Jako, że kocie tematy a sam mam w domu dwa koty więc się tutaj wypowiem
Po pierwsze AeroVac1 obowiązkowo kupić!

Czy żwirek silikonowy czy drewniany czy ebonitowy roomba elegancko zbierze

Zobaczysz ile sierści z podłogi Ci zbierze!
Zaproponuje Ci trzy opcje:
Opcja 1z nadzorowaniem odkurzacza przez właściciela tzn. najdokładniejsze sprzątanie ale przenosisz go z pokoju do pokoju.
W tym wariancie kup sobie kolego model 620 np. w sklepiku który tu się na forum się reklamuje i są do niego odnośniki.
Masz nowy model w standardzie szary wózek i AeroVac1. Jak będzie ci potrzebna wirtualna ściana to sobie dokupisz na forum albo na alledrogo.
2 opcja z zakupem odkurzacza powystawowego lub poprezentacyjnego (class 2 lub 3) w sklepie który daje np. roczną gwarancję door-to-door. Tu trzeba dokładnie dowiedzieć się co się kupuje i jak to wygląda oraz jak z akumulatorem, koszt zależnie od modelu 700-1200zł. Jest pewne ryzyko - ja z takiego źródła mam 531.
3 opcja kupić nową 581 z trzema latarniami jeszcze są jak się poszuka np. na aledrogo ale już nie długo. To nieco gorsze sprzątanie ale bez dozoru za to najdroższe z proponowanych rozwiązanie...
Moim skromnym zdaniem 40m2 powinien podołać odkurzacz bez latarni ewentualnie z samym programowaniem czasu pracy co by wyjechał odkurzacz jak właściciela nie będzie i dokupioną jedną ścianą wirtualną by kocich misek nie porozwłóczył

Roomba to coś więcej niż odkurzacz...
531 i 560 działają z nowymi akumulatorami.
Odpowiednio 1:30 / 2:45h