Już wiem, że bateria dostarczona z odkurzaczem jest martwa. Po ładowaniu +18h (szybkie miganie diody pomarańczowej po kilkunastu godzinach zielona), Roomba ruszyła by zaraz się zatrzymać. No cóż właściwie spodziewałem się tego, że nie ma garbatych aniołów...
Włożyłem naładowaną baterię z mojej 531 i 560 ruszyła. Sprzątała dzielnie i skutecznie około 2h. Była zatrzymywana, podnoszona, włączana/wyłączana, resetowana więc dziś jeszcze raz pojeździmy do wyładowania jak się naładuje.
Nie jeździ po łuku, daje radę z chodnikami, niskimi progami np. podstawa suszarki do ubrań, objeżdża nogi od stołu jeździ wzdłuż ścian - wnioskuję czujniki działają. Moja 531 mając nowsze kółko zgrabniej wskakuje na chodniki i progi pomiędzy pomieszczeniami ale ta też daje radę.
Niestety nie jest rozmowna, muzyczka raźnie przygrywa ale gadać nie chce. Raz jak przypadkowo zassała kabelek od ładowarki telefonu córki wkręcając go w szczotkę, zatrzymała się, lampka z lewej strony CLEAN mrugała na czerwono i odezwała się do mnie raz i to chyba w dwóch-trzech językach (sic!) ang-niem-i chyba franc. lub hiszp.
To tyle jeśli chodzi o gadanie. Próbowałem z instrukcją w ręku poprzez przytrzymywanie CLEAN by zmusić ją do rozmowy. Raźno przygrywała melodyjka, podobnie jak przy resecie czy wyładowaniu akumulatora ale nie gadała więcej
Ma ktoś pomysł
Milczy i pracuje czy jak kto woli pracuje milcząc, tylko przy tym przygrywając -
TO WŁAŚCIWIE IDEAŁ JEST NIE?
[ Dodano: 2012-09-09, 13:47 ]
Przekładnia wyczyszczona i na nowo przesmarowana. Po otworzeniu skrzynki przekładni moim oczą ukazało się dość dużo żółtawego smaru pewnie typu "Towot" wymieszanego z włosami (szkoda, że nie zrobiłem foto)
Oczyściłem z tej "mieszanki" tryby i samą skrzynkę aplikując w zamian profesjonalny smar w aerozolu (przywierający, teflonowo-grafitowy) przeznaczony do siłowników i amortyzatorów oczywiście w rozsądnej ilości.
Ciekawe czy taki smar się sprawdzi w przekładni Roomby 
Może lepszy byłby typowy, gęsty smar do przekładni w "kremie" np. Stihl-a. Co sądzicie, ma ktoś pomysł

Na pewno pracuje teraz inaczej zmienił się dzwięk wydawany przez przekładnie.
Dalej czyszcząc Roombę i sprawdzając ją wiem że zegar i programator działają natomiast... pojawił się nowy problem
Roomba nie ładuje ani nie widzi stacji dokującej - sprawdzałem na dwóch aktualnie posiadanych. Stawiana na nich nie włącza się a przy włączonym DOCK namierza je wjeżdża na nie i niestety jeździ po nich tak jak by je widziała ale nie mogła się ustawić tak by zacząć ładowanie.
To ciekawe bo ściany wirtualne i latarnie widzi.

Coś nie styka w podstawie Roomby
Ma ktoś pomysł w czym problem

Bezpośrednio z ładowarki ładuje się bez problemów ale to inne wejście...

Roomba to coś więcej niż odkurzacz...
531 i 560 działają z nowymi akumulatorami.
Odpowiednio 1:30 / 2:45h