Samoczynna zmiana softu?

510, 520, 530, 535, 555, 560, 562, 563, 564, 570, 580, 581

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

ODPOWIEDZ
ramzes78
Posty: 37
Rejestracja: 03 mar 2013, 23:29
Lokalizacja: LDZ

Samoczynna zmiana softu?

Post autor: ramzes78 » 13 kwie 2017, 15:00

Cześć,
Czy to możliwe by Roomba sama "zgubiła" nową wersję softu i powróciła do starego?
Pytam bo od jakiegoś czasu odmówiła pracy na czarnym :D
Od nowości jeździła na sofcie ( od kolegi Pawel2m) który tą przypadłość eliminował a teraz takie kwiatki...
Pozdrawiam
RAMzes

-->Roomba 581<--

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Samoczynna zmiana softu?

Post autor: sondejm » 13 kwie 2017, 20:29

Mało prawdopodobne.
Podejrzewam że zabrudziły się z cliffsensory, trzeba rozebrać zderzak i całą Roombę i wyczyścić te "szkiełka" przez które prześwituje promień iR.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

ramzes78
Posty: 37
Rejestracja: 03 mar 2013, 23:29
Lokalizacja: LDZ

Re: Samoczynna zmiana softu?

Post autor: ramzes78 » 14 kwie 2017, 13:58

Ok - ale czy w takim wypadku działała by metoda z zasłonięciem ich kawałkiem białej kartki ? ( teraz tak zrobiłem by jeździła normalnie po chodniku) i pracuje normalnie
Pozdrawiam
RAMzes

-->Roomba 581<--

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Samoczynna zmiana softu?

Post autor: sondejm » 14 kwie 2017, 14:10

Tak. Osłonki zabrudziły się i przepuszczają mniej promieni iR, część z nich jest pochłaniana przez dywan i za mało wraca do odbiornika.
Daj zdjęcia cliffsensorów, sprawdzimy czy moja teoria jest zasadna.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

ramzes78
Posty: 37
Rejestracja: 03 mar 2013, 23:29
Lokalizacja: LDZ

Re: Samoczynna zmiana softu?

Post autor: ramzes78 » 14 kwie 2017, 14:43

Po świętach to w takim razie rozbiorę i wyczyszczę. Dzięki za podpowiedź, jak nie pójdzie to zrobię foty i będziemy dumać dalej.

Edit: A jak już się tam dobiorę to może zrobię mod z sensorami i problem się rozwiąże. I tak klifów w domu brak :lol:
Pozdrawiam
RAMzes

-->Roomba 581<--

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Samoczynna zmiana softu?

Post autor: sondejm » 14 kwie 2017, 16:03

Oczyść w środku i silikon sanitarny bezbarwny w szczelinki dookoła daj.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

ODPOWIEDZ