Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015
Zamieszało sie, wyjaśniam.
SPOT - miejscowe sprzątanie - nie ma możliwości powrotu do bazy. Nie ma takiego trybu w Neato przy uruchomieniu takiego sprzątania.
W automatycznym sprzątaniu pojawia się w menu tryb powrotu do bazy tzw tryb DOCK.
SPOT - miejscowe sprzątanie - nie ma możliwości powrotu do bazy. Nie ma takiego trybu w Neato przy uruchomieniu takiego sprzątania.
W automatycznym sprzątaniu pojawia się w menu tryb powrotu do bazy tzw tryb DOCK.
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
GRZECH
Witam, zamówiłem Neato BotVac 75, czytałem o akcesoriach i już domówiłem HEPy, oraz zapoznałem się z patentem chusteczkowym / toaletowym. Czytałem też o skuteczności szczotek w opcji i chętnie przytuliłbym szczotkę z włosia, jednak w ofertach netowych znalazłem tylko silikon lub combo. Zakładam, że w pudełku wjedzie silikon, ale że robocik będzie się ślizgał głównie po panelach i terakocie pytanie co mieliście na myśli pisząc o szczotce z włosiem, bo trzepaczka rozumiem to combo?
trzepaczka ma tylko listki z silikonu, a combo - włosie na przemian z silikonem
innych opcji nie ma.
innych opcji nie ma.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Super, dzięki za info, potestuję na silikonie, a jak się okaże że jest coś nie tak, to domówię combo.
MRQ u mnie Neato chodzi tylko na terakocie i na standardowej szczotce silikonowej radzi sobie wyśmienicie.
.
czy robot musi mieć jasno w pomieszczeniu, czy może sprzątać po ciemku?
.
czy robot musi mieć jasno w pomieszczeniu, czy może sprzątać po ciemku?
Na pewno te z kamerą (Samsung, Roomba, Dyson) muszą mieć jasno, żeby się nie gubić.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
A Neato D75 ma kamerę?
Neato ma laser na podczerwień. Więc raczej to nie powinno mieć znaczenia.
Neato nie ma kamery.
Skanuje podczerwienią pomieszczenie na wysokości ~8cm.
Pora dnia jest obojętna.
Skanuje podczerwienią pomieszczenie na wysokości ~8cm.
Pora dnia jest obojętna.
---
GRZECH
GRZECH
kurcze
mam problem z Neato.
Potrafi nie wrócić do bazy.
Włączam go na parterze, robi najpierw salon, jadalnie, trochę koło schodów, potem jedzie do kuchni i na hol.
Kończy kuchnię - wyłącza jakby ssanie i słychać tylko napęd - jedzie do bazy. Na wyświetlaczu ma napisane, że zakończył sprzątanie.
Ale nie umie się z tej kuchni wydostać, krąży po niej około 15-20 minut - aż do wyczerpania baterii i do bazy nie wraca.
Załączyłam zrzut parteru i miejsce, gdzie umieściliśmy bazę - jest ona trochę wciśnięta w kąt (można zerknąć na zrzut - może źle umiejscowiłam bazę
). Ale przez półtora tygodnia użytkowania nie miał problemu aby do niej trafić.....
Druga sprawa to czarne lakierowane (błyszczące) cokoły przy kuchennych meblach - wali w nie jak opętany, choć wcześniej nie było takich problemów i ładnie czyścił kuchnię i potrafił wrócić na miejsce.
Ma ktoś jakieś rady?
* Może dokładniej oczyścić czujniki - jedyne co przy nim robię, to usuwam śmieci z pojemnika, czyszczę filtr, szczotkę i takie dwa czujniki (prostokątne) od spodu
* A może uszkodził sobie coś... - wciskał się pod kanapy - gdzie dał radę to wjechał, gdzie nie to aż przesuwał kanapę - porysował sobie tym samym to niebieskie kółko z napisem NEATO - może sobie coś uszkodził. Wczoraj wymieniliśmy dopiero nóżki w kanapie - teraz nie ma problemu aby tam wjeżdżać.

Potrafi nie wrócić do bazy.
Włączam go na parterze, robi najpierw salon, jadalnie, trochę koło schodów, potem jedzie do kuchni i na hol.
Kończy kuchnię - wyłącza jakby ssanie i słychać tylko napęd - jedzie do bazy. Na wyświetlaczu ma napisane, że zakończył sprzątanie.
Ale nie umie się z tej kuchni wydostać, krąży po niej około 15-20 minut - aż do wyczerpania baterii i do bazy nie wraca.
