Romba 563 po zaparkowaniu w stacji dokującej nie ładuje

510, 520, 530, 535, 555, 560, 562, 563, 564, 570, 580, 581

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

ODPOWIEDZ
rdynski
Posty: 2
Rejestracja: 03 cze 2014, 15:23

Romba 563 po zaparkowaniu w stacji dokującej nie ładuje

Post autor: rdynski » 03 cze 2014, 15:34

Witam
To mój pierwszy post.
Posiadam Romba 563.
Robot po zadokowaniu w stacji nie ładuje baterii. Ładowanie z zasilacza jest ok.
Czy ktoś miał podobny przypadek. Rozkręciłem obejrzałem elektronikę nie widać fizycznych uszkodzeń. Może ktoś pomoże pokieruje co i gdzie można sprawdzić.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Romba 563 po zaparkowaniu w stacji dokującej nie ładuje

Post autor: sondejm » 03 cze 2014, 16:26

Pryśnij WD40/CX80 lub CONTACT Plus do poprawy zaśniedziałych styków w gniazdo ładowania, na prawo od zderzaka Roomby i kilka razy włóż/wyjmij JACKA ładowarki w to gniazdo. Do gniazda tegoż dochodzą 3 przewody, ma to na celu eliminację DUAL Charging'u.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Autoryzowany Dealer iRobot
Posty: 686
Rejestracja: 05 wrz 2012, 12:58
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Romba 563 po zaparkowaniu w stacji dokującej nie ładuje

Post autor: pawel2m » 03 cze 2014, 20:54

Do wymiany gniazdo ładowania . Koszt około 80 zł z robotą. Grzebanie w gnieździe pomaga na krótką metę.
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł

rdynski
Posty: 2
Rejestracja: 03 cze 2014, 15:23

Re: Romba 563 po zaparkowaniu w stacji dokującej nie ładuje

Post autor: rdynski » 04 cze 2014, 8:54

Witam
Panowie dziękuję bardzo za podpowiedź. Faktycznie gniazdo zasilania nie łączyło 3 przewodu z masą. Jako że korzystam tylko z jednej ładowarki na stacji dokującej to puki nie sprawię nowego gniazda połączyłem te przewody.
Teraz ładuje i dział OK. Dziękuję bardzo i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