Braava 380 ...

www.irobot.pl

Moderatorzy: GRZECH, barbapuppa, sondejm, Tester

ODPOWIEDZ
adnim
Uświadomiony
Posty: 124
Rejestracja: 30 sty 2015, 12:45

Braava 380 ...

Post autor: adnim » 21 mar 2015, 22:29

Witam, po zauroczeniu roomba 785 czas przyszedł na mopa. Wybór padł na Braava 380T. Mamy dużo drewnianych powierzchni a mopik auto ma być tylko malym pomocnikiem od czasu do czasu. Robot śmiga od paru dni u nas w domu, ale mam pewne zastrzeżenia. Tzn w trybie na mokro założona przystawka na mokro i włączony tryb mokry to robocik sie kręci i kręci --- wolno ... Jak zaloze głowice na mokro i włączę tryb sucho jest lepiej, ale robot co jakiś czas dostaje zawieszki i myśli pare sekund, kręci sie w kółko. Co jakiś czas staje i pika, pali sie czerwona kontrolka z częstotliwością 5 razy. Muszę go wtedy wyłączyć i wlaczyc. Uruchamiany zgodnie zgodnie z instrukcja obsługi. To normalne jest ? Aha na gorze ma jeszcze nie oderwną folie na tym kwadraciku, ale chyba to nie istotne.
Baterie w kostce nawigacyjnej ok.
Roomba 785, Braava 380T, Scooba 450, botvac 75

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2986
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Braava 380 ...

Post autor: sondejm » 21 mar 2015, 23:17

Naładować i zmierzyć czas na mokro. Ma być tyle co w instrukcji. Kręci się bo "myśli" a na czerwono świeci i wraca na miejsce startu gdy bateria pusta lub skończy cykl. Nagraj te dźwięki i daj film, czyżby kolejny bubel?
/EDIT
Folie zerwać, tam jest skaner.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3210
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: Braava 380 ...

Post autor: barbapuppa » 22 mar 2015, 13:16

Czy wcześniej pracował prawidłowo czy od początku jest kłopot.
Jak pracuje z kostką to sprawdź czy bez też zachowa się identycznie.
A przy tych 5 zapaleniach kontrolki masz też 5 sygnałów dźwiękowych?
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

adnim
Uświadomiony
Posty: 124
Rejestracja: 30 sty 2015, 12:45

Re: Braava 380 ...

Post autor: adnim » 26 mar 2015, 9:29

Wrzucam filmik: https://www.youtube.com/watch?v=ttpE8AXMois
Czasami jezdzi ok, a czasem tak jak na filmiku. Co do syngnałow to bede musial sie jeszcze przyjrzeć. Ale wydaje je wtedy kiedy gdzies wjedzie i ciezko mu sie wycofać.
Roomba 785, Braava 380T, Scooba 450, botvac 75

mobzd
Raczkujący z Robotami
Posty: 97
Rejestracja: 22 paź 2014, 10:45

Re: Braava 380 ...

Post autor: mobzd » 26 mar 2015, 9:55

Przede wszystkim zdejmij folię z górnego panela.
Czy na otwartych przestrzeniach identycznie się porusza? Jeśli tak to sprawdź jeszcze mopowanie w trybie szybkim - przez przytrzymanie klawisza mopowania aż zapiszczy - wtedy z założenia powinna mniej się skupiać na takich przeszkodach jak nogi itp.
Jeśli sytuacja się nie zmieni to obawiam się że czeka ją wizyta w serwisie. Moja 380 miała podobne 'nerwowe' ruchy ale efekt był taki że sprzątała w ten 'nerwowy' sposób powierzchnię około 2m2 i radośnie ogłaszała, że skończyła. Serwis wymienił ją na nową i od tej pory sprząta bez problemu pomieszczenia 15m2 bez kostki a około 45m z kostką.

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2986
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Braava 380 ...

