Jaki odkurzacz wybrać??? - 2016
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2016
Neato nie odkurzy tak dokładnie wzdłuż ścian (potwierdzają to testy porównawcze), a w kątach to już w ogóle. Jego "D" kształt tam jednak nie pomaga, bo szczotka główna dalej jest przesunięta kilka cm za zderzakiem, a szczotka boczna jest zbyt krótka i umieszczona daleko na boku. Do kątów nie sięga wcale. Proszę nie wprowadzać w błąd i nie pisać nieprawdy. Już na YouTube było dość takich testów które Neato, zarówno Signature bez szczotki bocznej, jak i Botvac z nią, oblał na całej linii.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Może pare minut więcejsondejm pisze:No tak, w 15 minut obskocz y :P :D

piokrza jaki błąd?
Przyjmijcie wszyscy do wiadomości, że od kilku lat nie odkurzam wzdłuż ścian i nie mam tam syfu.
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
@piokrza czyli najważniejszą różnicą między 780 i 880 są szczotki/wałki? Czy poza koniecznością częstszego czyszczenia jest jakaś wyraźna przewaga wałków?
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
@GRZECH
u mnie w przedpokoju na parkiecie (!) po każdym odkurzaniu Neato XV/Signature zostawiał nie odkurzone 3-4cm okruchów i kurzu przy ścianie. Tu jest test pokazujący o czym piszę (od 4:04 widać ile kurzu zostawił w rogu). [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=f4L-KbhXHL4[/youtube]
@bardziej
Sam moduł napędowy wałków też został zmodyfikowany, jest szczelniejszy od strony łożysk (rozkręcając przekładnie po 2 latach nie znalazłem tam nic, poza smarem na trybach), także bolączka poprzednich w postaci dostawania się sierści/kurzu do wnętrza i uszkadzania modułu w ciągu kilku miesięcy została całkowicie zlikwidowana. Poza tym, gumowy kołnierz szczelnie łączy uszczelniony kosz z modułem a podciśnienie wytwarza się między wałkami. Także nie ma strat podciśnienia przez brak uszczelnienia na łączeniu moduł szczotek-kosz tak jak w 6xx/7xx. Sam moduł wałków jest też węższy i są one w nim zamontowane bardziej ciasno, przez to znów nie traci się niepotrzebnie podciśnienia. Stąd 5x większa moc ssania i 50% lepsze zbieranie brudu - jak reklamują. Wiem że dla przeciętnego użytkownika-laika to może się wydawać "czarna" magia lub jakaś reklama, ale dla mnie robo-konesera to jest znaczne ulepszenie i ja to osobiście zauważam podczas użytkowania. Jeśli będziesz pierwszym użytkownikiem Roomby, czy w ogóle odkurzaczy tego typu być może nie zauważysz tego, bo nie masz jeszcze porównania i nawet model z podstawowej serii 6xx Cię zadowoli. Jednak dla stałych zadowolonych klientów marki, którzy od lat posiadają jej produkty nie ma specjalnej potrzeby w zachęcaniu do przesiadki z np. serii 6xx/7xx do 8xx lub 9xx, każdy wie że to upgrade, jest jeszcze lepszy.
