Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

510, 520, 530, 535, 555, 560, 562, 563, 564, 570, 580, 581

Moderatorzy: GRZECH, barbapuppa, sondejm, Tester

ODPOWIEDZ
komandosik
Posty: 20
Rejestracja: 14 lip 2015, 12:18

Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: komandosik » 19 lip 2015, 21:33

Siema, kupiłem roombe 560 na allegro - niestety w średnim stanie bo koles zupełnie nie dbał, potrzebuje kupić baterie nową - jakaś latarnie/wirtualna sciane oraz chciałbym wgrac jej nowy soft + przeserwisować (otworzyć, wyczyscic i zrobic to co trzeba)

Czy ktoś sie tym zajmuje na forum? Moglbym to wysłac i zwyczajnie ktos by sie tym zajął?

Prosiłbym o kontakt bo widze że ten dział juz troche umiera


PS: mam spór na allegro bo chce kase odzyskac ale facet chyba olał sprawe, jesli tak bedzie to wciąż aktualne, jesli jednak odzyskam to chce kupic 625 na allegro. Takze ta usługa dalej aktualna ale najwyzej do drugiego modelu. O ile odzyskam kase ;)

Marx2
Raczkujący z Robotami
Posty: 54
Rejestracja: 17 cze 2015, 22:47

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: Marx2 » 19 lip 2015, 21:38

Kupiłeś tego za 200 bez baterii?

komandosik
Posty: 20
Rejestracja: 14 lip 2015, 12:18

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: komandosik » 20 lip 2015, 6:46

kupiłem na aukcji za 400zł niby z super bateria... a jezdzi 40min i nawet nie dojezdza do bazy...

http://allegro.pl/odkurzacz-irobot-room ... 55741.html z tej aukcji :)

Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser
Posty: 945
Rejestracja: 12 gru 2010, 19:42
Lokalizacja: ŚLĄSK

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: GRZECH » 20 lip 2015, 7:26

40 minut to długo... to subiektywne odczucie :/
------------------
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Jest Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]


Naprawa napędu lasera

Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem

komandosik
Posty: 20
Rejestracja: 14 lip 2015, 12:18

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: komandosik » 20 lip 2015, 7:32

hmm, ale przy pierwszym takim mega ładowaniu (robot przyjechał całkowicie rozładowany) sprzatał ponad godzine i było ok, potem ten czas diametralnie sie skrocił... widać ze bateria nagle pada bo np robot zatrzymuje sie mniej niz metr przed stacją

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2985
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: sondejm » 20 lip 2015, 21:15

Na dywanie czy na twardej powierzchni jeździ 40 minut. Bo to wielka różnica, choć i tak Aku do wymiany.

======================
Tapatalkiem z Ace4 przez LTE :)
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

komandosik
Posty: 20
Rejestracja: 14 lip 2015, 12:18

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: komandosik » 21 lip 2015, 12:58

Dzsiaj przyszła bateria 4500mah ;) wlasnie sie ładuje :)
zobaczymy o ile dłuzej bedzie działac.
Jesli chodzi o moje mieszkanie to mam 2 pokoje + przedpokoj + kuchnia i mała łazienka z wc. Łacznie jak pisałem 52m2. Mam kafelki na przedpokoju i kuchni + wykladzina w lazience ale zazwyczaj nie wpuszczam tam roomby + panele w 2 pokojach.

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2985
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: sondejm » 21 lip 2015, 18:52

Ile i jaka chemia? NiMH? Czy inna?

======================
Tapatalkiem z Ace4 przez LTE :)
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

komandosik
Posty: 20
Rejestracja: 14 lip 2015, 12:18

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: komandosik » 23 lip 2015, 18:20

kupiłem taka baterie: http://allegro.pl/bateria-green-cell-do ... 37380.html

po 1 ładowaniu roomba jezdziła przez 2h... dzisiaj wyszedłem i ZNOWU nie wrociła do bazy... Szku**... :/

czyli to nie wina baterii... powoli zaczynam sie wkurzac. Padła jakies 1,5m przed bazą.

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2985
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: sondejm » 23 lip 2015, 19:46

OT-Czyli kupiłeś 3Ah nimh w cenie 4/5 ogniwa linmc 4,4Ah.
Czy widzisz dlaczego nie wjeżdża? Jak naciśniesz dock na wprost stacji to wjedzie? A 5m dalej?

