jaki odkurzacz wybrać??? - 2014
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Re: jaki odkurzacz wybrać??? - 2014
Ta Roomba to chyba model 440 więc 1Generacja czyli ponad 10 lat. Test nierzetelny.
Wysłane w locie -Tapatalkiem z telefonu Samsung.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

raqq pisze:Witam.
Jako że jestem nowy na forum na początek chcę się przywitać![]()
Chcę zakupić robota odkurzającego i jak większość mam problem z wyborem.
Robot będzie sprzątał ok 80 mkw parteru i ok 60 piętra. Na podłogach parkiet oraz dywany.
W domu jest pełono sierści ze względu na to że posiadam kota oraz 2 psy. Zależy mi na tym aby robot dobrze zbierał sierść. myślę o odkurzaniu raz na 1-2 dni.
Rozmyślałem nad Roombą 780 potem nad Navibotem jeszcze później nad Neato signature pro Navibotem corner cleaner a teraz się zgubiłem i nie wiem co wybrać...
Wrzucam szybki zarys parteru na którym najbardziej mi zależy .
Pozdrawiam
Dominik
Od dłuższego już czasu dumam nad zakupem odkurzacza automatycznego.
Rozważałem już różne marki, ale przez Ciebie zainteresowałem się sprzętem Neato i przejrzałem w sieci testy.
Dotychczas nie rozważałem tego wariantu, bo czytałem opinie, że neato startuje z hałasem przypominającym odrzutowiec.
Prawdą jest, że to najgłośniejszy odkurzacz w ofercie, choć tylko minimalnie głośniejszy od roomby i znacznie cichszy od tradycyjnego odkurzacza, ale chyba równocześnie najbardziej zasługujący na miano robota. Między innymi ma "na pokładzie" laser służący do inteligentnej nawigacji, a więc nie jest "ślepy".
W porównaniu z roombą jeździ nieco wolniej, ale w jakości sprzątania podobno dorównuje roombie, a w przypadku sierści zwierząt nawet ją podobno wyraźnie przewyższa wg testu zamieszczonego na stronie:
http://www.cnet.com/products/neato-robo ... ature-pro/
Kolejna wada neato to brak pilota no i brak tak świetnego dostępu do napraw i części zamiennych, jak w przypadku roomby.
Pozdrawiam
- barbapuppa
- Robot Master
Oraz wszelkie przeszkody nie do pokonania w postaci zasłon, grubszych firanek, kap, kocy i ten 1cm kurzu pozostawiony wzdłuż ścian.
Ale Roomba też ma wady jak każdy odkurzacz
Ale Roomba też ma wady jak każdy odkurzacz

-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
moby177 Prawda jest taka że niczego sensownego na tym forum się nie dowiesz, zwłaszcza od tegomoby177 pisze: Panie Pawle.
Zajrzałem na Pana oferty na Allegro.
Niezłe kawałki pan tam zamieszcza na temat roomby.![]()
Pisze Pan o unikalnym systemie nawigacji itp.
"Roomba jako jedyny robot sprzątający na świecie posiada najnowocześniejszy, unikalny system nawigacji wywodzący się z technologii wojskowej, zapewniający 98% pokrycie powierzchni sprzątania. Ma znaczą przewagę nad innymi systemami nawigacyjnymi stosowanymi w robotach sprzątających".
Podczas, gdy na stronie ROBOT BUYING GUIDE ów system określony jest jako:
Navigation method:
random
Mapping technology:
iAdapt Technology (area covering, not mapping).
