980 - tka bez nawigacji...?

www.irobot.pl

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marttin75
Raczkujący z Robotami
Posty: 92
Rejestracja: 02 maja 2017, 21:21

980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: Marttin75 » 22 lut 2018, 13:29

Mam pytanie do tych, którzy używacie już 980-tek....na codzień...

Czy zakrywaliście już kiedyś skaner wizualizacji przestrzennej( o ile dobrze go nazywam ), ten u góry
oraz tak zwany floor tracking sensor, ten od dołu...? Załączyłem zdjęcia... o które miejsca chodzi mi ...

Ciekaw jestem zachowania Roomby...???

Z tego co czytam, nocą ma problemy z jazdą,
a czy w dzień, przy zaklejonych sensorach...?

Pozdrawiam....M.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3192
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: 980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: barbapuppa » 22 lut 2018, 15:36

Ale po co to robić? Tylko dla ciekawości?
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

Awatar użytkownika
Marttin75
Raczkujący z Robotami
Posty: 92
Rejestracja: 02 maja 2017, 21:21

Re: 980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: Marttin75 » 23 lut 2018, 2:13

Tak..... :)

Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser
Posty: 940
Rejestracja: 12 gru 2010, 19:42
Lokalizacja: ŚLĄSK

Re: 980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: GRZECH » 23 lut 2018, 14:20

A tak z ciekawości... sensor floor... do czego służy, jakie ma zadanie podczas sprzątania?
--------------------------
GRZECH
Były: Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Jest w końcu Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]


Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3192
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: 980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: barbapuppa » 23 lut 2018, 14:47

Pomaga śledzić ruch robota po podłodze, co przekłada się współprace z kamerą w tworzeniu mapy poruszania się robota.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

Awatar użytkownika
Marttin75
Raczkujący z Robotami
Posty: 92
Rejestracja: 02 maja 2017, 21:21

Re: 980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: Marttin75 » 25 lut 2018, 20:55

Proponuję w Google i na YouTube poszukać zdjęć oraz artykuły o optycznym sensorze mysz komputerowych.

Tam zobaczycie obraz pokazany na ekranie monitora , co widzi taki optyczny sensor, jak widzi ...

Naturalnie to na podstawie optycznych mysz...., lecz można wyobrazić sobie ewentualny obraz
z optycznego sensora 980-tek ( 960-tek).

Załączyłem zdjęcia i odnośniki do filmików na YouTube...

https://youtu.be/bci7Gi05BNc

https://youtu.be/SXQfT7c-9rU
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Marttin75
Raczkujący z Robotami
Posty: 92
Rejestracja: 02 maja 2017, 21:21

Re: 980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: Marttin75 » 28 lut 2018, 13:46

Poza tym , z tego co pamiętam z prezentacji Roomby w jednym z programów w telewizji ,
ten dodatkowy sensor optyczny pomaga Roombie rozpoznawać wielkość zabrudzenia, czy w danym miejscu na podłodze/dywanie/płytce robot ma przejechać dokładniej, to znaczy jeszcze raz lub kilka.

Zobaczcie, żaden z modeli innych producentów ze skanowaniem pomieszczenia nie ma od spodu takiego sensora optycznego.., jedynie 980-tka (960-tka).

O ile nie mylę się, Robot ma w pamięci zapamiętane różne wielkości , jasności danych plamek, które widzi sensor.
Nawiązuję do zamieszczonego zdjęcia z obrazu myszki do komputera.

Im większa plamka, im ciemniejsza, tym prawdopodobne zabrudzenie w tym miejscu jest większe,
zatem robot dokładniej w tym miejscu sprząta. Czy tak...może być..?????

Ten optyczny sensor pomaga dodatkowo sensorom podczerwieni rozpoznać wielkość zabrudzenia.

Mówi się przecież, że sensory podczerwieni w poprzednich modelach , też odpowiedzialne są za rozpoznawanie zabrudzenia w danym miejscu, a nie mają optycznego skanowania pomieszczeń.
Także znany system Dirt Detect odpowiedzialny jest za wykrywanie brudu, bardziej zabrudzonych miejsc.

