jaki odkurzacz wybrać??? - 2014

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
moby177

Re: jaki odkurzacz wybrać??? - 2014

Post autor: moby177 »

Podobno niektóre modele roomby z serii 5xx i 6xx współpracują z opcjonalnym pilotem.
Czy można wiedzieć, które ?
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

Każda Roomba z pilotem iR, są jednak jeszcze piloty wifi (okrągłe) z wyświetlaczem i one tylko z tymi egzemplarzami które mają wbudowane wifi np 56x-58x, z serii6xx żaden. Ale zdarza się że przy wymianie PG ktoś włożył uboższą Płytę Główną i wtedy tylko nożna sprawdzić mając takiego pilota.

Wysłane w locie -Tapatalkiem z telefonu Samsung.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Każda Roomba WSPÓŁPRACUJE...

Tuco

Post autor: Tuco »

Witam Wszystkich!

Sprawa wygląda następująca: dwójka dzieci, kot i żona. Metraż mieszkania: 109 mq, 4 pokoje, jeden poziom, długi korytarz z zakrętem. W salonie oraz pokojach dywany, długość włosa około 12 mm. Na podłodze panele drewniane i płytki. Na oknach zasłony. Ze względu na "zakręty" trzeba będzie coś kombinować ale zależy nam na tym żeby robot zasuwał podczas naszej nieobecności a przede wszystkim podczas nieobecności dzieciaków bo będą chciały na nim jeździć ;)

A teraz pytania:

- czy model iRobot Roomba 660, jako najtańszy z opcją programowania ma sens (kolor też fajny ;)?
- czy da radę wysprzątać taką powierzchnię?
- czy jak akumulator padnie to robot wraca do bazy, ładuje się i zaczyna kontynuować pracę :)?
- czy jakość sprzątania w modelu 780 będzie lepsza, szybsza, czy urządzenie ma porządniejsze części czy faktycznie jest to kwestia "bajerów"?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Piotr
kedoy

Post autor: kedoy »

Cześć!
Po paru dniach czytania najbardziej pasuje mi model R650 pod względem wyposażenia i funkcjonalności. Przed zakupem wstrzymuje mnie jedynie mój długi przedpokój oddzielający 2 pomieszczenia. Zastanawiam się, czy roomba zdoła go przebyć i odkurzyć dokładnie oba pokoje bez latarni?

Załączam rzut mieszkania - chodzi o ten odcinek między dużym i małym pokojem. Łazienka będzie zawsze zamknięta. Szerokość odcinka to między 0,9m - 1,2m. Co radzicie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

Tuco - różnica jedynie w czasie sprzątania, seria 6xx około 2,5godziny, seria 7xx 3-3,5godzin. Przynajmniej tak będzie na nowej baterii.
Jakość ta sama, różnica w filtrze.
Po zadokowaniu na bazie nie wznowi sprzątania.
Seria 6xx jak 5xx mniej więcej do 80m2.

Kedoy - moim zdanie powinna sobie poradzić
Jeśli nie jesteś pewien, to zawsze możesz wypożyczyć i przetestować.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
zainteresowana

Post autor: zainteresowana »

Tuco pisze:Witam Wszystkich!
Sprawa wygląda następująca: dwójka dzieci, kot i żona.
O losie, żona na końcu! :-/
carlsson

Post autor: carlsson »

Dzień dobry:)

Pierwszy mój post, witam zatem wszystkich serdecznie.
Naczytałem się testów i innych wątków, w których poruszane były tematy "około robocikowe" i szczerze powiem, że ma już totalny mętlik w głowie i zdecydować się na nic nie mogę.
Stoję przed wyborem pierwszego odkurzacza samojezdnego, do mieszkania o powierzchni około 120m, na dwóch poziomach. Poziom I (60m), terakota + niewielki dywan w salonie. Drzwi są tylko do toalety, reszta otwarta. Poziom II (60m), dwa pokoje, garderoba, korytarz oraz łazienka, deska oraz terakota i niewielkie dywaniki łazienkowe. W obrysie korytarza barierka i zejście na schody. W załączeniu poglądowy rozkład mieszkania. Odkurzacza chciałbym używać bardzo systematycznie i często (najprawdopodobniej codziennie).
Proszę o pomoc i poradę w jaki sprzęt (raczej Roombę) zainwestować. Czy seria 6x czy jednak 7x? Nad ceną bym się nie skupiał, chodzi mi bardziej o dobry sprzęt, z którego człowiek będzie zadowolony:)