Więc jaka jest prawda ?![]()
Pozdrawiam
pawel2m który po prostu wciska te swoje roomby srumby i wydaje mu się że zjadł wszystkie rozumy, a fakt jest taki że roomba to mega przereklamowany produkt, i podobny odkurzacz można kupić za ułamek jego ceny co w sumie nie dziwi bo reklama sporo kosztuje. A jak się popatrzy na jakiekolwiek testy porównawcze to wychodzi z nich jasno że roomba pozostała technologicznie co najmniej kilka lat za konkurencją. Poza tym że jest po prostu głupia to jeszcze tym wyje niemiłosiernie, ja porównywałem ją z np moim automatem na literkę A za 20% ceny roomby, nie chcę reklamować firmy bo zaraz jakiś paranoik sam wciskający srumbę będą podejrzewał że tam pracuję buhahaha i ja naprawdę nie widziałam między nimi za dużej różnicy ( poza tym że mój był ładnieszy :D :D :D ). Moim zdaniem naprawdę nie warto kupować tego sprzętu ze srumby rumby zwłaszcza od takich zadufanych gburów jak pawel2m. Nie wspomnę że dealerzy roomby jeszcze niedawno sprzedawali je przez domokrążców o kilka razy drożej niż normalna cena na świecie po prostu oszukując swoich klientów ( tak np. oszukali moją znajomą ), ale jak sam zauważyłeś powyżej akurat te nawyki im jeszcze zostały. Jakakolwiek merytoryczna rozmowa na tym forum nie ma żadnego sensu bo klakierzy odpowiedzą ci zawsze że sumba jest lepsza, dla mnie oczywiste jest dlaczego jest lepsza bo można na niej zrobić KASĘ !!!
jednym słowem, nie chcesz być oszukany nie kupuj roomby srumby a wybór jest duży choćby: lg, samsung, Asus
ja nie wierzysz przeczytaj "merytoryczną dyskusję":
agait-zwany-agatka-t894-15.html
moby177 przeczytaj watek "Agait zwany Agatką" i wyciągnij wnioski kto jest handlarzem, inne posty "pracowni" też trącą reklamą. Żal :(

w tym to akurat masz rację trąci to antyreklamą i trollowaniem ( szkoda że tego nie dodałeś ) i to nie bez złośliwego powodu bo straciłam kiedyś sporo czasu na czytaniu tych pseudo reklamowych wypocin na waszym forum pseudo fachowców którzy potrafią zachwalać produkty tylko jednaj firmy którą to zupełnie przez przypadek sprzedają i która jest dużo droższa niż cała reszta, i to w najbardziej wyrafinowany sposób czyli szkalując każde inne rozwiązanie, doszukując się buhahaha szpiegów i podpuchy, trafiłam tutaj po raz drugi bo szukałam dla koleżanki odkurzacza ... a jak poczytałam to padłam ze śmiechu i nie mogłam się pohamować i trochę potrolować ( zwłaszcza te kłamstwa które zauważył moby177 na allegro mnie rozbawiły )
Taaaaaak ja już wiem oczywiście każdy kto ma inne zdanie na waszym forum to idiota lub pracuje dla wrogiej korporacji, buhahaha nawet sami nie wiecie jak żałośnie taki marketing wygląda. I info dla ciebie sprzedawco srumby wg mnie najfajniej wypada na dzień dzisiejszy odkurzacz LG i ten chyba właśnie polecę mojej przyjaciółce, świat ci się załamał ... co ?
ps. na razie to koniec moich złośliwości, bo niestety brak mi czasu na bezproduktywne dyskusje
Taaaaaak ja już wiem oczywiście każdy kto ma inne zdanie na waszym forum to idiota lub pracuje dla wrogiej korporacji, buhahaha nawet sami nie wiecie jak żałośnie taki marketing wygląda. I info dla ciebie sprzedawco srumby wg mnie najfajniej wypada na dzień dzisiejszy odkurzacz LG i ten chyba właśnie polecę mojej przyjaciółce, świat ci się załamał ... co ?
ps. na razie to koniec moich złośliwości, bo niestety brak mi czasu na bezproduktywne dyskusje
Ostatnio zmieniony 23 cze 2014, 16:20 przez pracownia, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie stać mnie na tanie sprzęty bo prawdą jest że: "kto tanio kupuje ten 2 razy kupuje" zwłaszcza jak żadnej części zapasowej nie można kupić lub kosztuje ona pół ceny odkurzacza.

