Jaki odkurzacz wybrać??? - 2016

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
PiotrKa

Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2016

Post autor: PiotrKa »

Cześć, dzięki za odpowiedź.

To jest około 60 mkw. Co znaczy, że szczotka jest przy samej ścianie? Z tego co widze ma ten model też wąsiki z boku. Tak na szybko sprawdziłem, ale tego Samssunga nie ma chyba w Pl? Dokładną wysokość sprawdze jak wrócę, ale chyba będzie ok dla wszystkich. Te renomowane to które marki masz na myśli :) Czyli serwisem iRobota się nie martwić?

Jeszcze mi przyszło tak do głowy - jak w praktyce wygląda czyszczenie rogów? Nie spodziewam się, że wyciągnie mi z rogu garść monet, ale czy po prostu w codziennej pracy daje radę?
piokrza
Robot Master

Post autor: piokrza »

To znaczy że szczotka jest blizej ściany jak w Roombie. No tego Samsung jeszcze nie ma, to najnowszy model. Renomowana jest Roomba. Tak, serwis gwarancyjny iRobot na medal. Z rogów tylko Roomba wygarnie, ewentualnie ten Samsung Powerbot o którym pisałem. Jeśli chodzi o Neato czy Navibota to nie licz.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

Post autor: edwardw »

A to dziwne, dlaczego z rogów ma wygarnąć iRobot a nie Neato?????
sorry, ale chyba Neato specjalnie skonstruował obudowę, po to żeby robot wjeżdżał w narożniki, czego okrągłe roboty nie potrafią. Dlatego muszą się posiłkować miotełkami, które zgarniają śmieci do gl, mechanizmu czyszczącego.
Patrząc obiektywnie, Roomby mają główny mechanizm czyszczący oddalony od ściany na ok 10 cm. Neato 1 cm.
Co więcej, iRobot wie o tym, dlatego tak zaprogramował roboty, żeby one podczas objeżdżania ściany odwracały się tyłem do narożnika i wydmuchiwały śmieci z niego (z tylu wychodzi z nich powietrze). Tak żeby potem przy kolejnym sprzątaniu je posprzątać, problem jest taki że one nie jeżdżą systematycznie (oprócz 980) wiec skąd pewność że zgarną wydmuchane śmieci?
W robotach Neato najpierw wjeżdża główny mechanizm w narożnik, jest też dodatkowa boczna szczotka. Sorry ale testowałem to wielokrotnie i kompletnie nie zgadzam się z opinia, że Neato nie czyści narożników. Nie wiem skąd ten wniosek.

Jak ktoś ma wątpliwości, to mogę mu pożyczyć Neato i sam sobie sprawdzi jak to działa, żeby nie opierac się na moich czy innych opiniach.
https://www.najlepszeroboty.pl
Specjalistyczny sklep z robotami sprzątającymi (Neato, Ecovacs, iRobot, Hobot, Mamibot...).
Warszawa, Galeria Ursynów, al. KEN 36 lok 20 (obok metra Natolin), tel. 606-854-886
Dreptak

Post autor: Dreptak »