Post autor: sondejm » 26 mar 2015, 9:58

Wygląda jak Braava ale to-to nie zachowuje się jak Braava. Robot ma poważny problem ze sobą. Oddaj i zażądaj sprawnego. Wyjmowałeś bateryjkę? Po wyjęciu sprawdź czy kółka lekko się kręcą przód/tył, może coś je zablokowało.
I przy przenoszeniu trzymaj żeby się nie bujał na boki zderzak bo po kilku latach kabelki do silników kółek się łamią.

/Edit
Folia? Na "skanerze"? 4 dni wcześniej pisałem o zdjęciu folii.
No to może nie trzeba było z kartonika wyjmować tylko włączyć ;)
Po co pytasz skoro porad nie słuchasz?
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

adnim
Uświadomiony
Posty: 124
Rejestracja: 30 sty 2015, 12:45

Re: Braava 380 ...

Post autor: adnim » 26 mar 2015, 13:51

Folijka sciagnieta :) Po sciągnięciu to samo. Czyli uważacie, że cos jest nie tak ?
Roomba 785, Braava 380T, Scooba 450, botvac 75

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2986
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Braava 380 ...

Post autor: sondejm » 26 mar 2015, 15:13

A kółka? Są otwory inspekcyjne?Obrazek
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3210
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: Braava 380 ...

Post autor: barbapuppa » 26 mar 2015, 20:03

Wygląda na super zagubionego. Moim zdaniem oddaj i zażądaj wymiany na sprawny model. Mój nigdy się tak nie zachowywał. Coś z nim jest nie tak.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

adnim
Uświadomiony
Posty: 124
Rejestracja: 30 sty 2015, 12:45

Re: Braava 380 ...

Post autor: adnim » 29 mar 2015, 17:19

sondejm pisze:A kółka? Są otwory inspekcyjne?Obrazek
Jakies tam wglebienie jest
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Roomba 785, Braava 380T, Scooba 450, botvac 75

adnim
Uświadomiony
Posty: 124
Rejestracja: 30 sty 2015, 12:45

Re: Braava 380 ...

Post autor: adnim » 29 mar 2015, 17:36

No i od dziś przestał sie ładować. Tzn po położeni na stacji dokującej wydaje co jakiś czas cykliczne potrójne piknięcia :-/ i 7 światełek
Roomba 785, Braava 380T, Scooba 450, botvac 75

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2986
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Braava 380 ...

Post autor: sondejm » 29 mar 2015, 17:38

Odkręć komorę aku, wyjmij wtyczkę od aku i włóż ponownie, może pomoże.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

adnim
Uświadomiony
Posty: 124
Rejestracja: 30 sty 2015, 12:45

Re: Braava 380 ...

Post autor: adnim » 29 mar 2015, 17:48

Zaraz zobaczę z aku. Ale po podłączeniu bez stacji szybkiego ładowania ładuje sie ok. Czyli coś ze stacja chyba. Tak czy inaczej jesli po wyciągnięciu aku ńie bedzie jeździł poprawnie, odsyłam go razem ze stacja.
Roomba 785, Braava 380T, Scooba 450, botvac 75

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2986
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Braava 380 ...

Post autor: sondejm » 29 mar 2015, 21:15

A piny na stacji i na Braavie czyste są? Nie skrob, przemyj alkoholem.. Skoro przez kabel ładuje to raczej styki. A czy poprawiło się z nawigacja? Jeśli ma nadal takie objawy po zdjęciu folii jak na filmie to zgłoś to do serwisu.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

adnim
Uświadomiony
Posty: 124
Rejestracja: 30 sty 2015, 12:45

Re: Braava 380 ...

Post autor: adnim » 30 mar 2015, 11:15

Tak piny czyste, zarówno na stacji jaki i w robocie. Po podłączeniu do kabla, a potem ponownie bo bazy błedu juz nie było. Ale jak jezdził tak jezdzi, czyli kiepsko. Wczoraj przeprowadzałem trzy próby. Pierwsze 2 minuty jedzie ok, potem się zagubia, jedzie jak na filmie, po czym error ( ze sie zablokował ).
Tak więc dzwonię dziś do serwisu.
Roomba 785, Braava 380T, Scooba 450, botvac 75

ODPOWIEDZ