Co jeśli w czasie nieobecności w domu roomba się zablokuje?
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Co jeśli w czasie nieobecności w domu roomba się zablokuje?
Mam takie pytanie.
Mianowicie jak jeździł podczas mojej obecności zdarzyło się, że Roomba po wjechaniu pod meble zaklinowała się "noskiem" pod nóżką od szafki i nie mogła się przez chwilę uwolnić delikatnie "rzęrząc" kółkami.
W końcu jej się udało, ale zastanawiam się - jeśli mnie w domu nie będzie i zaklinuje się na amen - jest ryzyko awarii, spali się, albo coś w ten deseń?
Mianowicie jak jeździł podczas mojej obecności zdarzyło się, że Roomba po wjechaniu pod meble zaklinowała się "noskiem" pod nóżką od szafki i nie mogła się przez chwilę uwolnić delikatnie "rzęrząc" kółkami.
W końcu jej się udało, ale zastanawiam się - jeśli mnie w domu nie będzie i zaklinuje się na amen - jest ryzyko awarii, spali się, albo coś w ten deseń?
- barbapuppa
- Robot Master
nic się nie stanie, po wielokrotnych próbach uwolnienia się bez rezultatu zacznie wołać o pomoc, a jak i to nie poskutkuje, to jak pisze glazn po prostu się wyłączy, tyle że Twoje lokum posprzątane nie będzie
sugeruję zastawiać jakoś to miejsce, aby nie miała gdzie utykać
sugeruję zastawiać jakoś to miejsce, aby nie miała gdzie utykać
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
podniesz szafe o pare cm... wystarczy cos podlozycJahu55 pisze:Przykład z dziś roomba utknęła pod szafką. Wchodzę do domu słyszę cisza a włączyłem ją 15 min przed przyjściem. Szukam Władka a go nie ma. On pod szafką zaniemógł. Wyjąłem go włączyłem usłyszałem błąd 05 lub 005 i jeszcze raz clean i zaczął działać.

===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
W takim przypadku pozostaje tylko wymiana mebli na inne, dopasowane pod kątem odkurzacza, lub takie dopasowanie przestrzeni niskim kosztem (jak podał Mystic) żeby Roomba nie utykała. U mnie pomogło podłożenie pod nogi komody twardych kawałków kartonu. Jest brązowy i mniejszy wymiarami od nogi więc się nie "rzuca".
Roomba 780
- barbapuppa
- Robot Master
można by było zastanowić się nad ewentualnym zakupem wirtualnej latarni/ściany (nie pamiętam dokładnie) typu HALO (o ile Twój model współpracuje), gdzieś mi wpadło w oko coś takiego, że służyć ma głównie do zabezpieczania psich misek czy legowiska i to jakby na zasadzie okręgu, więc czemu nie spróbować z Twoją szafką, a nuż pomoże
jak znajdę linka, to dorzucę
[ Dodano: 2012-07-04, 22:20 ]
OPIS działania wirtualnej ściany HALO
[ Dodano: 2012-07-04, 22:24 ]
link do strony
koszt nie mały 50$, ale z drugiej strony niczego nie przerabiasz
jak znajdę linka, to dorzucę
[ Dodano: 2012-07-04, 22:20 ]
OPIS działania wirtualnej ściany HALO
[ Dodano: 2012-07-04, 22:24 ]
link do strony
koszt nie mały 50$, ale z drugiej strony niczego nie przerabiasz
- barbapuppa
- Robot Master
w gruncie rzeczy tak sobie pomyślałam, że przecież zwykła wirtualna latarnia też może zadziałać tylko trzebaby to sprawdzić, możnaby spróbować odwrócić promień np. do ściany i zobaczyć czy wokół latarni też jest utworzone kółko jak w przypadku bazy dokującej
wydaje mi się, że powinno być, może trochę mniejsze, w Halo jest akurat 50cm, tu pewnie tyle nie uda się osiągnąć
wydaje mi się, że powinno być, może trochę mniejsze, w Halo jest akurat 50cm, tu pewnie tyle nie uda się osiągnąć