[ SE] funkcja SPOT w Roomba SE

Discovery, Dirt Dog, Green, SE, Sage, 440

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

ODPOWIEDZ
madam
Posty: 16
Rejestracja: 07 mar 2012, 7:36
Lokalizacja: Kobyłka

[ SE] funkcja SPOT w Roomba SE

Post autor: madam » 07 mar 2012, 7:51

witam,

kilka tygodni temu kupiłem używaną Roombę SE. Wszystko kompletne, robot sprząta, ale nie wiem czemu nie działa funkcja SPOT. Po wciśnięciu przycisku nie ma żadnej reakcji. Pozostałe przyciski CLEAN i MAX działają prawidłowo. Funkcja SPOT nie działa też z pilota. Lampka tej funkcji miga razem z lapką CLEAN gdy naprowadzę pilotem Roombę do bazy i przejdzie ona w tryb dokowania (tak jakby wcisnąć SPOT i CLEAN)
Wyczyściłem Roombę, ale nie rozkręcałem jej jeszcze. Co może być powodem że ta funkcja nie działa?


Adam M

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: funkcja SPOT w Roomba SE

Post autor: sondejm » 07 mar 2012, 8:29

madam pisze:witam,

kilka tygodni temu kupiłem używaną Roombę SE. Wszystko kompletne, robot sprząta, ale nie wiem czemu nie działa funkcja SPOT. Po wciśnięciu przycisku nie ma żadnej reakcji. Pozostałe przyciski CLEAN i MAX działają prawidłowo. Funkcja SPOT nie działa też z pilota. Lampka tej funkcji miga razem z lapką CLEAN gdy naprowadzę pilotem Roombę do bazy i przejdzie ona w tryb dokowania (tak jakby wcisnąć SPOT i CLEAN)
Wyczyściłem Roombę, ale nie rozkręcałem jej jeszcze. Co może być powodem że ta funkcja nie działa?


Adam M
CZy słyszysz charakterystyczne KLIK w przycisku, czy jest bardziej miękki?
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

madam
Posty: 16
Rejestracja: 07 mar 2012, 7:36
Lokalizacja: Kobyłka

Post autor: madam » 07 mar 2012, 10:16

tak, słychać że przycisk styka się z jakimś switchem, identycznie jak przy klawiszach działających, więc mechanicznie jest raczej ok, chyba że zdarzył się zimny lut.
Ale z drugiej strony jakby to była wina przycisku, to dlaczego z pilota ta funkcja nie działa ?

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 07 mar 2012, 10:21

W obudowie jest zamontowana płytka drukowana z diodami LED i ścieżkami od przycisków, zwierają je (te ścieżki) takie kopułki metalowe (wycinek kuli) a przyklejone są na taśmę biurową jeśli mało szczelnie to dostał się tam kurz lub może nawet ciecz, trzeba odkleić i wyczyścić. Wklej na szczelnie na taśmę biurową najlepiej wszystkie 4szt, jeśli pod kopułką będzie czarno lub brązowo to wtedy wiadomo ze była ciecz, utlenił się metal, nie wiem jaki, lecz trzeba to wyczyścić najlepiej bardzo drobnym papierem ściernym (wodnym 800), kopułki tylko papierem, ścieżki wystarczy spirytusem. Pomoże.

Inna możliwość to uszkodzenie taśmy łączącej lub szybkozłącza.

[ Dodano: 2012-03-07, 10:27 ]
Eeeee, przepraszam, czytałem rano tuż po przebudzeniu. Nie przyswoiłem tego o pilocie.

Pilot Gryzie się ze stacja dokującą wyłącz stację i opisz objawy.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

madam
Posty: 16
Rejestracja: 07 mar 2012, 7:36
Lokalizacja: Kobyłka

Post autor: madam » 07 mar 2012, 11:07

ok, sprawdzę jak wrócę do domu.

Tak z ciekawości się spytam, czy funkcja SPOT mogła "zniknąć" z pamięci/logiki roomby, czy to raczej niemożliwe?

