roomba nie zbiera smieci
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
czyli jednak szczotki sie nie kreca, lub kreca sie sporadycznie...espania pisze:no witam, dmucha aż miło ! Na żółtym filtrze zbiera b.dużo kurzu ale w pojemniku brak lub bardzo mało "większych" śmieci...
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
- barbapuppa
- Robot Master
jak masz szklany stolik to możesz popatrzeć od spodu co się dzieje przy pracy
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
- pawel2m
- Autoryzowany Dealer iRobot
- Kontakt:
Witaj, silniczki rzadko padają, najczęściej rzeźnia robi się w przekładni, jeżeli masz czerwony lub zielony moduł możesz od razu zakupić szary i mieć temat z głowy.
Czerwone i zielone moduły były nieudane i został zastąpione szczelnymi szarymi.
Najpierw sprawdź czy szczotki są w stanie się kręcić lekko gdy przekrecasz je rękami. Jeśli chodza cieżko problem jest w przekładni, jeśli lekko, problem w silniku.
By sprawdzić czy szczotki się kręcą, wystarczy wyjąć kosz i włączyć roombę. Będzie widać pracę szczotek (o ile będą pracować).
Silniczki mam po 40 zł. Najczęściej jednak moduły są tak wypracowane że już szkoda cokolwiek reanimować.
Silnik najczęściej unieruchamia kurz, z reguły wystarczy rozebrać go na maxa (łącznie z białym plastikiem z przodu) dokładnie poodkurzać go w środku, zwłaszcza otwory wentylacyjne i kilka razy energicznie pokręcić w lewo i w prawo. Jak to nie pomoże to znaczy że umarł.
Czerwone i zielone moduły były nieudane i został zastąpione szczelnymi szarymi.
Najpierw sprawdź czy szczotki są w stanie się kręcić lekko gdy przekrecasz je rękami. Jeśli chodza cieżko problem jest w przekładni, jeśli lekko, problem w silniku.
By sprawdzić czy szczotki się kręcą, wystarczy wyjąć kosz i włączyć roombę. Będzie widać pracę szczotek (o ile będą pracować).
Silniczki mam po 40 zł. Najczęściej jednak moduły są tak wypracowane że już szkoda cokolwiek reanimować.
Silnik najczęściej unieruchamia kurz, z reguły wystarczy rozebrać go na maxa (łącznie z białym plastikiem z przodu) dokładnie poodkurzać go w środku, zwłaszcza otwory wentylacyjne i kilka razy energicznie pokręcić w lewo i w prawo. Jak to nie pomoże to znaczy że umarł.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2013, 19:20 przez pawel2m, łącznie zmieniany 2 razy.
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
Wyjmij kosz włącz robota na podłodze i spróbuj zakręcić szczotkami gdy jeździ, kilka razy próbuj, jeśli podejmą pracę to ok, jeśli nie to nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy to silnik.ALEX pisze:Witam
U mnie również nie kręcą się szczotki. Rozebrał wszystko i w środku była masa kurzu. Niestety czyszczenie nie pomogło.
W związku z tym:
- jak można na 100% stwierdzić, czy to jest wina silniczka?
- gdzie (w Polsce) i za ile można nabyć silniczek?
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Jak to w praktyce zrobić? Podnosząc zaraz Roomba ona naturalnie staje bo sekundzie. Za mało czasu, żeby ruszyć rolką
Już sam nie wiem, ale CHYBA za jednym razem szybko podnosząc widziałem obracające się szczotki. Sam już nie wiem ... 
EDIT: Szczotki ruszyły!!!
Dzięki za pomoc!!! Dlaczego tak się dzieje?

EDIT: Szczotki ruszyły!!!

Dzięki za pomoc!!! Dlaczego tak się dzieje?
Przeczytaj jeszcze raz powoli: Wyjmij kosz na śmieci i bez tego kosza włącz robota na podłodze i trzeba przyklęknąć, spróbuj zakręcić szczotkami gdy jeździ, włóż tam palce, nie zgilotynuje ich, może troszkę paznokcie wypoleruje. Bez obawy.
[ Dodano: 2013-09-25, 20:59 ]
[ Dodano: 2013-09-25, 20:59 ]
W koszu na śmieci jest turbinka może ona nie zaciąga śmieci, czy słyszysz różnicę w hałasie gdy wkładasz kosz podczas pracy/jazdy?ALEX pisze:ale CHYBA za jednym razem szybko podnosząc widziałem obracające się szczotki. Sam już nie wiem
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

- pawel2m
- Autoryzowany Dealer iRobot
- Kontakt:
Zasyfiona przekładnia, jeśli nie ma wytopień to wystarczy wyczyścić. Jeśli sa wytopienia i luzy to za miesiąc będzie to samo i pomoże tylko wymiana.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
------------------------------------------------------