Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015
To nie ma znaczenia, czy to pomieszczenie przechodnie czy nie.
Przedpokoje zazwyczaj mają ten sam charakter... są przechodnie.
Przedpokoje zazwyczaj mają ten sam charakter... są przechodnie.
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
GRZECH
CZARNY PIATEK - KUPNO ODKURZCZA NA PREZENT SWIATECZNY
Witam serdecznie.
Jest to mój pierwszy post na tym forum, w sumie jedyny gdziekolwiek jeśli mowa o odkurzaczu .
W związku ze niedługo w listopadzie zaczynają się w rożnych krajach tzw.czarne piątki zapożyczone z USA chciałbym kupić odkurzacz na prezent świąteczny.
Wymaganie mam nie duże.
- mam psa który ma długie włosy nie sierść. jest szczotkowany codziennie wiec, tragedii nie ma na podłogach. lecz wiadomo zawsze gdzieś się plączą pojedyncze sztuki .
- mile widziany harmonogram, nic na na sile
Metraż w całości myślę ze około 80m2 ,
Mile widziany odkurzacz , który poradzi sobie z dość z zawiłym rozkładem pomieszczeń.
ROZKŁAD MIESZKANIA
https://www.dropbox.com/s/gf3lmfyw9af4l ... t.jpg?dl=0
Ile zapasu potrzebują roboty nad sobą by wjechać pod stoły kanapy?
Dziękuję za pomoc w dobraniu odkurzacza.
P.S
na dzień dzisiejszy zastanawiam się nad roomba 660 lub neato xv-15
Jest to mój pierwszy post na tym forum, w sumie jedyny gdziekolwiek jeśli mowa o odkurzaczu .
W związku ze niedługo w listopadzie zaczynają się w rożnych krajach tzw.czarne piątki zapożyczone z USA chciałbym kupić odkurzacz na prezent świąteczny.
Wymaganie mam nie duże.
- mam psa który ma długie włosy nie sierść. jest szczotkowany codziennie wiec, tragedii nie ma na podłogach. lecz wiadomo zawsze gdzieś się plączą pojedyncze sztuki .
- mile widziany harmonogram, nic na na sile
Metraż w całości myślę ze około 80m2 ,
Mile widziany odkurzacz , który poradzi sobie z dość z zawiłym rozkładem pomieszczeń.
ROZKŁAD MIESZKANIA
https://www.dropbox.com/s/gf3lmfyw9af4l ... t.jpg?dl=0
Ile zapasu potrzebują roboty nad sobą by wjechać pod stoły kanapy?
Dziękuję za pomoc w dobraniu odkurzacza.
P.S
na dzień dzisiejszy zastanawiam się nad roomba 660 lub neato xv-15
Każde Neato da radę.
---
GRZECH
GRZECH
Witam ponownie,
po 2 miesiącach nie wyobrażam sobie być bez mojego "Kraba"
Dużo mniej kurzu na meblach... radzi sobie prawie ze wszystkim oprócz kabli... (w nie zawsze się zaplącze jeśli ich nie usunę) i ew. suszarki na bieliznę.
Polecam, bardzo udany zakup. I jeszcze jedno... najlepiej sprząta w dzień. W nocy przy świetle lampek itp gubi się i nie wszystkie pomieszczenia znajduje.
po 2 miesiącach nie wyobrażam sobie być bez mojego "Kraba"

Polecam, bardzo udany zakup. I jeszcze jedno... najlepiej sprząta w dzień. W nocy przy świetle lampek itp gubi się i nie wszystkie pomieszczenia znajduje.
Navibot CornerCleaner
luk_asz01 przy długich włosach/sierści Neato z silikonową trzepaczką byłby lepszy, ale na dywanach XV-11/XV-15 słabo wypadał w porównaniu do Roomby 620/780.
