Problem - Roomba porusza się tylko powoli.. cd 2012
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
- pawel2m
- Autoryzowany Dealer iRobot
- Kontakt:
Re: Jaką Roombę kupić?
A dlaczego sprzedales na częsci? Co padło ? W roombie nie ma rzeczy której się naprawić nie da.
Można naprawić każde uszkodzenie poza totalnym padem płyty głównej i najdroższa naprawa nie przekroczy 200 zł.
620 to dalej wszystko to samo co w 520 tylko z szarym modułem i koszem AV reszta jest bez zmian, jeżeli cokolwiek usprawnili to pewnie oprogramowanie.
Można naprawić każde uszkodzenie poza totalnym padem płyty głównej i najdroższa naprawa nie przekroczy 200 zł.
620 to dalej wszystko to samo co w 520 tylko z szarym modułem i koszem AV reszta jest bez zmian, jeżeli cokolwiek usprawnili to pewnie oprogramowanie.
no wlaśnie padła płyta główna i nie miałem gwarancji..pawel2m pisze:A dlaczego sprzedales na częsci? Co padło ? W roombie nie ma rzeczy której się naprawić nie da.
tutaj szczegóły z 2010 roku:
problem-roomba-porusza-sie-tylko-powoli-vt156.htm
Możesz rozwinąć ten temat? Nie jestem zbyt technicznypawel2m pisze:marekw pisze:no wlaśnie padła płyta główna i nie miałem gwarancji..pawel2m pisze:A dlaczego sprzedales na częsci? Co padło ? W roombie nie ma rzeczy której się naprawić nie da.
tutaj szczegóły z 2010 roku:
problem-roomba-porusza-sie-tylko-powoli-vt156.htm
Hmm wyglada jak pad diody D58....

- pawel2m
- Autoryzowany Dealer iRobot
- Kontakt:
A jest taka dioda na płycie D58 1N4000 wymaga wymiany na 1N4001, inaczej są objawy jak u ciebie lub non stop problemy z ładowaniem. 2 zł kosztuje.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2013, 21:27 przez pawel2m, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem, dałem do naprawy, powiedziano mi ze jest tylko opcja wymiany płyty za jakieś 400zl. Miałem wymienić ale w końcu sprzedałem na części.
[ Dodano: 2013-01-10, 14:13 ]
[ Dodano: 2013-01-10, 14:13 ]
Pawel, rozwiń troche temat. Czytałeś cały tamten wątek? Nie wygląda to na padnięcie płyty?pawel2m pisze:A jest taka dioda na płycie D58 1N4000 wymaga wymiany na 1N4001, inaczej są objawy jak u ciebie lub non stop problemy z ładowaniem. 2 zł kosztuje.marekw pisze:Możesz rozwinąć ten temat? Nie jestem zbyt technicznypawel2m pisze:
Hmm wyglada jak pad diody D58....
to dziwne, bo moją Roombe wysłałem do sprawdzenia i ewentualnej naprawy do Mystica (moderator tego forum), ktory stwierdził ze padła płyta głowna i ostatecznie kupił ode mnie tą Roombę na części za 200 PLN.pawel2m pisze:Co mam Ci rozwijać, na płycie padła dioda prostownicza, należało ją wymienić (diodę) i tyle.
Oto jego diagnoza:
I później:skonczylem diagnoze. nie wiem ile ma ten robot, ale widac ze walczyl w ciezkich warunkach.
skrzynka z biegami byla mocno zasyfiona.
niestety nie mam dobrych wiadomosci - w robocie padl mozg - plyta glowna.
taka naprawa jest kosztowna.
plyta glowna 520 to wydatek w granicy 400-420pln (musze sciagnac bylaby na za ok tydzien) lub wersja upgrade - plyta glowna z 560 + manipulator (to z napisem clean) za 550 - to mam na miejscu.
Upgrade do wersji 560 daje ci mozliwosc programowania roomby zeby wlaczala sie o okresloncyh godzinach-poczytaj sobie w necie. w tym przypadku manipulator bylby uzywany ale w dobrym stanie.
daj znac co zadecydujesz.
pozdrawiam
Krzysiek
mozesz probowac sciagnac sama plyte z UK albo US - ceny ktore podaje sa cenami po cle i vacie. czsem jedna sztuke uda sie przesliznac ;)
numer plyty:4104037 zatem moze byc z 510 czy 530.
albo kup to samo i mozna przelozyc plyte i reklamowac ;)
alternatywnie sprzedac mi dziada na czesci.
kase prosze przelej na konto + koszty wysylki odesle tez opekiem (dodaj tyle ile zaplaciles za przesylke)
Co ciekawe w innym wątku mówi o tym samym błędzie co u mnie (error 5) tak:po cenie pozostalosci czyli jakies 200pln
Linkhmmm czy R138 to czesty objaw? czy akurat u ciebie padl?
ja przerabilem kiedy error5 na ladowaniu winna byla dioda. ponoc czesta przypadlosc.
Krzychu, to jak to było z tą płytą?
Jeśli potrzebny jest nowy wątek to chętnie założę.[/quote]
czesc,
na plycie byly dwa problemy (o ktorymch pisal marekw), aktualnie dyskutujecie o jednym (obwodzie ladowania).
drugim problem (glownym) byla wolna praca robota (m.in. wolna jazda ale i wolniejsze obracanie sie szczotek).
Tak jak pisze pawel2m (witaj na forum!) w posuzkiwaniu problemu w przypadku pierwszym czasem pomaga wymiana wspomnianej przez niego diody - to moze/ale nie musi naprawic error5.
W drugim przypadku - naprawa tej plyty byla w mojej opinii niewykonalna.
pawel2m: nawet padnieta plyte mozna naprawic ! ;)
na plycie byly dwa problemy (o ktorymch pisal marekw), aktualnie dyskutujecie o jednym (obwodzie ladowania).
drugim problem (glownym) byla wolna praca robota (m.in. wolna jazda ale i wolniejsze obracanie sie szczotek).
Tak jak pisze pawel2m (witaj na forum!) w posuzkiwaniu problemu w przypadku pierwszym czasem pomaga wymiana wspomnianej przez niego diody - to moze/ale nie musi naprawic error5.
W drugim przypadku - naprawa tej plyty byla w mojej opinii niewykonalna.
pawel2m: nawet padnieta plyte mozna naprawic ! ;)
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||