ja mam inne motto, kupując dwa razy drożej coś co możesz mieć cztery razy taniej jesteś po prostu głupcem,a wmawiając to innym jesteś kłamcą i oszustem. A utwierdzają mnie w tym dwa fakty przeszłość domokrążców sprzedających srumbę, i opis na allegro który jest wyżej. Dla mnie wystarczy ... mam nadzieję że inni się na to już nie nabiorą. A ściemę z częściami podaruj sobie lub porównaj te ceny z innymi producentami ( nie podam stron bo znowu mnie o coś tam oskarżysz ) tylko weź sobie coś na uspokojenie bo jak okaże się że wszyscy mają wszystkie części i to dużo taniej to możesz się nie pozbierać
swoją drogą jaka obłudnie brzmi zdanie "Nie stać mnie na tanie sprzęty" w ustach sprzedawcy. Roomba jest słaba w dobieraniu argumentów no chyba że kogoś przekona taki że srumba jest militarna, pewnie jak bym sprzedawała humery to też bym się tym chwaliła, ale srumba to nie haubica a odkurzacz buhahaha
ps. drodzy naganiacze roomby nie musicie się już produkować, na teraz kończę z tym forum

swoją drogą jaka obłudnie brzmi zdanie "Nie stać mnie na tanie sprzęty" w ustach sprzedawcy. Roomba jest słaba w dobieraniu argumentów no chyba że kogoś przekona taki że srumba jest militarna, pewnie jak bym sprzedawała humery to też bym się tym chwaliła, ale srumba to nie haubica a odkurzacz buhahaha
ps. drodzy naganiacze roomby nie musicie się już produkować, na teraz kończę z tym forum
I na tym chyba zakończymy, jakaś chora osoba....nabijacie bez sensu i robi nam sie offtopic. Jesli jeszcze chcesz sie odezwać wskaż prosze konkretna stronę z częściami zamiennymi do lg i ich cennikiem. Mysle, ze to rozwieje wszelkie głupawe kontr-argumenty.
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
- barbapuppa
- Robot Master
Żenujące wypowiedzi i obrażanie innych nie są na miejscu.
Tutaj dyskusja ma mieć przebieg merytoryczny.
Skoro uważasz, że Twój wybór jest cudowny (bynajmniej nie twierdzę, że nie), to pokaż nam argumenty, a nie pisz po próżnicy.
W większości piszą tutaj ludzie, którzy mają jakieś doświadczenie w tym co piszą (zwykle mieli w ręce jakiś robocik, a niektórzy testowali różne modele i marki zanim wybrali ten właściwy) i to co opisują to są ich wyłącznie subiektywne odczucia, zupełnie jak Twoje.
Tylko różnica polega na tym, że niektórzy w przeciwieństwie do innych potrafią podać sensowne argumenty na podparcie swoich wniosków.
Czy ktoś tu komuś na siłę coś wciska? Nie, raczej doradza i proponuje bazując na doświadczeniu.
Wytrawny i mądry Forumowicz potrafi czytać między wierszami i łatwo odróżnia "teksty reklamowe" od zwykłych wpisów, a przede wszystkim wybiera SAM.
Wróćmy więc do meritum tematu.
Jeśli chcesz kogoś przekonać do LG, Agamy czy czegoś innego, to po prostu napisz konkretne zalety i wady i pozwól zainteresowanemu wybrać to, co mu odpowiada.
Może przekonasz swoim wpisem i użytkowników Roomby, kto wie.
Tutaj dyskusja ma mieć przebieg merytoryczny.
Skoro uważasz, że Twój wybór jest cudowny (bynajmniej nie twierdzę, że nie), to pokaż nam argumenty, a nie pisz po próżnicy.
W większości piszą tutaj ludzie, którzy mają jakieś doświadczenie w tym co piszą (zwykle mieli w ręce jakiś robocik, a niektórzy testowali różne modele i marki zanim wybrali ten właściwy) i to co opisują to są ich wyłącznie subiektywne odczucia, zupełnie jak Twoje.
Tylko różnica polega na tym, że niektórzy w przeciwieństwie do innych potrafią podać sensowne argumenty na podparcie swoich wniosków.
