Naprawiamy R581 po "zMOCZeniu"
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Naprawiamy R581 po "zMOCZeniu"
Dostałem do naprawy R581 zasikaną przez przestraszonego pieska lub znaczącego swój teren.
Korozja duża, na razie PG umyta spirytusem i wygrzana w piekarniku, garść części wylutowałem i jeszcze coś zwiera. Jutro posiłki zaangażuję specjalistyczne, części na przeszczepy są.
Objawy: zaraz po włożeniu aku uruchamia się prawe kółko -jazda w przód na pełnej prędkości i duże grzanie się płyty w okolicach tranzystorów od sterowania kółkiem.
Korozja duża, na razie PG umyta spirytusem i wygrzana w piekarniku, garść części wylutowałem i jeszcze coś zwiera. Jutro posiłki zaangażuję specjalistyczne, części na przeszczepy są.
Objawy: zaraz po włożeniu aku uruchamia się prawe kółko -jazda w przód na pełnej prędkości i duże grzanie się płyty w okolicach tranzystorów od sterowania kółkiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Roomba pomyka. Lecz gwarancja żadna będzie bo strawione troszkę ścieżki, Liczy się czas w takich przypadkach, trzeba jak najszybciej rozbierać myć C2H6OH i wygrzać.
[ Dodano: 2013-11-13, 15:05 ]
[ Dodano: 2013-11-13, 15:05 ]
Rzeczy niemożliwe załatwiamy od ręki, na cuda trzeba chwilkę poczekaćpawel2m pisze:daj znać czy coś z tego wyszło. Ciężko będzie raczej.

- pawel2m
- Autoryzowany Dealer iRobot
- Kontakt:
POdmień moduł i sprawdź inny, często nie dochodzą też dobrze sprężynki. Popraw może nie łączy.
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
Sprawą całego zamieszania jest moja maszynka. Została zatrudniona ze względu na zwierzynę w domu i spisywała się doskonale. Ja widać do czasu, aż zwierzyna ją zaatakowała
. Tak jak wspomniał kolega Sondejm dużą rolę odgrywał czas między zaMOCZeniem a działaniem prewencyjnym. A był to tydzień. Jako, że potrafię tylko obsługę podstawową beż rozbierania na czynniki pierwsze, maszyna była rozkręcona najpierw w serwisie DLF i drugi raz przez kolegę. Zdjęcia widzimy powyżej. Jestem pełen podziwu dla pracy kolegi Sondejma bo w serwisie zaproponowano mi wymianę całej płyty głównej. Oczywiście nie mieli jej i nie chcieli jej sprowadzić. Mam nadzieję, że ponownie będzie sprawnie działać, co już widać po testach.
Serdeczne dzięki dla kolegi Sondejma za pomoc.

Serdeczne dzięki dla kolegi Sondejma za pomoc.
Muszę się wypowiedzieć, nikt raczej nie zaglądał ostatnio do Twojej Roomby, kurz pod osłoną i żadnych odcisków palców w tym kurzu, kasy co prawda nie wzięli ale niech nie mówią że rozkręcali, chyba że pokażą zdjęcia.

- pawel2m
- Kontakt:
Słuchajcie nie dziwcie się DLFowi. Taka naprawa drobiazgowa nie kosztuje mało i wymaga utrzymania elektronika na etacie. Jak ktoś się tym pasjonuje to może naprawiać. Ale zapewne oni mają sporo takich uwalonych płyt i nie mają czasu ani chęci się tym zajmować. Tym bardziej że na naprawę trzeba dać gwarancję, doliczyć vat itp. To nie wyszłoby tanio.
Sam iRobot zaleca wymianę płyt w serwisówce.
Sam iRobot zaleca wymianę płyt w serwisówce.
- barbapuppa
- Robot Master
Nie ma co z drugiej strony bronić DLF-u, bo od zawsze sprawy serwisowe mocno u nich kulały.
Świadczyły o tym choćby częste wypowiedzi użytkowników tego forum.
Świadczyły o tym choćby częste wypowiedzi użytkowników tego forum.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
- pawel2m
- Kontakt:
Ale procedury serwisowe iRobota nie przewidują napraw płyt, tylko wymianę, więc jeśli mają w umowach tak zapisane to widocznie muszą się tego trzymać.