Z góry dzięki za pomoc.
piokrza
Robot Master

Post autor: piokrza »

Z mojego doświadczenia wynika że nie warto przepłacać - zarówno 6XX jak i 7XX sprzątają tak samo (te same mechanizmy), a płaci się tylko za bajery. Inna sprawa to czy potrzebujesz programowania harmonogramu automatycznego włączania.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
carlsson

Post autor: carlsson »

Szczerze mówiąc nie wiem. Nigdy z takiego sprzętu nie korzystałem, więc teraz wydaje mi się, że dobrze by było mieć możliwość programowania. Z drugiej strony zaś, wychodząc do fabryki, zawsze można "ręcznie" wypuścić robota i programowanie może okazać się zbędne. 6xx na pewno jednak nie zapewni możliwości korzystania z latarni. Czy takowe, przy moim rozłożeniu mieszkania w ogóle będą potrzebne? Mieszkanie jest raczej otwarte i mało skomplikowane, czy zatem 630 lub 650 sobie poradzą i będą dobrze sprzątały?
Biorąc pod uwagę, że mam schody / barierkę, to odrzucam 620 ze względu na brak wirtualnej ściany, dobrze kombinuję?
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Każda roomba "boi"się schodów.

asd

Post autor: asd »

Witam!
Właśnie od 3 dni jestem posiadaczką roomby 880. Zdecydowałam się na ten model ze względu na szczotki.
Są to gumowe wałeczki i nie ma problemu z ich czyszczeniem. Jest to mój pierwszy kontakt z odkurzaczem tego typu więc nie mam porównania z innymi modelami. Do tej pory odkurzałam zwykłym odkurzaczem o mocy 1800 W.
Pierwsze testy bardzo mnie zaskoczyły. Po 30 min. sprzątania w jednym pokoju a dokładniej tylko po dywanie musiałam wyłączyć już roombe bo sygnalizował pełen zbiornik (odkurzane był dzień wcześniej). Zaskoczyla mnie ilość sierści kota która została wyciągnięta z dywanu. Przeraziłam się że nie posprząta mi całego mieszkania podczas mojej nieobecności bo przecież zbiornik nie jest z gumy :) Ale następnego dnia nie było już tak żle. Zwykły odkurzacz pomimo bardzo dobrego ssania nie posprzątał tak jak roobma. W zestawie są też wirtualne latarnie 2 szt, które można też wykorzystywać jako wirtualną ścianę, ( jest przełącznik).
Jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem.

/EDIT/ Skasowałem dubla :sondejm
raqq

Post autor: raqq »

Witam.
Jako że jestem nowy na forum na początek chcę się przywitać :)

Chcę zakupić robota odkurzającego i jak większość mam problem z wyborem.
Robot będzie sprzątał ok 80 mkw parteru i ok 60 piętra. Na podłogach parkiet oraz dywany.
W domu jest pełono sierści ze względu na to że posiadam kota oraz 2 psy. Zależy mi na tym aby robot dobrze zbierał sierść. myślę o odkurzaniu raz na 1-2 dni.

Rozmyślałem nad Roombą 780 potem nad Navibotem jeszcze później nad Neato signature pro Navibotem corner cleaner a teraz się zgubiłem i nie wiem co wybrać...

Wrzucam szybki zarys parteru na którym najbardziej mi zależy .

Pozdrawiam
Dominik
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

W sumie to rozważyłabym na Twoim miejscu jedynie Roombę lub Neato.
Poczytaj trochę o wadach obu modeli i zastanów się na jaki kompromis możesz się zgodzić oraz czego tak naprawdę oczekujesz od nowego pomocnika.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
moby177

Post autor: moby177 »

barbapuppa pisze:W sumie to rozważyłabym na Twoim miejscu jedynie Roombę lub Neato.
Poczytaj trochę o wadach obu modeli i zastanów się na jaki kompromis możesz się zgodzić oraz czego tak naprawdę oczekujesz od nowego pomocnika.
Na youtube znalazłem porównanie siły ssania neato i roomby:

http://www.youtube.com/watch?v=Myh7_0wptd8

Ciekawe. :-)
Zablokowany