Jaki odkurzacz wybrać??? - 2016
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2016
Dzięki wielkie za info, w takim razie pewnie skończy się na Roombie 

u mnie juz smiga 980'tka
tak przy okazji,to jedna wirtualna sciana/latarnia z zestawu jest mi zbedna-gdyby ktos byl zainteresowany kupnem to pisac,pozdrawiam i dziekuje,bo dzieki temu forum i osobom tu sie udzielajacym sie przekonalem do zakupu tego konkretnego modelu.

tak przy okazji,to jedna wirtualna sciana/latarnia z zestawu jest mi zbedna-gdyby ktos byl zainteresowany kupnem to pisac,pozdrawiam i dziekuje,bo dzieki temu forum i osobom tu sie udzielajacym sie przekonalem do zakupu tego konkretnego modelu.
no to fajnie, czekamy z niecierpliwością na recenzję 

Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
w moim domu (wewnatrz) brak zwierzat,wiec i siersci
plytki,panele i dwa nieduze dywany,przestrzen otwarta,progow brak-wiec roomba smiga rewelacyjnie.
po pierwszym przejezdzie,ktory trawl godzinke wrocila do stacji jak po sznurku,a myslalem ze sie zgubi bo troche w nietypowym (nie tak jak w instrukcji) stoi miejscu dock,ale dał odkurzacz rade.oczyscilem co trzeba i bede go puszczal co dzien lub co drugi dzien.
zalezalo mi bym nic nie musial kombinowac z dzieleniem na sektory i ogolnie z zabawa z wirtualnymi scianami/latarniami,polecam naprawde.

plytki,panele i dwa nieduze dywany,przestrzen otwarta,progow brak-wiec roomba smiga rewelacyjnie.
po pierwszym przejezdzie,ktory trawl godzinke wrocila do stacji jak po sznurku,a myslalem ze sie zgubi bo troche w nietypowym (nie tak jak w instrukcji) stoi miejscu dock,ale dał odkurzacz rade.oczyscilem co trzeba i bede go puszczal co dzien lub co drugi dzien.
zalezalo mi bym nic nie musial kombinowac z dzieleniem na sektory i ogolnie z zabawa z wirtualnymi scianami/latarniami,polecam naprawde.
cena jednak znacznie powyżej już średniej krajowej przekracza możliwości większości polaków...a szkoda, bo nie gorzej mapująca konkurencja spokojnie mieści się w najniższej krajowej
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Byłem już dosłownie o krok od zamówienia odkurzacza automatycznego. Mój wybór padł na Neato D75, ale jeden z użytkowników skarżył się, że ten zawiesza mu się na grzejniku kanałowym i konieczne jest ręczne przestawienie.
Czy jest jakiś odkurzacz, któremu nie straszna kratka w podłodze, z centymetrowymi szparami (patrz: zdjęcie)? Dodatkowo dobrze, żeby potrafił skanować pomieszczenie zamiast jeździć chaotycznie i radził sobie z kocią sierścią.
Budżet - powiedzmy - do 2500 zł.
Czy jest jakiś odkurzacz, któremu nie straszna kratka w podłodze, z centymetrowymi szparami (patrz: zdjęcie)? Dodatkowo dobrze, żeby potrafił skanować pomieszczenie zamiast jeździć chaotycznie i radził sobie z kocią sierścią.
Budżet - powiedzmy - do 2500 zł.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Na takiej kratce każdy może się wieszać. Jednak być może kratka kratce nierówna. Dlatego aby mieć pewność musisz sam sprawdzić u siebie. Jest na to pewna rada: przykrywać to czymś lub odgradzać taśmą magnetyczną/wirtualną ścianą na czas sprzątania. Z nie-chaotycznych: Roomba seria 9xx, Neato lub Samsung. Według zapewnień producentów wszystkie są przystosowane do zbierania sierści. Roomba najbardziej wytrwała przy samo-uwalnianiu w warunkach "zawieszeń".
@ddd masz schody? Jeśli nie to można zakleić czujniki cliff. Warunkiem jest jednak brak uskoków w domu.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Nie mam. Pomysł mi się bardzo podoba.sondejm pisze:@ddd masz schody? Jeśli nie to można zakleić czujniki cliff. Warunkiem jest jednak brak uskoków w domu.

Ale czasem kółka utykają w szczelinach tych kratek. Neato ma węższe kółka niż Roomba o.. Ciut.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Dzień dobry, cześć.
Temat ma 48 stron i to tylko z tego roku, więc wybaczcie jeżeli mój problem był poruszany, ale przeczytanie całości zajęło by mi parę dni.
Otóż potrzebuje robota odkurzającego(a jakże by inaczej
), który pracuje możliwie JAK NAJCISZEJ z obawy o dziecko, noworodka.
Odliczając sprzęt w kuchni czy łazience to myślę, że powierzchni użytkowej jest poniżej 50 m2 na przemian kafle lub panele, jeden dywanik. Oczywiście są są małe listwy, które nie powinny stanowić większych problemów. NATOMIAST na wejściu do łazienki nieco większy próg, widoczny na zdjęciu. Chciałbym, aby robot sobie z nim poradził.
I teraz pytanie, co polecicie? Prawdę mówiąc zawsze kojarzyłem tylko sprzęt pokroju Roomba, ale widzę że jest całe mnóstwo firm. Fajnie byłoby wydać nie więcej niż 2500 zł, no chyba że zyskałbym coś znaczącego na dopłacie.
Lubimy czystość, generalnie sporo się kurzy ale jako takich brudów nie ma w postaci sierści, itd.
Z góry dzięki za podpowiedzi!
Temat ma 48 stron i to tylko z tego roku, więc wybaczcie jeżeli mój problem był poruszany, ale przeczytanie całości zajęło by mi parę dni.