Właśnie, mam pytanie do użytkowników obu serii XV i Botvac - z silikonowymi trzepaczkami. Czy zauważyliście różnice w sprzątaniu na typowych dywanach z runem heat-set/poliamid? chodzi mi o zbieranie okruchów i włosów. Chodzi mi nie o shaggy czy fryzy, ale o takie "tradycyjne", gęste & grube jak poniżej:

Właśnie, mam pytanie do użytkowników obu serii XV i Botvac - z silikonowymi trzepaczkami. Czy zauważyliście różnice w sprzątaniu na typowych dywanach z runem heat-set/poliamid? chodzi mi o zbieranie okruchów i włosów. Chodzi mi nie o shaggy czy fryzy, ale o takie "tradycyjne", gęste & grube jak poniżej:

Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
- barbapuppa
- Robot Master
XV na pewno lepiej sobie radzi na grubszych niż na cienkich, ale szału nie ma.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Zdecydowałem się już na Neato XV , nie będę inwestował w wersje Pro. Gdzieś tu na forum wyczytałem ze od standardowego modelu rożni się akcesoriami.luk_asz01 przy długich włosach/sierści Neato z silikonową trzepaczką byłby lepszy, ale na dywanach XV-11/XV-15 słabo wypadał w porównaniu do Roomby 620/780.
Co to jest silikonowa trzepaczka ?
Czy silikonowa trzepaczka jest w standardzie czy trzeba ja dokupić.
Wałek z silikonowymi listwami zamiast włosia. On jest w standardzie ze wszystkimi modelami, to właśnie szczotko-trzepaczka (listwy silikonowe na przemian z włosiem) jest w wersjach "deluxe".
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Jeśli Neato XV ma 10.2 cm wysokości czy da on rade wjechać pod komode z przeswitem 11cm.
Będę musiał wydłużyć nóżki i nie wiem jakie podstawki wytoczyć by było ok.
Będę musiał wydłużyć nóżki i nie wiem jakie podstawki wytoczyć by było ok.
Na "wieżyczkę" trzeba liczyć ok. 1-1.5 cm
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Teraz zostało mi czekać do 27go listopada na czarny piątek. Może się coś trafi. Do tego czasu podniosę komodę sofę i stół do kawy na prześwit 12cm.
Teraz zostało mi czekać do 27go listopada na czarny piątek. Może się coś trafi. Do tego czasu podniosę komodę sofę i stół do kawy na prześwit 12cm.
Jaki sprzęt wybrać - duże mieszkanie/dom
Witam wszystkich serdecznie,
przed chwilą zarejestrowałem się na forum z potrzeby. Na chwilę obecną zmagam się z problemem sprzątania w domu - otóż pracuje od wczesnego rana do późnego wieczoru, a czasem zdarzy nam się wejść w butach, zostawić trochę piasku, zakurzyć, zostawić jakieś drobne paprochy jak się wniesie drewno do kominka itd itp - jak to w domu.
Potrzebuje robota do sprzątania, który mógłby obsłużyć spore piętro - powierzchnia sprzątania pomiędzy 130 - 180m^2. Chciałbym, aby robot załatwił za mnie jedną sprawę - kurzu, drobnych okruszków itd. na całości są płytki lub parkiet - nie ma żadnego dywanu. Cokoły z listew, nie występują progi.
Ułożenie pokoi wygląda mniej więcej tak: .
Czy mogę zatem prosić o pomoc w wyborze odpowiedniego sprzętu - zdaje sobie sprawę z potrzeby podziału pomieszczeń na strefy i pewnie będę to wykonywał poprzez zamykanie drzwi (parę mniejszych pomieszczeń zamknę, może też to duże 55m^2 i będę tam puszczał robota osobno. Chciałbym natomiast obsłużyć całą prawą stronę na raz.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że sam robot nie załatwi sprawy sprzątania, więc co jakiś czas będę musiał po nim poprawić i niezależnie od tego umyć podłogę, natomiast chciałbym eliminować bieżące zbieranie się kurzu, drobnych zanieczyszczeń - dobrze jakby całość była przejechana przez robota w okresie +/- 2 dni(w weekendy sobie go wyłączę).
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jestem alergikiem - ostatnio rzadko sprzątam i daje sobie radę, więc nie ma potrzeby aby sprzęt posiadał specjalne filtry, inna sprawa - alarm - jak mnie nie ma jest włączony, pytanie, czy robot nie będzie wywoływał alarmu - w takim wypadku dobrze jakbym mógł go ustawić, aby pracował w określonych porach (jak jestem w innej części, lub ktoś jest w domu).
