Nowa Roomba 8xx - pierwsze wrażenia

870, 880, 865, 886
http://www.irobot.pl

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

ODPOWIEDZ
piokrza
Robot Master

Re: Nowa Roomba 8xx - pierwsze wrażenia

Post autor: piokrza »

Za pierwszym razem chyba powinnaś ładować 12 godzin...żeby akumulator się sformatował (nawet jeśli wskaźnik jest już zielony).

Jak to "głośna"? Wg filmików powinna być cichsza od starszej generacji 600/700. Wrzuć potem recenzję jak już przetestujesz ;)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2014, 16:33 przez piokrza, łącznie zmieniany 2 razy.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
zainteresowana

Post autor: zainteresowana »

Ok., dziękuję bardzo.
Wkręciło mi się teraz sznurowadło na wałki, wyjęłam je, odkręciłam sznurowadło i założyłam ponownie, uważałam przy tym żeby nie zamienić ich położenia. I w związku z tym moje następne pytanie, czy jak zamienię wałki kolorami to się coś stanie? Czy dlaczego w ogóle jest jeden wałek ciemny, drugi jasny?
piokrza
Robot Master

Post autor: piokrza »

Chyba nie da rady zamienić miejscami tych wałków. Każdy z nich ma inny kształt na zakończeniach osi które wchodzą w odpowiednie gniazdo - jeden sześciokątny a drugi kwadratowy. Kolory są pewnie po to żeby łatwiej je było zapamiętać gdzie który ma iść.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
zainteresowana

Ok., dzięki wielkie.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

To czekamy na opinie i jakieś fotki.
Swoją drogą zastanawia mnie brak ogumowania, modele z serii 7xx mają bardzo ładne zderzaki gumowe, czyżby wracali do obudowy podobnej jak w serii 5xx?
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
zainteresowana