Czy ktoś tu komuś na siłę coś wciska? Nie, raczej doradza i proponuje bazując na doświadczeniu.
Wytrawny i mądry Forumowicz potrafi czytać między wierszami i łatwo odróżnia "teksty reklamowe" od zwykłych wpisów, a przede wszystkim wybiera SAM.
Wróćmy więc do meritum tematu.
Jeśli chcesz kogoś przekonać do LG, Agamy czy czegoś innego, to po prostu napisz konkretne zalety i wady i pozwól zainteresowanemu wybrać to, co mu odpowiada.
Może przekonasz swoim wpisem i użytkowników Roomby, kto wie.
Jak wynika z informacji w sieci, roomba jest nadal odkurzaczem numer 1 pod względem wolumenu sprzedaży, ale to może się wkrótce zmienić.
Firma iRobot była prekursorem i skonstruowała jeden z pierwszych naprawdę użytecznych odkurzaczy samobieżnych, który podbił rynek, ale potem spoczęła na laurach dyskontując osiągnięty sukces.
Przez wiele lat nowe modele miały zaledwie kosmetyczne i często pozorne zmiany w stosunku do modelu, który osiągnął sukces.
Nawet dzisiaj, porównując różne modele można zauważyć, że różnice dotyczą głównie załączanego wyposażenia i ulepszenia są nieliczne.
W 2014 roku roomba nadal jest "ślepa" i porusza się chaotycznie na zasadzie krążka hokejowego, odbijającego się od przeszkody do przeszkody, podczas gdy konkurencja już wdrożyła skuteczne metody nawigacji, powodujące, że samobieżny odkurzacz wreszcie zasłużył na miano prawdziwego robota.
Może nowe modele Neato i innych konkurencyjnych firm wreszcie zmuszą firmę iRobot do wyrwania się z błogiej konsumpcji owoców dawnego sukcesu i do opracowania nowych modeli prawdziwych robotów.
Przestarzałe technicznie obecne modele roomby, zaciekle atakujące meble, wkrótce mogą odejść w niepamięć.
Firma iRobot była prekursorem i skonstruowała jeden z pierwszych naprawdę użytecznych odkurzaczy samobieżnych, który podbił rynek, ale potem spoczęła na laurach dyskontując osiągnięty sukces.
Przez wiele lat nowe modele miały zaledwie kosmetyczne i często pozorne zmiany w stosunku do modelu, który osiągnął sukces.
Nawet dzisiaj, porównując różne modele można zauważyć, że różnice dotyczą głównie załączanego wyposażenia i ulepszenia są nieliczne.
W 2014 roku roomba nadal jest "ślepa" i porusza się chaotycznie na zasadzie krążka hokejowego, odbijającego się od przeszkody do przeszkody, podczas gdy konkurencja już wdrożyła skuteczne metody nawigacji, powodujące, że samobieżny odkurzacz wreszcie zasłużył na miano prawdziwego robota.
Może nowe modele Neato i innych konkurencyjnych firm wreszcie zmuszą firmę iRobot do wyrwania się z błogiej konsumpcji owoców dawnego sukcesu i do opracowania nowych modeli prawdziwych robotów.
Przestarzałe technicznie obecne modele roomby, zaciekle atakujące meble, wkrótce mogą odejść w niepamięć.
Nie w niepamięć w moim domu! Jak wielokrotnie pisaliśmy na tym forum "w tym szaleństwie jest metoda" i wielokrotne pokrycie powierzchni rzędu 99,7%.

- barbapuppa
- Robot Master
Ja myślę, że w końcu ktoś z producentów wpadnie na pomysł, aby ustawić np. algorytm sprzątania takiego np. Neato w ten sposób, że jedzie metodą taką jak obecnie, ale dwukrotnie na przykład raz wzdłuż, a potem poprawka w poprzek. Myślę, że to byłoby nieco bardziej skuteczniejsze, a wcale nie skomplikowane jeśli chodzi o wykonanie.
Byłaby to na pewno bardziej skuteczna metoda inteligentnego odkurzacza.
No i na pewno mimo wszystko szybsza, niż w przypadku Roomby.