u mnie w przedpokoju na parkiecie (!) po każdym odkurzaniu Neato XV/Signature zostawiał nie odkurzone 3-4cm okruchów i kurzu przy ścianie. Tu jest test pokazujący o czym piszę (od 4:04 widać ile kurzu zostawił w rogu). [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=f4L-KbhXHL4[/youtube]
@bardziej
Sam moduł napędowy wałków też został zmodyfikowany, jest szczelniejszy od strony łożysk (rozkręcając przekładnie po 2 latach nie znalazłem tam nic, poza smarem na trybach), także bolączka poprzednich w postaci dostawania się sierści/kurzu do wnętrza i uszkadzania modułu w ciągu kilku miesięcy została całkowicie zlikwidowana. Poza tym, gumowy kołnierz szczelnie łączy uszczelniony kosz z modułem a podciśnienie wytwarza się między wałkami. Także nie ma strat podciśnienia przez brak uszczelnienia na łączeniu moduł szczotek-kosz tak jak w 6xx/7xx. Sam moduł wałków jest też węższy i są one w nim zamontowane bardziej ciasno, przez to znów nie traci się niepotrzebnie podciśnienia. Stąd 5x większa moc ssania i 50% lepsze zbieranie brudu - jak reklamują. Wiem że dla przeciętnego użytkownika-laika to może się wydawać "czarna" magia lub jakaś reklama, ale dla mnie robo-konesera to jest znaczne ulepszenie i ja to osobiście zauważam podczas użytkowania. Jeśli będziesz pierwszym użytkownikiem Roomby, czy w ogóle odkurzaczy tego typu być może nie zauważysz tego, bo nie masz jeszcze porównania i nawet model z podstawowej serii 6xx Cię zadowoli. Jednak dla stałych zadowolonych klientów marki, którzy od lat posiadają jej produkty nie ma specjalnej potrzeby w zachęcaniu do przesiadki z np. serii 6xx/7xx do 8xx lub 9xx, każdy wie że to upgrade, jest jeszcze lepszy.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
@piokrza Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie: jaka jest różnica między modelem 786 a 780? Z opisów na stronach sklepów niewiele wynika.
Model 786p to zeszłoroczny następca modelu 780 z 2012r. Różni się ilością/rodzajem dołączonych akcesoriów: posiada stację dokującą zintegrowaną z zasilaczem (zamiast dwóch osobnych urządzeń w 780), ma jedną wirtualną latarnię i jedną wirtualną ścianę typu halo (zamiast dwóch latarni w 780) i niesbieski akumulator xLife o dwukrotnie zwiększonej ilości cykli (900 zamiast 450 żółtego APS w 780), poza tym 786p nie ma w zestawie dołączonych części zapasowych które miała 780 (3x kpl. filtrów, 2x kpl. szczotek), a sam odkurzacz różni się kolorem górnej pokrywy (ciemnoniebieski zamiast szarego). W dziale news jest wątek: nowosc-2015-nowe-modele-w-irobot-serii-700-t1293.html
Dziękuje za odpowiedzi. Tak więc padło na Roombę. Tutaj rodzą się kolejne pytania. 650 czy 651. 651 niby lepsza (?) i nawet tańsza. Więc przychylam się do kupna 651 chyba, że bardziej polecanym jest 650.
Jako że zaczynam przygodę z takim typem urządzenia co sugerowalibyście na początku? Na co zwrócić uwagę przy zakupie, czy są jakieś czasem pojawiające się mankamenty które można wychwycić przed zakupem?
Czy zakupić od razu jakieś dodatkowe akcesoria czy tez poczekać?
Czy coś powinienem wiedzieć jako laik na początku by nie popełnić błędów początkującego?
Jako że zaczynam przygodę z takim typem urządzenia co sugerowalibyście na początku? Na co zwrócić uwagę przy zakupie, czy są jakieś czasem pojawiające się mankamenty które można wychwycić przed zakupem?
Czy zakupić od razu jakieś dodatkowe akcesoria czy tez poczekać?
Czy coś powinienem wiedzieć jako laik na początku by nie popełnić błędów początkującego?
Roomba musi być cały czas pod prądem, jak nie odkurza, to powinna być w stacji podpiętej do gniazdka. Jest to napisane w instrukcji ale wiele osób olewa to zalecenie i skracają w ten sposób dość konkretnie trwałość akumulatora. Jeśli robot ma poleżeć nieużywany, trzeba wyjąć akumulator. A wszystko to z powodu braku na obudowie prostego przycisku on/off. Zastanawiam się czy w swoim egzemplarzu czegoś takiego nie zamontować. Jak na razie w większości przypadków u mnie robot pracuje gdy jestem w domu.Sev pisze:Czy coś powinienem wiedzieć jako laik na początku by nie popełnić błędów początkującego?
@Sev
Model 651 ma akumulator o 2x większej ilości cykli, zintegrowaną z zasilaczem stację dokującą oraz okrągłe narzędzie do czyszczenia szczotek zamiast płaskiego w 650. Osobiście uważam że okrągłe bardziej się przydaje od płaskiego bo łatwiej usuwa się nim włosy i nitki ze szczotki. W płaskim używałem tylko szpikulec do wydłubywania nawiniętych włosów z końców obu szczotek. Nożyk też się przydaje do ich przecinania. Jednak wygodniejsze są do tych celów stare nożyczki od paznokci. Później możesz dokupić te części i akcesoria oczywiście osobno.
