Braava 380t nie trzyma kierunku jazdy

www.irobot.pl

Moderatorzy: GRZECH, barbapuppa, sondejm, Tester

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3210
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: Zakup Roomby 880

Post autor: barbapuppa » 09 mar 2016, 20:46

A może w Braavie nawinęły się włosy na kółko i stąd wypaczenie kierunku jazdy?!
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

umcus
Posty: 28
Rejestracja: 07 mar 2016, 20:56

Re: Zakup Roomby 880

Post autor: umcus » 09 mar 2016, 21:09

Nie, Braava jest czyściuteńka. Zero włosów na kołach. Puszczamy ją po Roombie.
Przy puszczeniu na sucho kręciliśmy się obok kostki Northstar, raczej jej nie ruszaliśmy, ale możliwe, że sygnał był zakłócony. Może w weekend raz jeszcze przetestuję tryb na sucho.

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3210
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: Zakup Roomby 880

Post autor: barbapuppa » 09 mar 2016, 22:18

Hmm... dziwne. Jeśli jest czysta, a jest jeszcze na gwarancji, to bym reklamowała, bo to nie jest normalny objaw.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

umcus
Posty: 28
Rejestracja: 07 mar 2016, 20:56

Re: Zakup Roomby 880

Post autor: umcus » 09 mar 2016, 22:27

No jest na gwarancji, bo kupiona w MediaMarkt raptem 4 dni temu ;) Ale tak jak pisałem, w weekend puszczę ją raz jeszcze w kontrolowanych warunkach. Jak powtórzy się sytuacja, to rozważę oddanie robota.

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2986
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Zakup Roomby 880

Post autor: sondejm » 10 mar 2016, 6:25

@umous
Jeśli masz możliwość i warunki to stawiaj Braave tak aby jeździła po krótszej ścieżce.
Np jeśli kuchnia jest 2x4m to niech robi przejazdy po 2m i wtedy nawrót.

=================
Tapatalkiem z Ace4 przez LTE
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

umcus
Posty: 28
Rejestracja: 07 mar 2016, 20:56

Re: Odp: Zakup Roomby 880

Post autor: umcus » 10 mar 2016, 6:58

Z tym może być większy problem. Mam pomieszczenie, w którym najkrótszy bok to jakieś 5 m, a potem i tak jest jeszcze szerzej. Co ciekawe, tak jak pisałem, w trybie na mokro nawigacja i trzymanie kierunku zadziałało bezbłędnie. Dobra, zobaczę co wyjdzie w kolejnym teście w weekend.

umcus
Posty: 28
Rejestracja: 07 mar 2016, 20:56

Braava 380t nie trzyma kierunku jazdy

Post autor: umcus » 13 mar 2016, 0:40

W nawiązaniu do: zakup-roomby-880-t1151-120.html#p18224

Braava przetestowana. Zdarza jej się "zboczyć" z kursu. Jak to wygląda, można zobaczyć tutaj: https://youtu.be/ROSrJUBVBnM?t=168

Problem pojawia się tylko przy wyborze opcji mycia na sucho i nie zawsze ma miejsce. Na 3 próby, raz miała miejsce sytuacja jak na filmie. Mogę z tym żyć, zwłaszcza, że to nie jest tak, że Braava nie umyje jakiegoś miejsca - wszystko jest umyte.

Prawdopodobnie dzieje się to w momencie poślizgu któregoś z kół podczas uderzenia w przeszkodę, a że tryb suchy, jak sama nazwa wskazuje, jest dostosowany do suchej szmatki, czyli praktycznie braku oporu. Mokra szmatka natomiast stawia dość spory opór, co sprzyja ewentualnemu poślizgowi.

Przy typowym mopowaniu (czyli opcja mycia na mokro) problem nie występuje.