Byłaby to na pewno bardziej skuteczna metoda inteligentnego odkurzacza.
No i na pewno mimo wszystko szybsza, niż w przypadku Roomby.
Z tym pokryciem to się nie zgodzę jak masz stół czy stołki a kto ich nie ma.
Bywa czasami tak że Roomba skończy sprzątać jak się kilka razy poobija w ciasnej przestrzeni i z pewnością nie dojedzie czasami nawet w 10-15% dostępnej dla niej powierzchni.
Moim zdaniem za mało jeździ przy ścianach.
Tak samo głupio zachowuje się przy wyjeździe z za rogu - czasami jak tylko zobaczy że minęła róg jedzie pod kątem 45 stopni na wprost zamiast kontynuować do 90 stopni ścianę obok.
Najgorszy jest brak powtarzalności zachowań - czasami ładnie jedzie wzdłuż ściany i nagle skręca chociaż do końca pokoju jeszcze daleko a przeszkody żadnej nie było. To samo z nogami od stołu - czasami je objeżdża ładnie a czasami odbije się jedynie i jedzie gdzie indziej. Idiotyczne zachowanie.
Ja czekam z niecierpliwością jak na polskim rynku pojawi się Neato Botvac.
Będzie do wybaczenia fakt że może zostawi coś ze względu na 1 szczotkę ale będę miał pewność że wszędzie był gdzie mógł dojechać, boczna szczotka w końcu się pojawiła a to na pewno pomoże.
Bywa czasami tak że Roomba skończy sprzątać jak się kilka razy poobija w ciasnej przestrzeni i z pewnością nie dojedzie czasami nawet w 10-15% dostępnej dla niej powierzchni.
Moim zdaniem za mało jeździ przy ścianach.
Tak samo głupio zachowuje się przy wyjeździe z za rogu - czasami jak tylko zobaczy że minęła róg jedzie pod kątem 45 stopni na wprost zamiast kontynuować do 90 stopni ścianę obok.
Najgorszy jest brak powtarzalności zachowań - czasami ładnie jedzie wzdłuż ściany i nagle skręca chociaż do końca pokoju jeszcze daleko a przeszkody żadnej nie było. To samo z nogami od stołu - czasami je objeżdża ładnie a czasami odbije się jedynie i jedzie gdzie indziej. Idiotyczne zachowanie.
Ja czekam z niecierpliwością jak na polskim rynku pojawi się Neato Botvac.
Będzie do wybaczenia fakt że może zostawi coś ze względu na 1 szczotkę ale będę miał pewność że wszędzie był gdzie mógł dojechać, boczna szczotka w końcu się pojawiła a to na pewno pomoże.
Roomba 650
- barbapuppa
- Robot Master
Ja akurat nie narzekam na jazdę wzdłuż ścian, nowy soft bardzo w tym pomógł.
Co do krzeseł, to każdy automat miewa z tym problemy, Neato również.
Również z pokryciem Neato bywają problemy jak są kapy czy firanki/zasłony, które traktuje jako przeszkody.
Nie jest idealnie w żadnym przypadku.
Nie należy jednak patrzeć na jednorazowe przejazdy, bo w tych każdy polegnie.
Im częściej zapuszczamy, tym lepiej, to nie tradycyjny odkurzacz na sprzątanie raz w tygodniu.
Każdy model ma plusy i minusy, najważniejsze, żeby sam to robił w miarę dokładnie i maksymalnie nas wyręczał.
Co do krzeseł, to każdy automat miewa z tym problemy, Neato również.
Również z pokryciem Neato bywają problemy jak są kapy czy firanki/zasłony, które traktuje jako przeszkody.
Nie jest idealnie w żadnym przypadku.
Nie należy jednak patrzeć na jednorazowe przejazdy, bo w tych każdy polegnie.
Im częściej zapuszczamy, tym lepiej, to nie tradycyjny odkurzacz na sprzątanie raz w tygodniu.
Każdy model ma plusy i minusy, najważniejsze, żeby sam to robił w miarę dokładnie i maksymalnie nas wyręczał.