@Dreptak
Taki wyłącznik nie miał sensu z prostej przyczyny. Roomba przez specyfikę robota sprzątającego, a więc mała moc w stosunku do tradycyjnego odkurzacza oraz chęć codziennego utrzymywania czystości podłóg w domu, jest przeznaczona do regularnego stosowania w normalnych warunkach (więcej jak raz w tygodniu). Pomiędzy kolejnymi sprzątaniami co dzień lub dwa, a nawet trzy i tak musi być podłączona do sieci z uwagi na choćby powrót do stacji po zakończeniu sprzątania z harmonogramu i samoczynne naładowanie przed kolejnym cyklem. Mało kto chciałby się chyba kłopocić i pamiętać o jej wyłączaniu w taki sposób, jeśli to jest robot i ma wykonywać całą pracę samodzielnie bez naszego udziału, a nawet pozwolić w maksymalnym stopniu zapomnieć o czynności jaką jest odkurzanie podłogi (poza opróżnianiem kosza, czyszczeniem szczotek).
Model 651 ma akumulator o 2x większej ilości cykli, zintegrowaną z zasilaczem stację dokującą oraz okrągłe narzędzie do czyszczenia szczotek zamiast płaskiego w 650. Osobiście uważam że okrągłe bardziej się przydaje od płaskiego bo łatwiej usuwa się nim włosy i nitki ze szczotki. W płaskim używałem tylko szpikulec do wydłubywania nawiniętych włosów z końców obu szczotek. Nożyk też się przydaje do ich przecinania. Jednak wygodniejsze są do tych celów stare nożyczki od paznokci. Później możesz dokupić te części i akcesoria oczywiście osobno.
@Dreptak
Taki wyłącznik nie miał sensu z prostej przyczyny. Roomba przez specyfikę robota sprzątającego, a więc mała moc w stosunku do tradycyjnego odkurzacza oraz chęć codziennego utrzymywania czystości podłóg w domu, jest przeznaczona do regularnego stosowania w normalnych warunkach (więcej jak raz w tygodniu). Pomiędzy kolejnymi sprzątaniami co dzień lub dwa, a nawet trzy i tak musi być podłączona do sieci z uwagi na choćby powrót do stacji po zakończeniu sprzątania z harmonogramu i samoczynne naładowanie przed kolejnym cyklem. Mało kto chciałby się chyba kłopocić i pamiętać o jej wyłączaniu w taki sposób, jeśli to jest robot i ma wykonywać całą pracę samodzielnie bez naszego udziału, a nawet pozwolić w maksymalnym stopniu zapomnieć o czynności jaką jest odkurzanie podłogi (poza opróżnianiem kosza, czyszczeniem szczotek).
Witajcie ponownie !
Zakupiłem roombe 786p i teraz dwa pytania laika.
Wczoraj według instrukcji pierwsze odkurzanie i info aku wyładowany. Ładowany od 14 wczoraj dziś do 10 i teraz.
Sprzątnięcie 50 metrów zajęło mu 49 minut zaczął migać socj i wrócił do bazy. Pomarańczowa bateria zamrugała 3 razy u zapaliła się zielona. Wziąłem go z bazy do pokoju i zapodałem clean i odkurzał godzinę i go wyłączyłem. Wstawiam do bazy i żniw pomarańczowa bateria mrugnęła dwa razy u zapaliła się zielona. Czy tak ma być? Dodatkowo powiedzcie czy odłączać stacje jak wyjedzie czy zdać się na jej algorytmy czasu i wielkości mieszkania?
Zakupiłem roombe 786p i teraz dwa pytania laika.
Wczoraj według instrukcji pierwsze odkurzanie i info aku wyładowany. Ładowany od 14 wczoraj dziś do 10 i teraz.