Ten odkurzacz to cud techniki, wyplątuje się sama z kabli, z firanek bo w jednym pomieszczeniu są takie długie że aż na podłodze leżą, nie chce odkurzać w pomieszczeniach które są czyste, chyba ma jakieś czujniki gdzie jest czysto a gdzie brudno, po włączeniu "clean" chwilę poodkurza i wyłącza się. 2 razy dzisiaj tak było w pomieszczeniach uprzednio wysprzątanych (przez nią samą). Włosy się na wałki nie zaplątują, i to w domu gdzie mieszkają 4 kobiety w tym 3 z długimi włosami a to była moja największa obawa. 3 razy się wyłączyła w tym samym miejscu, na chodniku z długiego włosia, po czym następował komunikat "przestaw Roomba w inne miejsce i włącz ponownie" czy jakoś tak. Zdziwiło mnie to w sumie trochę bo na takim chodniczku 3 razy stanęła, włosie takie sobie, nawet jakieś niespecjalnie długie. W kuchni wjechała na mokre którego nie zauważyłam wcześniej, ale w niczym jej to nie przeszkodziło, sprzątała dalej. Trochę się dzisiaj (czyli w pierwszym dniu) porysowała bo wjeżdżała w różne miejsca, pod kaloryfery i tak dalej, ale nie przeszkadza mi to. Odkurza bardzo dokładnie, wjeżdża dosłownie w każdy kąt, odkurza też powierzchnie pochyłe. Praktycznie na jednym ładowaniu odkurzyłam cały dom, wszystkie pokoje i pomieszczenia czego się prawdę mówiąc nie spodziewałam, raczej myślałam że jest to urządzenie typu jeden pokój i znowu ładowanie. Natomiast okazało się że jej wydajność jest po prostu powalająca.
Nawet w suszarni zdała egzamin gdzie są rozstawione 3 suszarki z mokrymi rzeczami, bałam się że je powywraca albo że pospada bielizna z nich na skutek uderzeń Roomby ale nic takiego się nie stało. Żadnych kabli nie uprzątałam a jest ich w całym domu pełno, wszędzie odkurzyła i w nic się nie zaplątała a jak się nawet chwilami zaplątywała to za chwilę się sama odplątywała.
Jutro wyślę ją do najcięższego pomieszczenia, nigdy niesprzątanego, tam jest tyle kurzu że szok, zobaczymy jak zda egzamin.
Co do ogumowania zderzaka, połowa jego jest ogumowana a połowa nie. Widać to na zdjęciu, połowa na dole to jest guma, połowa wyżej to lakierowany plastik, i ta najwęższa warstwa jest to nielakierowany plastik. Tak że trochę ogumowana jest ale raczej powinna być na całym tym zderzaku ogumowana na logikę biorąc.
Jestem pod wrażeniem ile techniki jest w takim małym urządzeniu. Super sprawa ale nie jest to zastępstwo odkurzacza bo na suficie czy na ścianach pajęczyn nie poodkurza, czy na listwach czy w kątach, raczej jest to uzupełnienie odkurzacza. Jestem bardzo zadowolona, w tej chwili to piszę a ona sprząta dalej po niewielkim doładowaniu. Moja ocena na chwilę obecną to rewelacja i powinno być coś takiego w każdym domu a nie że w XXI wieku człowiek schylony jakby miał 100 lat z odkurzaczem po domu kursuje. Jak sobie to wspomnę to już mi się odechciewa. Nigdy więcej!
Po każdym użyciu ją czyszczę zwykłym odkurzaczem, i wyjmuję też filtr i go odkurzam z drugiej strony, te czynności zajmują mi około 2 minut. Wydaje mi się że trzeba to robić jak ma starczyć na parę lat taka Roomba. Żeby się komuś nie wydawało że Roomba odkurzy a następnie się ją do szafy schowa i to wszystko. Jeszcze trzeba 2 minuty poświęcić na jej wyczyszczenie jak ma rzeczywiście odkurzać a nie brudzić i zarazki roznosić. Samo opróżnienie szufladki na niewiele się zda bo do ścianek i filtra przykleja się kurz i niestety ale ssawkę odkurzacza trzeba tam przystawić żeby to było czyściutkie.
Czy wie ktoś może gdzie można kupić ubranka na Roombę?
zainteresowana

Wyczyściłam wałki ze wszystkich stron i już nie piszczy. Jeśli komuś tak piszczy to powodem jest brud i piach nagromadzony w wałkach, trzeba odessać też boki wałków a nie tylko pod wałkami. Wszystko gra, Roomba zdała egzamin na piątkę, dom aż lśni.
ramzes78

Post autor: ramzes78 »

Na mokre to jednak uważaj- to nie jest sprzęt lubiący wilgoć i wodę. Wiele sztuk padło po kontakcie z płynami ( od od rozlanej wody po niespodzianki ze zwierzakami).
Pozdrawiam
RAMzes

-->Roomba 581<--
Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Autoryzowany Dealer iRobot
Kontakt:

Post autor: pawel2m »

zainteresowana pisze: dom aż lśni.
Haha masz na myśli podłogę :) Czy dywan też :)
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
zainteresowana

Większość powierzchni które czyściłam nie miało dywanów ale fakt, dwa pokoje miały wykładzinę dywanową i wyczyściła super. Dzisiaj sprawdziłam latarnie, działa i bez większej filozofii, włożyłam baterie, ustawiłam Virtual Wall i to wszystko, nawet nie ma żadnego włącznika on-off, latarnia sama się włącza jak włączam Roombę i sama wyłącza jak wyłączam Roombę. Roomba na zakazany teren nie wjeżdża.

