[ SE] nie działa zasilacz Roomba SE

Discovery, Dirt Dog, Green, SE, Sage, 440

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

ODPOWIEDZ
stator
Posty: 3
Rejestracja: 19 sty 2013, 13:34
Lokalizacja: Gdańsk

[ SE] nie działa zasilacz Roomba SE

Post autor: stator » 20 sty 2013, 18:22

Witajcie.
Szczęśliwym posiadaczem Roomby SE jestem od 2006 roku. Ostatnio coraz częściej musiałem podłączać zasilacz kilka razy, żeby zechciał zaskoczyć. Gdy zapaliła się już zielona diodka w zasilaczu, ruszyło również ładowanie Roomby. Niestety ostatnio zasilacz nie chce wystartować. Zasilacz jest oryginalny, w szarej obudowie.
Po wzrokowych oględzinach płytki, nie dopatrzyłem się wydętych kondensatorów, ani żadnych przegrzanych ścieżek. Nie było żadnego wystrzału, wszystkie elementy wyglądają prawidłowo. Luty także. Zastanawiam się od czego zacząć sprawdzanie układu. Czy możliwe, żeby elektrolity wyschły tak szybko?
No i jeszcze pytanie: co mi grozi za ładowanie zasilaczem od laptopa o Un 20V?

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 20 sty 2013, 20:54

Witaj, przerwę w kablu po stronie pierwotnej zasilacza wykluczyłeś? A podłączenie pod inne gniazdo sieciowe 230VAC? (może nie łączy coś w gniazdku)

[ Dodano: 2013-01-20, 20:58 ]
stator pisze:No i jeszcze pytanie: co mi grozi za ładowanie zasilaczem od laptopa o Un 20V?

Jeśli się nie uda naładować to do więzienia nie pójdziesz, 20V a jaki prąd max daje ten zasilacz? Jeśli ponad 3A to ja byłbym obawiał się podłączenia ale jeśli do 2A to śmiało.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

stator
Posty: 3
Rejestracja: 19 sty 2013, 13:34
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: stator » 20 sty 2013, 21:02

Przewód i gniazdo są OK, ponieważ słychać trzask iskierki przy pojawieniu się napięcia, więc przynajmniej ten pierwszy pojemnościowy stopień zasilacza się ładuje. Spróbuję rozszyfrować schemat z układu ścieżek, ale zajmie mi to sporo czasu, bo gałki odmawiają mi posłuszeństwa, a w okularach mogę tylko chwilkę - starość?

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 20 sty 2013, 21:02

Wielu próbowało, niewielu się udało, iRobot ma duże wymagania co do zasilacza i roomba się buntuje. Po podłączeniu obserwuj i kontroluj temperaturę aku i elektroniki 65C można na plastiku utrzymać dłonią, ta temperatura nie powinna zostać przekroczona jeśli tak odłącz natychmiast.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

stator
Posty: 3
Rejestracja: 19 sty 2013, 13:34
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: stator » 21 sty 2013, 18:26

Na razie mój odkurzający wybawca ładuje się z zasilacza od lapka.
Oryginalny, rozebrany czeka na swą wielką chwilę. Przyjrzałem się jego anatomii. Strona pierwotna, wysoko napięciowa nie jest skomplikowana. Gorzej będzie z rozgryzieniem strony wtórnej. Tak na marginesie: czy dioda D7, to dioda Zenera? Mierząc mutimetrem, przewodzi w obie strony....
Nic to, biorę się do roboty.

Walter
Posty: 1
Rejestracja: 30 sty 2013, 12:48
Lokalizacja: Gdansk

Post autor: Walter » 31 sty 2013, 22:59

[quote="stator"]Na razie mój odkurzający wybawca ładuje się z zasilacza od lapka.


Byłem równie kreatywny używam zasilacza od skanera. Ale na dniach zabiorę się za przeróbkę oryginała.

ODPOWIEDZ