Jeden z cytatów :

"W jaki sposób Roomba orientuje się w przestrzeni?

iRobot Roomba orientuje monitorując przestrzeń, w której się porusza ponad 60 razy na sekundę, używając w tym celu około 40 czujników dotykowych, podczerwieni oraz radiowych. Dzięki nim nie spada ze schodów, podąża wzdłuż ścian, objeżdża nogi krzeseł, stołów, łóżek itp. dokładnie wokół nich sprzątając. Roomba dzięki czujnikom potrafi oszacować wielkość sprzątanego pomieszczenia i stopień jego zabrudzenia, aby dobrać optymalny czas i tryb pracy."

Wracając do wcześniejszej odpowiedzi - barbapuppa, - sądzę , że ten sensor pod spodem Roomby nie tylko pomaga tworzyć mapę poruszania się robota, lecz dodatkowo też rozpoznaje ewentualny rodzaj zabrudzenia ,
wspomagając na przykład czujniki podczerwieni.

Co o tym sądzicie...? Może spytać przedstawiciela iRobot o tym czujniku, dlaczego on jest od spodu Roomby..?

Pozdrawiam Serdecznie wszystkich na wortalu :)

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3192
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: 980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: barbapuppa » 28 lut 2018, 18:51

Pewnie, spytaj, może coś więcej się dowiemy.
Mogę zrobić test zakrycia czujnika Roomby na brudnej powierzchni, żeby sprawdzić czy działa wykrywanie brudu, jeśli chcecie.

Dziś przeprowadziłam szybki test zakrycia górnej kamery i puszczenia jej dodatkowo po ciemku i przyznam, że jestem zaskoczona. Roomba pracowała jakby było jasno. Zaskoczyło mnie to, tym bardziej, że na początku jak ją zakupiłam za nic na świecie po ciemku nie chciała pracować. Wygląda więc na to, że Roomba uczy się w pewnym stopniu rozkładu pomieszczeń w miarę upływu czasu, skoro nie przeszkadza jej ciemność.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

Awatar użytkownika
Marttin75
Raczkujący z Robotami
Posty: 92
Rejestracja: 02 maja 2017, 21:21

Re: 980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: Marttin75 » 01 mar 2018, 1:34

He... He.. :) cieszę się, że jednak widoczne są zmiany w poruszaniu się Roomby na przykład przy zakrytym czujniku wizualizacji. A czy mapkę "rysuje", gdzie poruszała się..? Pytam, bo jeszcze muszę poczekać zanim ten model kupię... Przy prezentacjach robota sporo mówi się o mapowaniu pomieszczeń, nic o tym dolnym czujniku...

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3192
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: 980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: barbapuppa » 01 mar 2018, 6:38

Tak, mapa z przejazdu jest widoczna.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

Awatar użytkownika
Marttin75
Raczkujący z Robotami
Posty: 92
Rejestracja: 02 maja 2017, 21:21

Re: 980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: Marttin75 » 02 mar 2018, 22:27

A tu piękny widok od środka , jak na przykład wygląda płyta główna.....

https://www.ifixit.com/Device/Irobot_Roomba_980

Awatar użytkownika
Marttin75
Raczkujący z Robotami
Posty: 92
Rejestracja: 02 maja 2017, 21:21

Re: 980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: Marttin75 » 08 mar 2018, 12:02

Sensor od spodu jest także odpowiedzialny za zmianę szybkości obrotów turbiny zasysającej
w zależności po jakim podłożu w danej chwili jeździ Roomba.

Wiemy, że ten model akurat, gdy wjedzie na przykład na dywan, zwiększa obroty turbiny , swoją siłę ciągu.

Gdy zakryjemy ten sensor, Roomba będzie pracowała przy swoich standardowych obrotach.

A gdy zakryjemy od góry kamerkę, wówczas model ten bez problemu będzie poruszał się w ciemnościach :)
Ostatnio zmieniony 21 mar 2018, 13:10 przez Marttin75, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3192
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: 980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: barbapuppa » 08 mar 2018, 17:10

Mogę zrobić test zaklejenia sensora od spodu jeśli chcesz, żeby to potwierdzić.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

Awatar użytkownika
Marttin75
Raczkujący z Robotami
Posty: 92
Rejestracja: 02 maja 2017, 21:21

Re: 980 - tka bez nawigacji...?

Post autor: Marttin75 » 09 mar 2018, 0:22

Fajnie byłoby..... :)

ODPOWIEDZ