edwardw pisze:A to dziwne, dlaczego z rogów ma wygarnąć iRobot a nie Neato?????
sorry, ale chyba Neato specjalnie skonstruował obudowę, po to żeby robot wjeżdżał w narożniki, czego okrągłe roboty nie potrafią. Dlatego muszą się posiłkować miotełkami, które zgarniają śmieci do gl, mechanizmu czyszczącego.(...)
Jak ktoś ma wątpliwości, to mogę mu pożyczyć Neato i sam sobie sprawdzi jak to działa, żeby nie opierac się na moich czy innych opiniach.
Mam problem z Pańską wypowiedzią. Pisze Pan że recenzuje różne roboty dla gazet, że prowadzi sprzedaż robotów, generalnie można wywnioskować, że nie jest Pan "zielony" w temacie. A potem pojawia się taki kwiatek jak cytat powyżej na podstawie którego automatycznie pojawia się pytanie czy kiedykolwiek porównywał Pan pracę okrągłych robotów i Neato? Nie będę tu pisał o przeróżnych testach i filmach, każdy z powodzeniem sam wyszuka odpowiednie informacje. Pytam wprost: jakim cudem w testach które, jak rozumiem Pan przeprowadził, Neato lepiej wygrania brud z narożników niż Roomba? Czy może raczej w jaki sposób zostało skonstruowane pomieszczenie testowe i przebieg testu aby to wykazać?
Nie jestem fanatykiem Roomby, gdyby Neato sprzątały lepiej i były o kilka decybeli cichsze (mieszkam w bloku, nie chcę denerwować sąsiadów) miałbym być może dzisiaj Neato, a nie 870. Jednak każdy posiadacz Neato jakiego zapytałem i każda opinia znaleziona na zagranicznych forach podkreślał - narożniki to pięta achillesowa Neato bez względu na model który się zakupi. A Pan wyskakuje nagle z opinią całkiem przeciwstawną. Ciężko to pogodzić do momentu w którym czytelnik nie zorientuje się że jest Pan jednocześnie sprzedawcą Neato. Klocki zaczynają do siebie pasować. Może skuteczniejszą akcję marketingową przeprowadzi Pan na mniej sprofilowanych forach niż akurat w miejscu w którym praktycznie każdy kto tu się częściej wypowiada ma dość spore doświadczenie w temacie?
Co więcej, iRobot wie o tym, dlatego tak zaprogramował roboty, żeby one podczas objeżdżania ściany odwracały się tyłem do narożnika i wydmuchiwały śmieci z niego (z tylu wychodzi z nich powietrze).
Moja Roomba nie dmucha na śmieci, powietrze wychodzące z tyłu jest kierowane w górę. Ale to Pan powinien doskonale wiedzieć. Przecież testował Pan iRoboty.
problem jest taki że one nie jeżdżą systematycznie (oprócz 980) wiec skąd pewność że zgarną wydmuchane śmieci?
To już ostatnia kwestia na którą zwrócę uwagę, a która może sprowadzić na zły tok myślenia kogoś poszukującego robota dla siebie. Ocenianie algorytmu sprzątania poprzez jego "losowość" czy "regularność" jest podobne do oceny pracy pralki automatycznej: czy i ile razy będzie kręciła praniem w prawo, a ile w lewo. Być może są osoby które nastawiają pranie i potem siedzą przed pralką obserwując postępy niczym pasek przy kopiowaniu w Windows ;)
Dla przeciętnego użytkownika liczy się efekt, a ten najłatwiej ocenić po zakończeniu całego cyklu, nieprawdaż?
Nawet gdy jestem w domu i puszczam robota, to nie łażę za nim i nie marudzę, że źle skręcił, ominął paprocha którego widać z metra, a robot miał go "pod nosem" i "nie zauważył". Robot dźwiękiem poinformuje o końcu sprzątania, wówczas rzucam okiem na podłogę i jestem na tle dorosły, że potrafię ocenić jakość sprzątania. Nie obchodzi mnie ile razy Roomba mijała paprocha, interesuje mnie czy po zakończeniu sprzątania paproch został zebrany czy nie.

Smuci mnie tylko, że ktoś przeczyta Pana wypowiedzi i uzna że są obiektywne, słuszne i prawdziwe. Ale cóż poradzić, jesteśmy w Internecie. Tu niemal każdy może pisać co uważa za prawdziwe. Zarówno Pan jak i ja. Życzę wielu sukcesów w handlu i mimo wszystko wielu zadowolonych klientów. Neato to nie jest zła firma, a ja zawsze będę zwolennikiem zdrowej konkurencji mobilizującej obie strony do pracy. Po prostu fachowcy z Neato muszą jeszcze trochę posiedzeć przy desce kreślarskiej.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2016, 16:05 przez Dreptak, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

Jako rzeczywisty użytkownik Neato i Roomby mogę z całą przytomnością umysłu potwierdzić, że Neato (przynajmniej mój model bez szczotki bocznej) nie jest w stanie zebrać z rogów śmieci, no chyba że mówimy o czymś mega lekkim, co jakimś cudem uda się wciągnąć do odkurzacza. W życiu Neato nie zgarnął mi piasku z rogu, zresztą z fug w 100% również, ale nie o tym tu mowa.
Ssanie w Neato, mimo, że jedno z większych w odkurzaczach samojezdnych mimo wszystko nie jest w stanie zrekompensować zastosowania bocznej, wymiatającej miotełki (co zresztą chyba sam producent Neato przyznał wypuszczając na rynek serię odkurzaczy o nazwie Botvac właśnie z boczną miotełką, choć moim zdaniem jest nieco za krótka). Musiałaby być jakaś wąska rurka chyba z mocnym ciśnieniem na końcu obudowy tuż przy końcu odkurzacza, żeby obejść się skutecznie bez bocznej miotełki i wypieścić te rogi.
Roomba ma dosyć długą miotełkę, która spokojnie dociera zarówno do rogów jak i wymiata świetnie wzdłuż ścian pod szczotki, które to łykają.
Nie mówię tego, żeby w jakiś sposób wykluczyć Neato, bo uważam, że i Neato i Roomba mają swoje zalety i w zależności od warunków potrafią się świetnie sprawdzić. Jednak trudno mi jest nie polemizować z osobami, które dokonują wpisów na forum rzekomo popartych testami.
Proszę się nie obrazić, nie twierdzę, że Pana testy się faktycznie nie odbyły, ale to nie znaczy, że kilka testów czyni z Pana nieomylnego eksperta.
My piszący tutaj używamy od lat robotów w domach i testujemy je w warunkach innych niż laboratoryjne, co w tej sytuacji stawia jednak nieco wyżej naszą wiedzę i doświadczenia z tymi odkurzaczami.
Piszemy tutaj testy z naszych własnych doświadczeń z robotami czy doradzając na forum innym użytkownikom, nie tylko chwalimy świetne rozwiązania, ale przede wszystkim pokazujemy słabe punkty, aby każdy mógł wybrać robota, który w pełni odpowiada jego potrzebom.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser

Post autor: GRZECH »

edwardw pisze:Co więcej, iRobot wie o tym, dlatego tak zaprogramował roboty, żeby one podczas objeżdżania ściany odwracały się tyłem do narożnika i wydmuchiwały śmieci z niego (z tylu wychodzi z nich powietrze).
Taka samo zachowuje się Neato.

Co do rogów, narożników. Od ponad 5 lat Neato u mnie sprząta i nie mam w rogach, wzdłuż ścian piachu i innych nieczystości.
Być może dlatego, iż po domu nie chodzę w zabłoconych butach i piasku z butów nie wytrzepuje o ściany.
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]

Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

Grzech - ubawiłeś mnie fragmentem o trzepaniu butów o ścianę. Dobrze, że młodzi nie czytają forum, bo a nuż by próbowali tej techniki ;-)
Tak jak pisałam specyfika każdego domu jest inna. U mnie w domu z ogródkiem w lecie dzieciaki nie ściągają każdorazowo butów na parterze jak wpadają do mnie do kuchni, żeby powiedzieć coś o jakimś swoim "odkryciu". Ja zresztą też wychodząc do ogrodu po szczypiorek, czy zioła, które są tuż obok często robię to w obuwiu domowym. Pies też dokłada swoje. Ale wychodzę z założenia, że dom jest do mieszkania i dla nas, a nie odwrotnie. Po to są właśnie odkurzacze, żeby po "małych szkodnikach" posprzątać.
Może dlatego przez powszechny ruch obuwniczy w narożnikach mam więcej piasku niż przeciętny użytkownik apartamentu, który zostawia obuwie przed wejściem do mieszkania.
Tak jak zawsze powtarzam, każdy musi szukać odkurzacza biorąc pod uwagę wszystkie warunki panujące u niego w domu. Dlatego u Ciebie świetnie sprawdza się Neato, a u mnie lepiej radzi sobie Roomba.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
PiotrKa

Post autor: PiotrKa »

Cześć ponownie,

widzę, że wywiązała się cała dyskusja, fajnie było to przeczytać, bo to tłumaczy pozycję "brak danych" na stronach sklepów. Rogi są ważne, bo nawet w bloku nanosi się masę zabrudzeń, szczególnie jak ma się wózek i psa. To bolączka nie tylko "domowiczów" ;). Zmierzyłem nóżki mebli i mają ok 11,5 cm. Tak więc Powerbot odpada. Do tego Navibota nie jestem jakoś przekonany. Po wieczornym namyśle stwierdzam, że będzie to Roomba. Tylko teraz pytanie która? Jestem w stanie dołożyć te 500 zł, bo widzę, że te z 8 na początku tyle mniej więcej kosztują, a 980 mnie przerasta :) Doradzicie coś? Z góry dziękuję. :)
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

barbapuppa pisze: Proszę się nie obrazić, nie twierdzę, że Pana testy się faktycznie nie odbyły, ale to nie znaczy, że kilka testów czyni z Pana nieomylnego eksperta.
Piszemy tutaj testy z naszych własnych doświadczeń z robotami czy doradzając na forum innym użytkownikom, nie tylko chwalimy świetne rozwiązania, ale przede wszystkim pokazujemy słabe punkty, aby każdy mógł wybrać robota, który w pełni odpowiada jego potrzebom.
Ja się nie obrażam. Bo nie ma za co ;). Wręcz przeciwnie lubię się spierać na argumenty. Tylko dopytuję skąd takie informację, że Neato nie sprząta narożników. Bo się kompletnie z tym nie zgadzam. Mam tu wręcz odwrotne spostrzeżenia.

