jaki odkurzacz wybrać??? - 2013

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
mikaxx

Post autor: mikaxx »

Powiem Wam ze roomba sprząta super. dzisiaj włączyłam ją w dwóch pokojach w których są dywany z krótkim włosiem i wysprzątała aż miło. i pozbierała sporo kociej sierści jak na taki mały odkurzacz. Co prawda sądzę że te dywany tylko utrudniają życie no i szczotki pewnie się na dywanach szybciej zużywają no ale radzi sobie znakomicie. Generalnie jestem zadowolona, z latarni również. Są jednak baardzo przydatne.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

O szczotki i ich żywotność podczas sprzątania byłbym spokojny, bardziej niszczą się podczas czyszczenia ich, tych szczotek przez człowieka.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Kontakt:

Post autor: pawel2m »

Cały czas jednak ubolewam nad "chińskim" uszczelnieniem filtra Aerovac. Wystarczy go wyjąć i zobaczyć ile kurzu przepuszcza na turbinę, zwykły kosz tak samo :(

A przepuszczając na turbinę przepuszcza do mieszkania, dlatego raz w tygodniu dobrze jest odpalić normalny odkurzacz.
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
Agnieszka

Jaki robot wybrać?

Post autor: Agnieszka »

Witam,

to mój pierwszy post na tym forum więc najpierw chciałabym się z wszystkimi przywitać:)

Chciałabym docelowo kupić dwa roboty. Firma jest dla mnie praktycznie w ogóle nieistotna. Chciałabym żeby roboty były jak najmniej awaryjne i tanie w eksploatacji.
Jeden byłby używany w małym (30 m2) mieszkaniu, dwupokojowym, bez progów, wyłożonym panelami, bez dywanów, bez zwierząt.
Drugi to już trochę trudniej, bo mieszkanie większe, na podłodze drewno lub kafelki, niskie progi, dywany z krótkim włosiem, no i kot.

Jakie modele mi polecacie?
Nie znalazłam informacji o zużywaniu energii przez roboty - czy wiecie coś na ten temat?

Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas:))

Agnieszka
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Witaj.

Jaki budżet na każdego robota lub cała kwota, nowe roboty czy używane?

Odkurzanie czy przecieranie, jeśli przecieranie to na sucho czy mokro, a może zmywanie z użyciem detergentu i szczotkowanie?

Co do kosztów to filtry do odkurzacza Roomba serii 5xx i 6xx około 20zł/6mcy, energia na końcu wątku z linka jest wyliczona KOSZTY miesięczne i raz na 1,5-2 lata bateria za około 160zł.
Moja wypowiedź dotyczy tylko i wyłącznie Roomba bo je znam z autopsji.
jaszonka

Post autor: jaszonka »

Witam wszystkich.
Od 3 dni czytam Wasze forum i dziś dołączyłam do grona pozytywnie zakręconych.
Po przestudiowaniu Waszych rad dla poprzedników i obejrzeniu mojego mieszkania wiem, że chcę kupić roombę bez dodatków typu latarnie i ściany. Mam proste, płaskie mieszkanie ok. 60 m2 i psa- czyli długie włosy i piasek. Myślałam, że nie będę już nikomu głowy zawracać , ale...
Dziś obejrzałam w sklepie 620 i taką chciałam kupić na oleole - 999PLN, jednak znalazłam na allegro rooombę typu pet,ofertę dirty dog i hoovera w sklepie i dopadły nie wątpliwości.
Mam pytania -
1.co to jest za typ - pet
2.co sądzicie o dirty dog
3.czy może jednak hoovera
4.czy 630 to ta sama 620 tylko z dodatkami?
5.do sondejma - czy Twoja oferta nr 2 z allegro wiele się różni od nowego 620?

[ Dodano: 2013-08-25, 23:52 ]
Mam jeszcze pkt. 6. - jeżeli dokupię boczną szczotkę 6 ramienną czy będzie pasować do 620? Czy to będzie podobne do modelu pet??

Dziękuję z góry za pomoc.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

jaszonka pisze:1.co to jest za typ - pet
2.co sądzicie o dirty dog
3.czy może jednak hoovera
4.czy 630 to ta sama 620 tylko z dodatkami?
5.do sondejma - czy Twoja oferta nr 2 z allegro wiele się różni od nowego 620?
Ad1. PET przeznaczony do sprzątania po zwierzakach ma zazwyczaj w zestawie powiększony pojemnik na brud typu AeroVac1
Ad2. Jeśli to ten Dirt Dog od iRobota to raczej nie do sprzątania po psie lesz "pies na bród" (z ang "The iRobot Dirt Dog is a cleaning robot based on the Roomba platform designed for workshops and garages") Jeden z pierwszych modeli i naprawdę do ciężkiej roboty typu łopaty piasku lub śrubki w garażu.
Ad3. ?? daj linka. Ja mam Hoovera turbo szczotkę do odkurzacza "analogowego", super sprawa ale hałas odrzutowca.
Ad4. TAK
Ad5. Zasadniczo, połowa ceny nowej R620, wiek tego zestawu to 2010r, 6xx z kolei to najnowsza seria, kontynuacja 5xx, wszystkie 6xx są z AV1 i akcesoria w opcji, najstarsze modele 6xx mają rok i ciut więc świeżynki.
Powiększony pojemnik na bród w mojej ofercie nie ma turbinki czyli ssania, ale dokupienie AV1(120zł) do tego zestawu zrobi z niego prawie PET - nie będzie napisu pet, choć taki R563 z napisem PET wpadł wczoraj mi w ręce, brak tylko AV1, pisz na priv- dam fotki.

