub czegoś pokrewnego...
1. Na takiej powierzchni (<50m2) właściwie już Roomba 650 mogłaby się sprawdzić, ale tylko Roomby serii 7xx i 8xx posiadają gumowy zderzak. Do 2. Roomba z obsługą latarni też sobie tam poradzi, czyli najwyższe modele serii 7xx i 8xx, latarni ilość 2 sztuki
@piokrza dzięki za odpowiedź. W takim razie gumowy zderzak jest niezbędny. Myślałem nad Roombą 886, 2800zł mieści się w moich ramach, pytanie tylko czy poradzi sobie z tym nietypowym barkiem (dodaję zdjęcie w załączniku).
Pewnie nie rozumiem do końca jak działają wirtualne latarnie, ale jak 2 sztuki mogą starczyć na 4 pokoje? One wskazują robotowi gdzie może wjechać, tak?
EDIT: I jeszcze jedna, bardzo ważna kwestia. Czy Rooma poradzi sobie z zasłonami, które prawie dotykają ziemi (1cm)?
Pewnie nie rozumiem do końca jak działają wirtualne latarnie, ale jak 2 sztuki mogą starczyć na 4 pokoje? One wskazują robotowi gdzie może wjechać, tak?
EDIT: I jeszcze jedna, bardzo ważna kwestia. Czy Rooma poradzi sobie z zasłonami, które prawie dotykają ziemi (1cm)?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
co z tym barkiem? bo nie rozumiem
2 sztuki na 3 kolejne po sobie pomieszczenia, każde po 20m2, napisałeś że jest 60m2...po podziale na 3 strefy wychodzi że obsłużą je 2 latarnie. Jak są 4 pokoje i hol/przedpokój to 3-4 latarnie.
Jak ŻADEN inny robot, poradzi sobie z zasłonami, kapami, itd.
dotyka zderzakiem wszystkiego, zwalnia, sprawdza czy jest "miękkie" czy "twarde", jak "miękkie" (zasłona, firanka, kapa) to przejedzie, jak "twarde" (ściana, mebel) odbije się i zawróci
2 sztuki na 3 kolejne po sobie pomieszczenia, każde po 20m2, napisałeś że jest 60m2...po podziale na 3 strefy wychodzi że obsłużą je 2 latarnie. Jak są 4 pokoje i hol/przedpokój to 3-4 latarnie.
Jak ŻADEN inny robot, poradzi sobie z zasłonami, kapami, itd.

Co do barku - chodziło mi o to, że nie będzie próbował mi go przesunąć. ;) Rozumiem, że da radę. Co do zasłon to się cieszę, mam nadzieję, że ten model 886 da radę.
Jak dla mnie największym minusem iRobota jest ogromna ilość zamówionych opinii w Internecie, które co prawdą są napisane profesjonalnie (i często kreatywnie) rzucają się w oczy. Szczególnie to widać jak ta sama opinia jest w kilku różnych sklepach (nie portalach opiniotwórczych, które agregują opinie). Widać, że iRobot się stara, ale kogoś kto korzysta z sieci non stop to bardzo razi.
Jak dla mnie największym minusem iRobota jest ogromna ilość zamówionych opinii w Internecie, które co prawdą są napisane profesjonalnie (i często kreatywnie) rzucają się w oczy. Szczególnie to widać jak ta sama opinia jest w kilku różnych sklepach (nie portalach opiniotwórczych, które agregują opinie). Widać, że iRobot się stara, ale kogoś kto korzysta z sieci non stop to bardzo razi.