Co do warunków laboratoryjnych, to my testujemy roboty w mieszkaniu a nawet kilku rożnych mieszkaniach, np moim gdzie są dwa koty i ma powierzchnię ok 80 m2.

Żeby nie operować tym co kto wie, a faktami, to przy okazji kolejnego testu a taki będziemy robić za ok 2 miesiące, nakręcimy film i pokażemy jak sprząta iRobot, Neato, Samsung. Jeśli macie pomysły jak to najlepiej sprawdzić to z chęcią weźmiemy pod uwagę.
Specjalistyczny sklep z robotami sprzątającymi (Neato, Ecovacs, iRobot, Hobot, Mamibot...).
Warszawa, Galeria Ursynów, al. KEN 36 lok 20 (obok metra Natolin), tel. 606-854-886
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

piokrza pisze:Z reguły dla Roomby i Samsunga Navibota musi być min. 10cm prześwitu pod meblami, dla Neato ~11cm, a dla Samsunga Powerbota ~14cm. Zwykle opróżniasz kosz co 1-3 sprzątania, szczotki czyścisz 1 raz w tygodniu. Najmniej awaryjne są te markowe, które zyskały sobie renomę. .
Niestety tutaj nieścisłość się wdała.
Neato wjeżdża pod meble z prześwitem 10 cm. sprawdzaliśmy to wielokrotnie.przy 9,8 mm może już nie dać rady.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

No to zgłaszam do pokoju testowego: dywan shaggy (Ikea), zasłony do ziemi I stół z krzesłami.
ObrazekObrazek
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
piokrza
Robot Master

No więc DOWODY: jak się kolega ustosunkuje do tego testu?? zarówno płaski front jak i szczotka boczna nic nie pomogły w odkurzeniu narożnika. Myślę że warto zaznaczyć iż skoro taki test na tej stronie gdzie zajmują się robieniem testów robotów odkurzających został zrobiony tylko dla Neato, to coś chyba sugeruje??

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AMagXaYgJlI[/youtube]
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

PiotrKa pisze:Cześć ponownie,

widzę, że wywiązała się cała dyskusja, fajnie było to przeczytać, bo to tłumaczy pozycję "brak danych" na stronach sklepów. Rogi są ważne, bo nawet w bloku nanosi się masę zabrudzeń, szczególnie jak ma się wózek i psa. To bolączka nie tylko "domowiczów" ;). Zmierzyłem nóżki mebli i mają ok 11,5 cm. Tak więc Powerbot odpada. Do tego Navibota nie jestem jakoś przekonany. Po wieczornym namyśle stwierdzam, że będzie to Roomba. Tylko teraz pytanie która? Jestem w stanie dołożyć te 500 zł, bo widzę, że te z 8 na początku tyle mniej więcej kosztują, a 980 mnie przerasta :) Doradzicie coś? Z góry dziękuję. :)
10 cm bez problemow Neato i irobot wjedzie.
Ja bym bral 880 lub Neato D85.
Za ok tydzień będe mial wolne oba roboty i moge /Panu któryś pożyczyć żeby sobie Pan sprawdził przed kupnem. W razie czego proszę pisac na prv.

co do gwarancji, to teraz wszyscy mają door to door, nawet RoboJet.
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

piokrza pisze:No więc DOWODY: jak się kolega ustosunkuje do tego testu?? zarówno płaski front jak i szczotka boczna nic nie pomogły w odkurzeniu narożnika. Myślę że warto zaznaczyć iż skoro taki test na tej stronie gdzie zajmują się robieniem testów robotów odkurzających został zrobiony tylko dla Neato, to coś chyba sugeruje??
To mi sugeruje tylko to, że nie wiem jak z takim zabrudzeniem poradzi sobie iRobot ;P
Dlatego proponuje filmy gdzie można zobaczyć jak działa iRobot i Neato. Będzie bardziej obiektywnie.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=V7PIjwfw30U[/youtube]
piokrza
Robot Master

@edwardw obraz jest tak niewyraźny, że nie wiadomo co to leży...coś po chińsku napisane, Neato zbiera ryż a Roomba...kulki styropianu ?

tu starsza wersja Neato, także aktualizacja do nowszego softu nic nie pomaga jeśli błędy tkwią w konstrukcji.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uAizWvAopu8[/youtube]
Zablokowany