Nigdy nie miałem do czynienia z takimi robotami, dobrze by było, jakbym mógł zaproponowany model wypożyczyć (powiedzmy na 2 tygodnie) i go sprawdzić czy się nadaje - jestem z pod Krakowa. Trochę nie wierzę w prezentację typu ktoś przychodzi rozsypuje a robot sprząta - chciałbym sprawdzić go w warunkach bojowych.
przed chwilą zarejestrowałem się na forum z potrzeby. Na chwilę obecną zmagam się z problemem sprzątania w domu - otóż pracuje od wczesnego rana do późnego wieczoru, a czasem zdarzy nam się wejść w butach, zostawić trochę piasku, zakurzyć, zostawić jakieś drobne paprochy jak się wniesie drewno do kominka itd itp - jak to w domu.
Potrzebuje robota do sprzątania, który mógłby obsłużyć spore piętro - powierzchnia sprzątania pomiędzy 130 - 180m^2. Chciałbym, aby robot załatwił za mnie jedną sprawę - kurzu, drobnych okruszków itd. na całości są płytki lub parkiet - nie ma żadnego dywanu. Cokoły z listew, nie występują progi.
Ułożenie pokoi wygląda mniej więcej tak: .
Czy mogę zatem prosić o pomoc w wyborze odpowiedniego sprzętu - zdaje sobie sprawę z potrzeby podziału pomieszczeń na strefy i pewnie będę to wykonywał poprzez zamykanie drzwi (parę mniejszych pomieszczeń zamknę, może też to duże 55m^2 i będę tam puszczał robota osobno. Chciałbym natomiast obsłużyć całą prawą stronę na raz.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że sam robot nie załatwi sprawy sprzątania, więc co jakiś czas będę musiał po nim poprawić i niezależnie od tego umyć podłogę, natomiast chciałbym eliminować bieżące zbieranie się kurzu, drobnych zanieczyszczeń - dobrze jakby całość była przejechana przez robota w okresie +/- 2 dni(w weekendy sobie go wyłączę).
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jestem alergikiem - ostatnio rzadko sprzątam i daje sobie radę, więc nie ma potrzeby aby sprzęt posiadał specjalne filtry, inna sprawa - alarm - jak mnie nie ma jest włączony, pytanie, czy robot nie będzie wywoływał alarmu - w takim wypadku dobrze jakbym mógł go ustawić, aby pracował w określonych porach (jak jestem w innej części, lub ktoś jest w domu).
Nigdy nie miałem do czynienia z takimi robotami, dobrze by było, jakbym mógł zaproponowany model wypożyczyć (powiedzmy na 2 tygodnie) i go sprawdzić czy się nadaje - jestem z pod Krakowa. Trochę nie wierzę w prezentację typu ktoś przychodzi rozsypuje a robot sprząta - chciałbym sprawdzić go w warunkach bojowych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
luk_asz01, jeżeli masz jeszcze pare stówek to możesz pokusić sie o najtańszego botvaca.
DWSD Neato powinien dać rady na 2-3 przejazdy.
Na internecie znajdziesz wypożyczenia robota ~50zł/dzień.
Co do alarmu... nie wiem i głowi nikt raczej nie da. Robot ma harmonogram do ustawienia 1x na dzień, na każdy dzień z osobna.
Neato ma, poza standardem, lepsze filtry podobne do HEPA lub HEPA.
DWSD Neato powinien dać rady na 2-3 przejazdy.
Na internecie znajdziesz wypożyczenia robota ~50zł/dzień.
Co do alarmu... nie wiem i głowi nikt raczej nie da. Robot ma harmonogram do ustawienia 1x na dzień, na każdy dzień z osobna.
Neato ma, poza standardem, lepsze filtry podobne do HEPA lub HEPA.
---
GRZECH
GRZECH
Co do alarmu to zalezy jak masz ustawione czujniki ruchu. Ale mysle ze na 99% odkurzacz uruchomi czujnik, a ten uruchomi alarm. Niektore alarmy maja opcje wlaczania sie o okreslonej porze, nie wiem jak to jest z wylaczaniem.
wysłane z lodówki przez aplikacje tupfrozen
wysłane z lodówki przez aplikacje tupfrozen
- barbapuppa
- Robot Master
Odkurzacz na pewno uruchomi alarm, więc zostaje włączanie go podczas obecności w domu.
Zależy na jaki kompromis możesz pójść i co Ci przeszkadzać będzie mniej.
W zasadzie na obecną chwilę masz wybór pomiędzy Roomba vs. Botvac.
Zależy na jaki kompromis możesz pójść i co Ci przeszkadzać będzie mniej.
W zasadzie na obecną chwilę masz wybór pomiędzy Roomba vs. Botvac.
-) Tester robotów na forum (-