[ Dodano: 2013-08-26, 00:06 ]
jaszonka pisze:Mam jeszcze pkt. 6. - jeżeli dokupię boczną szczotkę 6 ramienną czy będzie pasować do 620? Czy to będzie podobne do modelu pet??

Ad6. TAK będzie pasować- ale te sześcioramienne to lipa, łamliwe i jakieś słabe, 3ramienna radzi sobie doskonale.

[ Dodano: 2013-08-26, 00:12 ]
zaznaczyć jeszcze trzeba że model 625 pro taka czerwona, to wyposażony model 5xx z walizką bardzo drogich dodatków, nie polecam barak uchwytu do przenoszenia i nie ma jak złapać aby zerknąć pod podwozie.
jaszonka

Post autor: jaszonka »

Czyli, że 620 ma to wszystko ważne co miał typ pet?

O profesionalu już wyczytałam wcześniej, że to pic :)
Obejrzałam właśnie na you tube test hoovera i już go nie chcę.
Obejrzałam też dirty doga w akcji w domu w na dworzu- imponujące, ale zakończono jego produkcję i są kłopoty z częściami-więc też odpada.

Dzięki za wyjaśnienia. Utwierdziłeś mnie w wyborze.
Wezmę ze sklepu tą 620-nie umiem jeszcze naprawiać i modyfikować. Za to brakuje mi w niej okrągłej szczotki.Ale to się dokupi.

[ Dodano: 2013-08-27, 08:47 ]
Czyli, że 620 ma to wszystko ważne co miał typ pet?
Agnieszka

Post autor: Agnieszka »

sondejm pisze:Jaki budżet na każdego robota lub cała kwota, nowe roboty czy używane?

Odkurzanie czy przecieranie, jeśli przecieranie to na sucho czy mokro, a może zmywanie z użyciem detergentu i szczotkowanie?
Witam ponowni,

budżet to ok. 3 tyś zł. Jednak jeśli musiałabym się ograniczyć do jednego tylko robota, to bardziej zależy mi na mieszkaniu, w którym są dywany. Nowe czy używane - nie mam dojścia do używanych, a różnego rodzaju aukcje nie są dla mnie wiarygodne i nie mam jak sprzedzić sprzętu bo się na tym nie znam więc zostaje nowe.
Jeśli w robocie byłaby funcjak przecierania na sucho to byłoby super, jednak nie jest to żadne kryterium.

Pozdraiwm
Agnieszka
Awatar użytkownika
pawel2m
Kontakt:

Witaj, za 3000 zł kupisz dwa roboty np 650. Ale lepiej kupić dwie używane 560, wymienić części eksploatacyjne na nowe i zostanie jeszcze z 1000zł .

Takbym zrobił ja.

Jeżeli potrzebujesz z tym pomocy pisz. Poszukam i pomogę.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Czyli na dywany bierz tę Roombę 620, ale dla pewności podaj ilość pomieszczeń i całkowitą powierzchnię.
Na to 30metrowe mieszkanko poleciłbym Minta czyli po zmianie nazwy Braava, nowy model ma w padzie zasobnik na wodę i nawilżanie ściereczki z tego pada, jeśli puścisz na sucho to też daje radę, po więcej zapraszam do działu Mint/Evo np tutaj: mint-plus-pro-clean-reservoir-pad-vt358.htm
Awatar użytkownika
pawel2m
Kontakt:

Tia ale mint to po roombie, bo jak puścisz minta na nie poodkurzaną powierzchnie to będzie pracował jak szlifierka.

Ale jak sie dobrze policzy to mozna kupic dwie roomby i minta.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Pawel Są 2 mieszkania i nie koniecznie po sąsiedzku.

Mint przeciera też na sucho (zbiera kurz i piasek), przeciera ściereczkami które są zaprzeczeniem praw fizyki, efekt super, podobno.Tutaj pokazano
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

Tak Swifferki są naprawdę super. Przetestowałam. Lepiej zbierają niż oryginały. Tyle tylko, że nie są wielorazowe.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
morela

witam

Post autor: morela »

ja też przymierzam się do zakupu robota. Przejrzałam parę testów i opinii, myślałam o Roombie. tylko - jakiej? z jakimi akcesoriami? Sciany? Latarnie?

W załączniku powinny się pokazać rzuty. Dom parter+piętro, dywany tylko na piętrze, dół w płytkach.

Dołu do sprzątania 48 m, góry 65 m. Dół musiałby być sprzątany pewnie codziennie, bo juz teraz zamiatam 2-3 razy dziennie (kłaki psie). Na górę stwór nie ma wstępu. Tam chcę przenosić robot, żeby przeleciał się raz w tygodniu.

Na dole 3 pomieszczenia - salon, kuchnia, korytarz - nie mają drzwi miedzy sobą.

Myślałam najpierw, że niepotrzebny mi harmonogram na 7 dni, HEPA, pilot, wskaźnik zapełnienia i bym poszła w serię 6, nawet 620 ale czy da się tu bez ścian i latarń i czy 7 nie lepsza przy zwierzakach?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zablokowany