Otóż potrzebuje robota odkurzającego(a jakże by inaczej

Odliczając sprzęt w kuchni czy łazience to myślę, że powierzchni użytkowej jest poniżej 50 m2 na przemian kafle lub panele, jeden dywanik. Oczywiście są są małe listwy, które nie powinny stanowić większych problemów. NATOMIAST na wejściu do łazienki nieco większy próg, widoczny na zdjęciu. Chciałbym, aby robot sobie z nim poradził.
I teraz pytanie, co polecicie? Prawdę mówiąc zawsze kojarzyłem tylko sprzęt pokroju Roomba, ale widzę że jest całe mnóstwo firm. Fajnie byłoby wydać nie więcej niż 2500 zł, no chyba że zyskałbym coś znaczącego na dopłacie.
Lubimy czystość, generalnie sporo się kurzy ale jako takich brudów nie ma w postaci sierści, itd.
Z góry dzięki za podpowiedzi!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeżeli chodzi o hałas to wygląda to tak: Samsung Navibot modele SR87xx (~70dB) SR88xx (~73dB) SR89xx (~60dB) Samsung Powerbot (~70-75dB, w zależności od trybu ustawień mocy) i SR887x SR889x(~62-64dB, tryb "Silence/Turbo"), Roomba seria 6xx (61dB) 7xx (61dB) i 8xx (58dB), Neato XV/Signature (77dB, ciszej ze szczotką combi), Neato Botvac (75dB, ciszej ze szczotką combi), Neato Botvac Connected (70dB, ciszej ze szczotką combi). Ogólnie najcichszy jest Samsung Navibot serii SR89xx. Ile cm ma ten próg? Większość robotów pokonuje progi do 1-2cm, ale za każdym razem taką 100% pewność daje tylko Roomba. Z kolei Samsung może się częściej zawieszać, blokować i kończyć pracę. Roomba ma lepszy algorytm odblokowywania i nie "poddaje" się tak łatwo.
Próg w najgrubszym miejscu ma 1,7cm, ale to zaraz przy ościeżnice, dalej spada do 0,5cm, więc na środku ma właśnie 1 cm, ale jest to pionowy próg, nie pod żadnym kątem jak np. listwy. Czyli generalnie powinien sobie poradzić.
Wartości dźwięku podajesz w jakimś standardowym cyklu pracy, czy poziomie turbo lub ultra lekkim(o ile takie są?). Powiedzmy czy Roomba serii 8xx tę wartość 58dB osiąga przy normalnym odkurzaniu czy trzeba jakoś osłabić jej moc? To samo pytanie dotyczy Samsung Navibot serii SR89xx.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, miło się zaskoczyłem.
Pozdrawiam.
Wartości dźwięku podajesz w jakimś standardowym cyklu pracy, czy poziomie turbo lub ultra lekkim(o ile takie są?). Powiedzmy czy Roomba serii 8xx tę wartość 58dB osiąga przy normalnym odkurzaniu czy trzeba jakoś osłabić jej moc? To samo pytanie dotyczy Samsung Navibot serii SR89xx.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, miło się zaskoczyłem.

Pozdrawiam.
1cm to nawet Navibot przekroczy. Roomby serii 6xx 7xx i 8xx mają jeden poziom mocy. W Samsung Navibot serii SR887x SR889x i SR89xx moc a co za tym idzie również hałas można zwiększyć włączając tryb "Turbo" i odkurzacz pracuje mocniej ale i głośniej. Lepiej sprawdza się na dywanach i rzadko odkurzanych powierzchniach. W serii Powerbot hałas mozna natomiast zmniejszyc właczając tryb "Silence" i odkurzacz pracuje słabiej, gdy mamy same podłogi twarde, a odkurzacz pracuje często. Moc w przypadku tych modeli zmienia się jednym przyciskiem na pilocie, w kazdej chwili dostosowując do aktualnych potrzeb.
Tryb Silence brzmi super, wiesz może jaką wtedy posiada wartość db?
Na prawdę bardzo dziękuję za odpowiedź, chociaż przyznam że skłaniam się ku Roombie serii 8xx z powodu, że to firma, która w głównej mierze produkuje właśnie takowe roboty czyszczące, a Samsung to jednak firma, która produkuje wszystko.
Na prawdę bardzo dziękuję za odpowiedź, chociaż przyznam że skłaniam się ku Roombie serii 8xx z powodu, że to firma, która w głównej mierze produkuje właśnie takowe roboty czyszczące, a Samsung to jednak firma, która produkuje wszystko.