Co ciekawe, czytałam w necie o modelu Roomba 870 który różni się od 880 brakiem latarni oraz niższą ceną. Jednak w Saturnie nie mieli tego modelu. Chciałam kupić bez latarni ale dzisiaj się okazało że jednak się przydają.
Ten wskaźnik na dole na zdjęciu to nie wiem o co to w ogóle chodzi, chyba długość ściany, ale jak to ustawiacie? Pisali w instrukcji że maxymalna długość ściany 2m, a na tej ścianie są 3 możliwości (3 etapy przełącznika) ale nie jest napisane który etap ile ma metrów. To by w sumie wychodziło 200 : 3 = 66 cm. To co to człowiek się domyślać ma? Jeszcze pisali w instrukcji że im dłuższa ściana tym szybciej się zużywają baterie.

A to mówisz takie czułe są na wodę te Roomby? No właśnie wczoraj zauważyłam, wjechała mi na wodę, niby nic się nie stało, jeździła dalej jak gdyby nigdy nic, posprzątała w sumie dobrze to pomieszczenie. Na drugi dzień ją włączam a ona nic nie zbiera i do tego piszczy. A co się okazało, cały kurz się zlepił od tej wody i przykleił się pod wałkami tak że nic nie przechodziło do pojemnika na kurz. Pokazywała mi że mam opróżnić pojemnik bo pełny a pojemnik był pusty. Dopiero jak wyjęłam wałki to zobaczyłam co tam było, jeden wielki zlepek. Wszystko ładnie odessałam odkurzaczem, resztę powycierałam szmatką do czystego, i chodziła dalej. A już się martwiłam że się po pierwszym dniu zepsuła. :lol:
3 lata musi mi wytrzymać, bo tak jak czytałam w wikipedii to Roomba średnio co 3 lata wydaje nowy model a ten wydała chyba miesiąc temu. Niezła pomoc, teraz to nawet sprzątać mi się chce jak wiem że nie jestem sama i że tylko pomagam Roombie, dzisiaj poprałam wszystkie firanki i jeszcze parę innych rzeczy. A w moim wykonaniu to naprawdę sukces bo nie jestem jakimś pracusiem domowym. Dzisiaj włączyłam Roombę i poszłam z koleżanką do kawiarni. Jak wróciłam to jedno piętro było odkurzone. O, takie życie to jest życie! A nie tam ślęczeć i z odkurzaczem po całym domu jeździć. Fakt, schodów nie odkurzy, są nietknięte, bym musiała je przelecieć zwykłym odkurzaczem ale i tak ten dom dawno nie widział takiego błysku.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Co do skórek, to chyba kiedyś miał je TomeC, ale czy ma jeszcze to musisz zapytać.
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

zainteresowana pisze:...Fakt, schodów nie odkurzy, są nietknięte, bym musiała je przelecieć zwykłym odkurzaczem ale i tak ten dom dawno nie widział takiego błysku.
Zmieć ze schodów miotłą wszystko na dolny poziom, Roomba to przecież znajdzie i "zje" :)
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
zainteresowana

barbapuppa pisze:Co do skórek, to chyba kiedyś miał je TomeC, ale czy ma jeszcze to musisz zapytać.
Zajęło mi trochę czasu żeby rozgryźć ten "szyfr" ale w dalszym ciągu nie jestem pewna. Czy chodziło o ten adres w Bydgoszczy:
moja-roomba-t779.html

Ze schodów można zmieść jak są gładkie a jak jest na nich przyklejona wykładzina dywanowa to tak średnio. Ale można spróbować. Na razie mi się nie chce. Zresztą może poczekam aż wyprodukują Roombę która będzie umiała schody odkurzać. :-D
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2014, 15:12 przez zainteresowana, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

Ona umie odkurzać schody, nie umie z nich korzystać ;)

Wysłane w locie -Tapatalkiem z telefonu Samsung.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Nie, ale blisko. Pisz na prv do TomeC-a albo napisz w dziale "Kupię, sprzedam, zamienię" ogłoszenie, że chcesz kupić i może ktoś coś zaoferuje.
Tylko pytanie czy te z serii 7xx nadają się do Twojej Roomby?
Generalnie skórki nazywają się iDress.
Te do serii 7xx można też zobaczyć i kupić na stronie polskiego iRobota.
ODPOWIEDZ