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2986
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Braava 380t nie trzyma kierunku jazdy

Post autor: sondejm » 13 mar 2016, 22:42

Braava nie ma "mycia na sucho" a odkurzanie/przecieranie NA SUCHO. Załóż suchą szmatę i sprawdź wtedy. Na mokro jodełka, na sucho proste przejazdy, jeśli nie jest tak jak w instrukcji napisane to podlega reklamacji, w innym przypadku odmowa bo nie stosujesz się do niej.
Masz kostki?

=================
Tapatalkiem z Ace4 przez LTE
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3210
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: Braava 380t nie trzyma kierunku jazdy

Post autor: barbapuppa » 13 mar 2016, 22:58

Nie czepiajmy się.
Przypuszczam, że większość użytkowników stosuje tryb "suchy" na mokro, jak nie ma brudu jest po prostu szybciej.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

mobzd
Raczkujący z Robotami
Posty: 97
Rejestracja: 22 paź 2014, 10:45

Re: Braava 380t nie trzyma kierunku jazdy

Post autor: mobzd » 14 mar 2016, 7:44

Moja Braava zachowuje się identycznie na mokrej powierzchni. Jeśli zahaczy o przeszkodę pod kątem tak że czujnik nie zadziała to przeć chwile pcha dalej i kółko obróci się w miejscu wiec tacho zarejestruje "nie istniejący ruch". Widać ze Brava nie koryguje na bierząco kierunku jazdy według kostek a wykorzystuje je tylko co jakiś czas do ustalenia swojego położenia w pomieszczeniu - wtedy kiedy się charakterystycznie "rozgląda".

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2986
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Braava 380t nie trzyma kierunku jazdy

Post autor: sondejm » 14 mar 2016, 9:12

@Barbapuppa
Wiem, też moczem i tak puszczalem :idea: było szybciej ale równie czysto.

=================
Tapatalkiem z Ace4 przez LTE
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

umcus
Posty: 28
Rejestracja: 07 mar 2016, 20:56

Re: Braava 380t nie trzyma kierunku jazdy

Post autor: umcus » 15 mar 2016, 17:22

sondejm pisze:Braava nie ma "mycia na sucho" a odkurzanie/przecieranie NA SUCHO. Załóż suchą szmatę i sprawdź wtedy. Na mokro jodełka, na sucho proste przejazdy, jeśli nie jest tak jak w instrukcji napisane to podlega reklamacji, w innym przypadku odmowa bo nie stosujesz się do niej.
Masz kostki?

=================
Tapatalkiem z Ace4 przez LTE
Wiem i sam wiesz jak jest :) Nie czepiam się tego za mocno, bo to nie jest tak, że Braava coś ominie. Po prostu krzywo jeździ, ale wszystko umyje. Kostkę za każdym razem odpalam.

Swoją drogą to jest genialny wynalazek na panele. Scooba by zniszczyła panele, a Braava idealnie daje radę.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3210
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: Braava 380t nie trzyma kierunku jazdy

Post autor: barbapuppa » 15 mar 2016, 18:25

Nie tylko na panele, na parkietach również świetnie sobie radzi.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2986
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Braava 380t nie trzyma kierunku jazdy

Post autor: sondejm » 15 mar 2016, 20:09

Dokup drugą kostkę z innym numerem. Może pomoże jak włączysz dwie.
Kostka oczywiście jest w pomieszczeniu które Braava sprząta?

=================
Tapatalkiem z Ace4 przez LTE
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

umcus
Posty: 28
Rejestracja: 07 mar 2016, 20:56

Re: Braava 380t nie trzyma kierunku jazdy

Post autor: umcus » 15 mar 2016, 20:37

Oczywiście - jak na filmie. Braava nie oddala się bardziej, niż na 3 metry. Moim zdaniem, kostka nie ma na to wpływu. Moja robocza hipoteza jest taka, że kostka pomaga tylko z grubsza w ocenie lokalizacji robota i wprowadzenie zakłócenia w postaci uślizgu koła powoduje rozjazd mapowania i rzeczywistej lokalizacji, której Braava już nie koryguje. W weekend postaram się to przetestować i dam znać.

ODPOWIEDZ