Załączyłam zrzut parteru i miejsce, gdzie umieściliśmy bazę - jest ona trochę wciśnięta w kąt (można zerknąć na zrzut - może źle umiejscowiłam bazę

Druga sprawa to czarne lakierowane (błyszczące) cokoły przy kuchennych meblach - wali w nie jak opętany, choć wcześniej nie było takich problemów i ładnie czyścił kuchnię i potrafił wrócić na miejsce.
Ma ktoś jakieś rady?
* Może dokładniej oczyścić czujniki - jedyne co przy nim robię, to usuwam śmieci z pojemnika, czyszczę filtr, szczotkę i takie dwa czujniki (prostokątne) od spodu
* A może uszkodził sobie coś... - wciskał się pod kanapy - gdzie dał radę to wjechał, gdzie nie to aż przesuwał kanapę - porysował sobie tym samym to niebieskie kółko z napisem NEATO - może sobie coś uszkodził. Wczoraj wymieniliśmy dopiero nóżki w kanapie - teraz nie ma problemu aby tam wjeżdżać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A jak zmienisz miejsce startu na kuchnie lub w pobliżu to też sie tak zachowuje?
Może coś robota z kuchni nie chce wypuścić...
Czyść również czujnik boczny przy zderzaku. Może dlatego też wali w cokoły w kuchni.
Może coś robota z kuchni nie chce wypuścić...
Czyść również czujnik boczny przy zderzaku. Może dlatego też wali w cokoły w kuchni.
---
GRZECH
GRZECH
Wali w cokoły bo są czarne, a czerń pochłania promieniowanie podczerwone, które wysyłają czujniki. Normalnie promienie odbijają się i wracają do czujnika, który w ten sposób wykrywa przeszkodę. W tym przypadku robot może "uznawać" że tam nic nie ma i chce jechać dalej. To samo z laserem pod "kopułką". On działa w podczerwieni, tyle że ma kilka razy większą moc od tych czujników od spodu (wykrywających uskoki/schody) i z boku (wykrywający ścianę), przez co pojawiają się problemy z czarnymi meblami, srebrzysto-stalowymi nogami mebli czy lustrami do samej podłogi. Robot ich nie "widzi" jako typowe przeszkody i jedzie dalej lub się gubi, aż uderzy zderzakiem lub wywali błąd lasera/nawigacji. Te problemy były przynajmniej zgłaszane przy serii XV, nie wiem jak jest teraz z Botvac.
ale gdyby przyczyną były czarne cokoły, to waliłby za każdym razem. Mam go od półtora tygodnia i tylko wczoraj zdarzył się taki numer, więc przyczyna jest gdzieś indziej.
Odczyściłam wszelkie czujniki i zobaczymy jak dziś sobie poradzi.
Jak nie, to może faktycznie przeniosę bazę bliżej kuchni.
Odczyściłam wszelkie czujniki i zobaczymy jak dziś sobie poradzi.
Jak nie, to może faktycznie przeniosę bazę bliżej kuchni.
Jak tylko jeden raz to nie problem, może ktoś coś przesunął na jego drodze po mapowaniu i stwierdził, że jest gdzie indziej, stąd mogło wynikać krążenie aż do rozładowania. Generalnie ja u swojego zauważyłem, żeby mu jak najmniej przeszkadzać przy przejeździe po krawędziach. Jak coś gdzieś przestawię, mało znaczącego typu deska do prasowania to objedzie dookoła i jakoś to przełyka, natomiast jak go żonka capnęła w akcie ratowania chromoniklowanych krzeseł w jadalni to potem zamapował co mógł od nowa i zaczął walić standardowym algorytmem ale po przekątnej pokoju, bo tak mu widocznie z tej urywkowej mapy wyszło.
Zobacz jak się zachowa następnym razem, u mnie za drugim razem jak nie było efektu żony Nitka objechała cały dół i grzecznie wróciła do stacji bez problemu, a w sumie 85m2 w 6 pomieszczeniach obleciała.
Zobacz jak się zachowa następnym razem, u mnie za drugim razem jak nie było efektu żony Nitka objechała cały dół i grzecznie wróciła do stacji bez problemu, a w sumie 85m2 w 6 pomieszczeniach obleciała.
A czy czasem problem nie wynika z faktu, iż z kuchni są dwa wyjścia? Gdzieś mi się obiło o uszy że Neato mają z tym problem. Nie mam u siebie takiego układu pomieszczeń więc nie mam jak zweryfikować.