Sprzątnięcie 50 metrów zajęło mu 49 minut zaczął migać socj i wrócił do bazy. Pomarańczowa bateria zamrugała 3 razy u zapaliła się zielona. Wziąłem go z bazy do pokoju i zapodałem clean i odkurzał godzinę i go wyłączyłem. Wstawiam do bazy i żniw pomarańczowa bateria mrugnęła dwa razy u zapaliła się zielona. Czy tak ma być? Dodatkowo powiedzcie czy odłączać stacje jak wyjedzie czy zdać się na jej algorytmy czasu i wielkości mieszkania?
Po rozładowaniu pierwsze ładowanie przez noc 12h. Czy dioda "bateria" na pulpicie gaśnie po kilku minutach? W pełni rozładowana powinna się ładować 2-3h. Rozładuj ją do końca, najlepiej uruchamiając tryb "Dock" z odłączoną od sieci stacją dokującą. Dopiero wtedy ładuj jak zamruga na czerwono i powie "proszę naładować Roomba".
Jak odłączysz stacje po wyjeździe z niej Roomby to sprząta ona według obliczonego czasu jednak nie dłużej jak 60 minut. W tym czasie może dokładnie posprzątać maksymalnie 40-50m2 i to też jeśli przestrzeń jest otwartam, a nie 5 pokoi z wąskimi przejściami (otwartymi drzwiami) i przedpokojem po środku w kształt "5" na kostce do gry, u mnie się nie sprawdziło (w jednym pokoju 20 minut, w drugim 15, w trzecim 10 a w czwartym i piątym wcale...).
Jak odłączysz stacje po wyjeździe z niej Roomby to sprząta ona według obliczonego czasu jednak nie dłużej jak 60 minut. W tym czasie może dokładnie posprzątać maksymalnie 40-50m2 i to też jeśli przestrzeń jest otwartam, a nie 5 pokoi z wąskimi przejściami (otwartymi drzwiami) i przedpokojem po środku w kształt "5" na kostce do gry, u mnie się nie sprawdziło (w jednym pokoju 20 minut, w drugim 15, w trzecim 10 a w czwartym i piątym wcale...).
Ja bym rozładował do wołania o ładowanie ze 2 razy na początek, czyli odłączyć bazę.
50m to powinna jeździć minimum 100min, a to uzyskasz tylko bez bazy. Potestuj normalną pracę z bazą a za tydzień/2 tygodnie ocenisz czy to wystarcza. Jak będzie słabo sprzątnięte to MYK z elektronicznym programatorem czasowym zalecałbym (max 50zł) i wtedy ją zmusimy do pracy przez 100min-150min,
50m to powinna jeździć minimum 100min, a to uzyskasz tylko bez bazy. Potestuj normalną pracę z bazą a za tydzień/2 tygodnie ocenisz czy to wystarcza. Jak będzie słabo sprzątnięte to MYK z elektronicznym programatorem czasowym zalecałbym (max 50zł) i wtedy ją zmusimy do pracy przez 100min-150min,
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Dzieli za info bardziej dziwi mnie opcja ze wjeżdża do stacji i mignie pomarańczowa dioda 3 - 4 razy i pali się zielona. Czy to jest ok ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jak pisał piokrza mogli coś zamieszać w sofcie i jest to potrzebne żeby zgasła obwódką Clean po kilku minutach, aby nie dawać poświaty w nocy.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Możliwe że tak będzie reagować jeśli akumulator ledwo w 1/4-1/3 rozładowany. Zwłaszcza że jest nowy, może xLife więcej mocy ma, nie miałem go by tu potwierdzić. Moja 620-tka po niepełnym rozładowaniu aku jak 15-20 minut odkurzała jeden mały pokój ze stacji to też tak się zachowywała (kilka-naście minut miga zielono, potem stale zielone). Z nowymi modelami serii 6xx/7xx wydanymi w 2015/2016 poprawiono coś w sofcie odnośnie ładowania i dystrybucji mocy (pod kątem zwiększonej wydajności akumulatora xLife), więc to może być to. Spróbuj rozładować ją do końca tak jak radzimy: włączaj bez stacji w trybie "Clean" aż będzie mrugać na czerwono i mówić żebyś ją doładował, albo tak samo uruchom w trybie "Dock". Zobaczysz jak zareaguje gdy przeniesiesz ją w pełni rozładowaną do stacji.