======================
Tapatalkiem z Ace4 przez LTE :)
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

komandosik
Posty: 20
Rejestracja: 14 lip 2015, 12:18

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: komandosik » 24 lip 2015, 7:30

Czyli kupiłem zła baterie? Jeśli tak prosze daj znac gdzie moge kupic lepsza, moge oddac baterie w ciagu 30dni. Wole doplacic i kupic cos lepszego


Jesli nacisne DOCK wraca do docku normalnie. a przy clean czy harmonogramie zazwyczaj gdzies zostaje.

Jak wroce z pracy zrobie zdjecia mieszkania, mam na przedpokoju lustro dosc duze, moze to ono zakloca sygnał?

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2985
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: sondejm » 24 lip 2015, 10:27

Może to lustro zakłóca jeśli stacja na wprost lustra? Odkurzacz sam startuje z harmonogramu czy włączasz sam, jak wychodzisz? Tryb zdokowania tylko gdy odkurzacz sam wystartuje z harmonogramu lub gdy wciśniesz dock. Jeśli po 5 ladowaniach czas nie zblizy się do 4h (do całkowitego rozładowania- bez stacji) to przeplaciles. Na twardych powierzchniach aku iRobota 3Ah śmiga 3h.

======================
Tapatalkiem z Ace4 przez LTE :)
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

komandosik
Posty: 20
Rejestracja: 14 lip 2015, 12:18

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: komandosik » 24 lip 2015, 18:23

Odkurzacz sam startuje z harmonogramu, sam startuje ze stacji jesli nacisne clean, jesli jezdzi w pokoju w ktorym ma stacje i nacisne dock to normalnie jej szuka i dockuje.

A jak powinienem to ładowac? do pełnego rozładowania czy jak? Dziwne jest to ze tylko czasami roomba znajduje dock. Moze jakas latarnia pomoze? chociaz moje mieszkanie nie jest specjalnie skomplikowane...

w załączniku plan mieszkania... na szybko i na kolanie bo w pracy jestem ;)

czerwona kreska to lustro wzgledem siedziska roomby.

PS: Jeśli chodzi o baterie to moge ją oddac przez allegro - polecisz inną na necie? ktora warto kupic?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2985
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: sondejm » 24 lip 2015, 18:47

Przestaw stacje na kilka dni do innego pomieszczenia bez lustra (na 99% ono jest problemem jeśli Roomba nie wraca gdy wystartuje sama). Sama-znaczy start o zaprogramowanej godzinie lub gdy naciśniesz Dock. Wciśnięcie Clean to polecenie dla Romby: "posprzątaj, a jak uznasz że już czysto to zatrzymaj się, zagraj melodie, wyłącz się i czekaj aż zabiorę Ciebie do innego pomieszczenia lub na Stacje Dokującą". (Instrukcję czytałeś?)
Polecam aku linnc 4400Ah np od pawel2m. Mam taką od ponad pół roku (8mcy) i ciągle 3h45 minut z dwoma dywanami ok 8m2, cały dom 59m2 w ukladzie piątki z kostki do gry. Większość mebli podniesiona z wyjątkiem kuchni.
Obrazek

======================
Tapatalkiem z Ace4 przez LTE :)
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

komandosik
Posty: 20
Rejestracja: 14 lip 2015, 12:18

Re: Serwis - Nowy soft + smarowanie itd

Post autor: komandosik » 25 lip 2015, 7:17

Dzisiaj zrobiłem test, dałem harmonogram na 7:18 i o 8:01 bateria padła na zdjeciu widac jak daleko była od bazy. Wkurza mnie to. Najgorsze jest że wyładowała sie całkowicie (czerwone swiatło) i tyle. Nowa bateria a zachowuje sie identycznie ze starą, czyli przepłaciłem 200zł. Ehh

Dzisiaj przestawie baze gdzie indziej, moze tam bedzie lepiej działac, baza na pewno sama z siebie funkcjonuje bo czasami wraca - pozatym ją omija i widzi bez problemu. dzisiaj napisze do pawel2m i spytam o baterie :) moze ma cos lepszego. Bo ta jest tragiczna....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