AM

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 07 mar 2012, 20:56

madam pisze:ok, sprawdzę jak wrócę do domu.

Tak z ciekawości się spytam, czy funkcja SPOT mogła "zniknąć" z pamięci/logiki roomby, czy to raczej niemożliwe?

AM
w swietle logiki trudno tutaj rozwazac ;) ja sie nie spotkalem z takimi jajami. program jest zaszyty w chipie i raczej anomalii nie powinno byc.
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910

madam
Posty: 16
Rejestracja: 07 mar 2012, 7:36
Lokalizacja: Kobyłka

Post autor: madam » 07 mar 2012, 21:20

Sprawdziłem: funkcja spot działa, gdy baza dokująca jest wyłączona. To by oznaczało że jednak jest jakiś probem z działaniem przycisku SPOT.
Dlaczego funkcja Spot nie działa przy włączonej bazie? O co chodzi?

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 07 mar 2012, 22:37

madam pisze:Sprawdziłem: funkcja spot działa, gdy baza dokująca jest wyłączona. To by oznaczało że jednak jest jakiś probem z działaniem przycisku SPOT.
Dlaczego funkcja Spot nie działa przy włączonej bazie? O co chodzi?
Jak napisałem wcześniej gryzie się ze stacją dokującą (jeśli jest w zasięgu promienia stacji) tak też jest u mnie, mi to nie przeszkadza.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

madam
Posty: 16
Rejestracja: 07 mar 2012, 7:36
Lokalizacja: Kobyłka

Post autor: madam » 09 mar 2012, 6:40

wczoraj rozebrałem roombę i dostałem się do owej płytki z przyciskami. Wokół i pod przyciskiem SPOT było baaardzo zielono. Wyczyściłem wszystko i przemyłem spirytusem, ale nadal nie działa. Sprubuję jeszcze raz dziś, przy użyciu omomierza. Przy okazji odłączyła - od utlenienia - się jedna z nóżek diody LED dla tego przycisku, a ponieważ urwała się przy samej podstawie, już raczej nie da się jej dolutować. Muszę też poszukać na rynku takiej diody.

Wniosek wstępny: rumba kiedyś musiała być potraktowana wodą od góry...


AM

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 09 mar 2012, 9:15

madam pisze:wczoraj rozebrałem roombę i dostałem się do owej płytki z przyciskami. Wokół i pod przyciskiem SPOT było baaardzo zielono. Wyczyściłem wszystko i przemyłem spirytusem, ale nadal nie działa. Sprubuję jeszcze raz dziś, przy użyciu omomierza. Przy okazji odłączyła - od utlenienia - się jedna z nóżek diody LED dla tego przycisku, a ponieważ urwała się przy samej podstawie, już raczej nie da się jej dolutować. Muszę też poszukać na rynku takiej diody.
Wniosek wstępny: rumba kiedyś musiała być potraktowana wodą od góry...
AM
LED to nie problem, tak jak piszesz - załóż jakiś zamiennik - green.

Pod kapturkiem czysto? Zamień kapturek z innego przycisku, może ten jest pęknięty wtedy nie chce zwierać, musisz słyszeć charakterystyczny "klik" i wtedy zobacz czy nie ma promienistego pęknięcia.
Prześledź do jakich pinów idą ścieżki od SPOT'a i tam omomierzem sprawdź na odłączonym złączu, dla pewności zrób zworkę na krótko miedzianym mostkiem z drutu, zamiast kopułki, na ścieżkach pod tym kapturkiem. ZTCP są tam jedynie LEDy - na tej płytce, daj fotkę gdyby nie działało.

