Roomba 886 czy będzie działać z 5 latarniami ?
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
-
Roomba 886 czy będzie działać z 5 latarniami ?
Mam od dwóch dni model 886 z dwiema latarniami ale ponieważ układ mieszkania mam trochę skomplikowany to zastanawiam się nad dokupieniem jeszcze trzech. Według infolinii Roomba 886 działa prawidłowo z 3 , natomiast z 4 lub 5 może głupieć. Testował ktoś w praktyce jak Roombe z 5 latarniami ? Będzie to działać ?
Re: Roomba 886 czy będzie działać z 5 latarniami ?
R 581 dawała radę z 5ma, ale...
Max czas pracy w każdej strefie to było 15 min, bo całkowity czas nie mógł przekroczyć chyba 100min i rezerwa baterii na powrót musiała być.
A samopas bez latarni nie daje rady? Ile metrów?
W 15min to Roomba ogarnie max 10m² bez mebli.
Max czas pracy w każdej strefie to było 15 min, bo całkowity czas nie mógł przekroczyć chyba 100min i rezerwa baterii na powrót musiała być.
A samopas bez latarni nie daje rady? Ile metrów?
W 15min to Roomba ogarnie max 10m² bez mebli.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

-
Samopas będzie problem bo jest sporo mebli , stołów , stolików i innych badziewi. Całość ma ok 65m2 i może uda mi się to obstawić 4 latarniami z czego dwie pracujące w trybie ściany. Wtedy teoretycznie każda strefa będzie miała ok 22 m2. Mam jeszcze pytanie ile realnie wytrzymują baterie w latarniach przy założeniu że irobot będzie używany 3 x w tygodniu ?
Baterie jak ciężkie (dobre=drogie) to do 3mcy powinny. Aku 2tyg.
Były przynajmniej 3 próby samopas? To zadziała pod warunkiem wykorzystania aku Roomby do całkowitego rozładowania, będzie pracowała nawet 4h ale trzeba wyłączyć na czas pracy stację dokującą.
Były przynajmniej 3 próby samopas? To zadziała pod warunkiem wykorzystania aku Roomby do całkowitego rozładowania, będzie pracowała nawet 4h ale trzeba wyłączyć na czas pracy stację dokującą.

-
Dwa razy ją puściłem samopas ale łazi trochę bez sensu i nie sprząta połowy pomieszczeń.
A ukończyła chociaż raz pracę z pustym aku w tym samopasie?
Jeśli domownicy są to jest to uciążliwe omijać robota przez 4h.
Jeśli nie pozwoliłeś jej dokończyć bo Ty zrobiłbyś to inaczej- lepiej, posprzątałbyś w innej kolejności to może nie jesteś gotowy na takie samodzielne UFO.
Daj jej szansę. Ten metraż nie jest poza jej zasięgiem. U mnie 60m² minus meble ~5m², łazienka i WC kolejne 2m² w 5 pomieszczeniach (M4 + korytarz z siedmiorgiem drzwi, czworo zawsze otwarte, układ pomieszczeń jak w kostce do gry- 5 oczek) daje radę znakomicie. Prawie wszystkie meble na nóżkach 10 cm i tych mebli jest w całym domu 17szt.x4nogi więc ma co omijać.
Daj jej szansę.
Jeśli domownicy są to jest to uciążliwe omijać robota przez 4h.
Jeśli nie pozwoliłeś jej dokończyć bo Ty zrobiłbyś to inaczej- lepiej, posprzątałbyś w innej kolejności to może nie jesteś gotowy na takie samodzielne UFO.
Daj jej szansę. Ten metraż nie jest poza jej zasięgiem. U mnie 60m² minus meble ~5m², łazienka i WC kolejne 2m² w 5 pomieszczeniach (M4 + korytarz z siedmiorgiem drzwi, czworo zawsze otwarte, układ pomieszczeń jak w kostce do gry- 5 oczek) daje radę znakomicie. Prawie wszystkie meble na nóżkach 10 cm i tych mebli jest w całym domu 17szt.x4nogi więc ma co omijać.
Daj jej szansę.

-
nie rozładowałem do końca , bo baza była włączona i po jakiś 2 godzinach zadokował. U mnie jest właśnie ten problem że w domu zawsze ktoś jest i 4 godziny pracy Roomby mogą być lekko wkurzające. Chyba jednak wolałbym co dwa dni ją odpalić i za pomocą latarnii skrócić czas pracy.
To Neato jest potrzebne. 1h30min i po problemie. Dlaczego Roomba?

W instrukcji piszą że z więcej jak 2 latarniami ( 3 pokoje/20m2 każdy) może "nie działać prawidłowo" (krótszy czas pracy=mniej/strefę=mniej dokładne odkurzanie), mogę potwierdzić u mnie R780 dawała radę z 4-ema w 5 pomieszczeniach, ale słabszy efekt. Jednak na Twojej powierzchni (~60m2) powinny wystarczyć 2-wie...? Może wstaw rzut całej powierzchni, coś doradzimy.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
-
Roomba ma gumowe rolki zamiast szczotek a przy psie i dwóch kotach to się bardzo przydaje. Roomba też podobno lepiej wymiata kłaki z kątów. Neato ma za dużo negatywnych opiniisondejm pisze:To Neato jest potrzebne. 1h30min i po problemie. Dlaczego Roomba?