jaki odkurzacz wybrać??? - 2012

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
Awatar użytkownika
anwali
Uświadomiony

Post autor: anwali »

barbapuppa pisze:glanz niby dłuższa żywotność, a jednak dłuższe sprzątanie na baterii, przecież były głosy na forum, że bez dywanów Roomba 780 sprząta 3,5-nawet 4 godzin, takiego wyniku na pewno żadna nowa Roomba z serii 5xx nie osiągnie
Moja 560 z nówką baterią 3700mAh tyle sprzątała, w tym dywan z dużym grubym włosem i zwyczajny dywan. Odkurzała całe mieszkanie w trybie manualnym + ponowne pusczenie w samopas zeby bateria się wyładowała.
bcz

Post autor: bcz »

Witam wszystkich, proszę o poradę. Przymierzam się do zakupu Roomby. Do sprzątnięcia mam 200m. Około 20% to dywany, reszta parkiet i płytki. Mamy trzy koty i psa czyli stały problem z sierścią. Sprzęt będzie mocno eksploatowany i oczekuję że będzie dokładny. Waham się między Pro a 780. Proszę o podpowiedź który wybrać.
Awatar użytkownika
anwali
Uświadomiony

3 x 780
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

witaj bcz

nie oczekuj idealności, pomogą posprzątać przy regularnym stosowaniu, ale to jednak nie 100% (na testach skuteczność jest bliska 100, ale tylko bliska), na pewno zastąpi codzienne gonienie z odkurzaczem za sierścią

mam pytanie: dlaczego rozważasz PRO (walizka cię zachęciła)?

zastanów się jeszcze nad rozważeniem wersji PET, dedykowanej dla sierściuchów (nie musisz się skupiać na modelu 564, wystarczy wybrać jakikolwiek poza serią 7xx i dokupić większy pojemnik)
co do 780 to w przypadku Twojej powierzchni wydaje się być dobrym wyborem, ale byłabym ostrożna bez sprawdzenia czy sobie na pewno da radę z dużą ilością sierści
na pewno przy takiej ilości zwierzaków musisz się liczyć z częstym czyszczeniem szczotek, a właściwie sierści nawiniętej (czytałam kilka wypowiedzi, że nie ma specjalnej różnicy pomiędzy ilością włosów na szczotkach w serii 5xx i 7xx, choć na pewno łatwiej nieco wyczyścić z uwagi na inną konstrukcję szczotek, bo po bokach się nie nawija, no ale czyszczenie z włosia będzie takie samo)

inni użytkownicy na pewno coś dorzucą od siebie
jeśli nie jesteś w pilnej potrzebie zakupowej to w przyszłym tygodniu będę testować 780, na pewno wrzucę swoje spostrzeżenia dotyczące sprzątania sierści i włosów w stosunku do 581
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Awatar użytkownika
lekwp
Robo Znawca

Post autor: lekwp »

Witaj na forum. Podaj kwotę którą chcesz przeznaczyć na zakupy. Dopuszczalna jest też formuła : tyle ile będzie potrzeba aby wreszcie mieć czyste podłogi. ;-)
Roomba 625,780,scooba 385
Waldemar
bcz

Post autor: bcz »

Dzięki za odzew.
Wersja Pro wg przedstawiciela (był na prezentacji) jedyna na duże powierzchnie i dużo pracy dlatego brałam ją pod uwagę ale Pan nie potrafił mi przedstawić różnic między Pro a 780. Chodziło mi też o to który jest lepiej zabezpieczony przed dostawaniem się sierści gdzieś tam do środka sprzętu.
Barbapuppa dzięki, z zakupem się nie pali chętnie poczekam na dodatkowe info o 780 zwłaszcza jak sobie radzi z kłakami.
Lekwp każda kwota do przyjęcia byle zakup był sensowny czyli ułatwił mi życie.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

"domokrążcy" bywają zabawni ze swoimi odpowiedziami (specjalne szkolenia przygotowują ich do omamiania klientów)
przedstawiciel DLF dyskutował tu z nami na forum przedstawiając wyższość PRO nad innymi, niestety żadnych sensownych argumentów nie było dlaczego cena jest tak wysoka, mnie w każdym razie nie przekonał
zresztą gdyby było prawdą to co wówczas pisał, to każda roomba, którą obecnie dystrybuuje powinna być podobnie droga jak PRO, a jednak najnowocześniejszy model jest teraz połowę tańszy, a przecież nie gorszy technologicznie, a lepszy
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Awatar użytkownika
lekwp
Robo Znawca

Te 200m to jeden poziom czy więcej ? Dywany: przydałoby się foto.A tak w ogóle to:
Słowo się rzekło kobyłka u płota. Swgo czasu obiecałem że wygrana roomba będzie kolędować tamtej 770 już nie mam ale mam 780. Mogę Ci podesłać to sobie wypróbujesz
A ja zacznę wypełniać "śluby" :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 04 maja 2012, 18:36 przez lekwp, łącznie zmieniany 2 razy.
Waldemar
Awatar użytkownika
anwali
Uświadomiony

barbapuppa pisze: a przecież nie gorszy technologicznie, a lepszy
z tym się do końca nie zgodzę, starsze modele zasysają mikrokurz po szczotkach, w nowych modelach jest ssanie "ze szczotek" i gdyby same szczotki starczały na ten mikrokurz to zrezygnowali by z turbinki ssącej w starszych modelach, bynajmniej u mnie obie części zbiornika są zawsze pełne po odkurzaniu. Pod względem jakości sprzątania 625 jest lepsza niż 780, reszta na korzyść 780.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

tak to prawda co napisłeś, czytałam o tym, jednak jak to się ma do wyników testów sprzątania, które pokazują wyraźnie lepsze sprzątanie Roomby 780 o kilka % w stosunku choćby do serii 5xx (bo wiadomo że 6xx jest tylko u nas dostępna to nikt na niej takich testów nie robił)

na razie nie jestem pewna Twoich racji Anwali, ale niedługo potestuję to zobaczymy co wyjdzie z tego
Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert

Post autor: ZibiD »

anwali pisze: z tym się do końca nie zgodzę, starsze modele zasysają mikrokurz po szczotkach, w nowych modelach jest ssanie "ze szczotek" i gdyby same szczotki starczały na ten mikrokurz to zrezygnowali by z turbinki ssącej w starszych modelach, bynajmniej u mnie obie części zbiornika są zawsze pełne po odkurzaniu. Pod względem jakości sprzątania 625 jest lepsza niż 780, reszta na korzyść 780.
Mam 625 z zasysaniem ze szczotek :) Wystarczy zmienić kosz na aerovac i nie ma zbiórki kurzu po szczotkach.
Co do jakości technologicznej - nie umiem powiedzieć czy 7XX jest lepsza od 6 i 5XX. Nie zawsze nowy model jest lepszy - czasem (i niestety coraz częściej) to wynik oszczędności na kosztach produkcji, wciskany jako nowość.

Jedno jest jak dla mnie pewne. To co pierniczą sprzedawcy na pokazach w domu to totalny pic na wodę. Nie ma uzasadnienia dla ceny 625 z jaką usiłują ją wciskać. 625 nie powinna kosztować więcej niż 780. Nawet jeśli dołożą extra kuferek na duperele, to cena nie powinna być wyższa o więcej niż 300 - 400 zł ale to już i tak przegięcie.
Obrazek
Awatar użytkownika
lekwp
Robo Znawca

ZibiD pisze:
anwali pisze: z tym się do końca nie zgodzę, starsze modele zasysają mikrokurz po szczotkach, w nowych modelach jest ssanie "ze szczotek" i gdyby same szczotki starczały na ten mikrokurz to zrezygnowali by z turbinki ssącej w starszych modelach, bynajmniej u mnie obie części zbiornika są zawsze pełne po odkurzaniu. Pod względem jakości sprzątania 625 jest lepsza niż 780, reszta na korzyść 780.
Mam 625 z zasysaniem ze szczotek :) Wystarczy zmienić kosz na aerovac i nie ma zbiórki kurzu po szczotkach.
Co do jakości technologicznej - nie umiem powiedzieć czy 7XX jest lepsza od 6 i 5XX. Nie zawsze nowy model jest lepszy - czasem (i niestety coraz częściej) to wynik oszczędności na kosztach produkcji, wciskany jako nowość.

Jedno jest jak dla mnie pewne. To co pierniczą sprzedawcy na pokazach w domu to totalny pic na wodę. Nie ma uzasadnienia dla ceny 625 z jaką usiłują ją wciskać. 625 nie powinna kosztować więcej niż 780. Nawet jeśli dołożą extra kuferek na duperele, to cena nie powinna być wyższa o więcej niż 300 - 400 zł ale to już i tak przegięcie.
Zgadzam sie. :mrgreen:
Waldemar
miszakai

Post autor: miszakai »

Witam,
Rozważam poważnie zakup Roomby. W domu bywa lub mieszka okresowo ogar liniejący 2 razy w roku(od stycznia do czerwca i od czerwca do grudnia:). Mam dość.
Teraz wynajmujemy ok. 75 m na jednym poziomie, panele i dywanik u dziecka, sierści w bród każdego dnia.
Docelowo dom z poddaszem, na dole terakota na górze dechy. Rozumiem, że patentu na czyszczenie samych schodów nikt jeszcze nie wymyślił ale mam pytanie czy z uwagi na sierśc rozważać tylko model Irobot 564 Pet?czy lepsze jest urządzenie niezdefiniowane do domów ze zwierzakami ale po prostu sprawdzone? Koszt do 1500. Teraz jest za 1609 najtaniej ale może jak poczekam?...
z góry dzięki za odpowiedzi.
marta
glanz989
Robo Znawca

Post autor: glanz989 »

Model "Pet" to tylko dodatkowy pojemnik AeroVac, szczotki i narzędzie do ich czyszczenia. W tej cenie można by kupić model nie "Pet" oraz oddzielnie ten AeroVac i wyjdzie to samo, być może taniej (zależy od wybranego modelu).
Roomba 780
miszakai

Post autor: miszakai »

Aha, widzę, ze ten zbiornik kosztuje ok. 100 pln. Czyli jaką Roombę byście polecali do tego zbiornika i czy do niektórych modeli może być niemożliwe jego założenie?
Np tu znalazłam:
Pojemnik AeroVac pasuje do modeli iRobot Roomba 521; 531; 560; 563; 564; 580; 581; i 625 pro.
Czy tak jest faktycznie; ok, zawęża się wybór, to dobrze:)
Czyli np. do 780 już nie?
Wobec tego który z powyższych modeli byłby tańszy a tak samo efektywny z pojemnikiem AeroVac?
Zablokowany