[ Dodano: 2012-03-09, 09:20 ]
Jeszcze jedno pytanie, czy funkcja spot działa wciśnięta na panelu poza zasięgiem bazy, czy tylko z pilota?
Przed chwilą sprawdziłem na 2 egzemplarzach 5210SE, z pilota w zasięgu bazy nie można zrobić NIC, tylko sterowanie z panelu działa. więc jeśli masz tak samo to ograniczenie producenta, próżna walka.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

madam
Posty: 16
Rejestracja: 07 mar 2012, 7:36
Lokalizacja: Kobyłka

Post autor: madam » 09 mar 2012, 9:42

funkcja SPOT z pilota działa tylko poza zasięgiem bazy.
W załączniku fotka płytki z przyciskami. Jak widać tlenek zżarł ścieżkę wokół przycisku a konkretnie wokół dziurek w płytce drukowanej i tu pewnie jest problem.
Na drugiej fotce widać LED gdzie próbowałem przylutowywać + ale na razie bez skutku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 09 mar 2012, 9:51

Masakra.
Ale nie takie rzeczy się psuło.
Musisz sprawdzić przejścia od środkowego punktu SPOTa do najbliższego miejsca lutu i zewnętrzny pierścień SPOTa do najbliższego lutu, te dziurki mogą łączyć obwody na drugiej stronie płytki, nie pamiętam czy coś tam jest,

A teraz jednoznacznie, przycisk SPOT na panelu martwy? Czy tylko LED nie działa?

[ Dodano: 2012-03-09, 09:58 ]
J6 punkt lutowniczy dół (fotka) <-> R2 góra, ma być przejście
Środek SPOTa <->D1 lewa nóżka (-) <-> J5 góra między tymi 3 punktami w każdą stronę przewodzenie.

[ Dodano: 2012-03-09, 10:01 ]
Dafi jeśli to czytasz -czy oznaczenie 0 elementu SMD i opis J to Jumper (zwora)?
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

madam
Posty: 16
Rejestracja: 07 mar 2012, 7:36
Lokalizacja: Kobyłka

Post autor: madam » 09 mar 2012, 17:03

kurczę, kolega pokleił mi jakoś te ścieżki i na luzie klawisz SPOT działał na omomierzu. Niestety po włożeniu do robota funkcja ta nadal nie działa. Może po drodzespalił się jakis element SMD.
Chyba niestety nie da się tego amatorsko naprawić, a nie chcę mi się po raz kolejny rozkręcać roombę.

LED-a od klawisza CLEAN udało się jakoś dolutować i świeci.

Jakby ktoś z Was miał taką sprawną całą płytkę na zbyciu za rosądne pieniądze to byłbym szczerze zainteresowany odkupieniem.


AM

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 09 mar 2012, 17:15

Jak okazyjnie nabędziesz to tak, to nie jest u mnie główny przycisk, nawet dokowania auto nie używam (wtedy SPOT i CLEAN), poza tym masz dostępny na pilocie. U mnie najczęściej używany to MAX i ten zalecam dla zdrowia bateryjki.

[ Dodano: 2012-03-09, 17:17 ]
Jeszcze testmode będzie niedostępny.

[ Dodano: 2012-03-09, 21:15 ]
Jutro dam fotki panela i opis na których pinach jaki przycisk, dziś lecę zaraz do pracy.

[ Dodano: 2012-03-12, 18:14 ]
Załączam fotkę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

madam
Posty: 16
Rejestracja: 07 mar 2012, 7:36
Lokalizacja: Kobyłka

Post autor: madam » 13 mar 2012, 8:17

dzięki wielkie za fotkę - dziś może znajdę chwilę i przemierzę jeszcze raz ścieżki. CAła ta płytka nota bene musiała kiedyś dostać wodą bo w kilku jej miejscach są oznaki korozji/tlenku.

PS. W ramach rozszerzenia parku maszynowego zakupiłem Scoobę 380 - dziś będę testował :-D

[ Dodano: 2012-03-17, 19:29 ]
ostatecznie zakupiłem drugą płytkę i po wymianie temat załatwiony tzn SPOT z przycisku działa jak należy.
Wszystkim którzy chcieli mi pomóc w tym temacie serdecznie dziękuje.

ODPOWIEDZ