naprawiamy Roombe 4XX

Discovery, Dirt Dog, Green, SE, Sage, 440

Moderatorzy: GRZECH, barbapuppa, sondejm, Tester

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

naprawiamy Roombe 4XX

Post autor: Mystic » 05 cze 2009, 19:13

sie ma.

kupilem padnieta roombe celem naprawy, moze przy okazji nauczymy sie czegos razem.

1. objawy, bateria laduje sie i nigdy nie przestaje
2. na nowej podswietla klawisze a po nacisnieciu CLEAN wydaje cos jakby krotkie westchnienie (jakby puszczala brzydkiego baka)

jestem na etapie szukania manuala do sprawdzenia co owo pierdniecie znaczy.
mam pewne przypuszczenia ale jestem ciekawy czy macie jakies sugestie?

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 26 cze 2009, 17:33

ok, widze troche ludzi patrzylo, nikt nic nie dodal.
zaczynamy zabawe.

wprowadzamy roombe w test mode.

trzymamy spot i clean razem i naciskamy power puszczamy klawisze, roomba swieci jak choinka.

jestemy w trybie testowym.

:)

naciskajac przycisk CLEAN przechodzimy do kolejnych testow.

proponuje wspolna zabawe celem rozgryzienia ich.

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 29 cze 2009, 20:13

okey. nikt nie chce rozgryzac testow, ok ;)

lekcja nr.2

"uhhh" czy tez pierdniecie to walniete cliff sensory, trzeba je wymienic i ruszy.

wlasnie poszla do przodu :)

teraz nie dziaja czujniki brudu...

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 29 sie 2009, 12:44

czujnik naparawiony. nie dzialaly szczotki glowne. niezly szrot ;) silniczek tez da sie reanimowac ;)

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 14 lis 2009, 19:51

przelutowalem silniczek z innej roomby. działa.

teraz problem z ladowaniem. ciagle miga czerwona dioda informujaca o ladowaniu.
akumulator i ladowarka 100% sprawna.

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 12 mar 2010, 10:31

do wymiany byly dwa MOSFETY.

po sprawie :)

Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert
Posty: 508
Rejestracja: 05 wrz 2011, 22:04
Lokalizacja: Poland

Post autor: ZibiD » 19 wrz 2011, 19:18

Podwieszę się pod ten post :->

Poszukuję kółek zębatych do 4xx - konkretnie do Discovery 4210 (ale to chyba nie ma znaczenia) - mogą być używane, byle zdatne do użytku - głównie zależy mi na kółku szczotki - trzepaczki.

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 22 wrz 2011, 12:20

ZibiD pisze:Podwieszę się pod ten post :->

Poszukuję kółek zębatych do 4xx - konkretnie do Discovery 4210 (ale to chyba nie ma znaczenia) - mogą być używane, byle zdatne do użytku - głównie zależy mi na kółku szczotki - trzepaczki.
hmmm ciezko Ci bedzie dostac flaki do 4XX - chyba ze kupisz caly nowy wozek. gdzies na allegro widzialem do 4XX. a moze eBay?
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910

Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert
Posty: 508
Rejestracja: 05 wrz 2011, 22:04
Lokalizacja: Poland

Post autor: ZibiD » 22 wrz 2011, 14:25

Przekopałem wszystko - na ebayu jest jedna oferta - wychodzi z dostawą ok. 170 zł - na razie spróbuję zrobić to na łożyska - zobaczymy - jak coś będę szukał całego wózka.

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 22 wrz 2011, 14:28

ZibiD pisze:Przekopałem wszystko - na ebayu jest jedna oferta - wychodzi z dostawą ok. 170 zł - na razie spróbuję zrobić to na łożyska - zobaczymy - jak coś będę szukał całego wózka.
za 170 kupisz caly nowy wozek na allegro (mam namiar) ale mysle ze to lekka przesada. lepiej kupic jakas zuzyta uzywke wyjdzie taniej hehe
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2985
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 26 sty 2012, 20:37

Ktoś przerabiał temat braku napięcia na złączu od szczotki bocznej Roomba 4210,

Wszystko działa z wyjątkiem szczotki bocznej, silnik sprawny, sprawdzony miernikiem jak i podstawiłem na złącze szczotki włosianej (gearboxa).

Wie ktoś jak naprawić, które elementy odpowiedzialne za szczotkę boczną, nie chcę błądzić po omacku ponieważ sprzedający trzyma dla mnie taką drugą sprawną i pozwala na wylutowaniei sprawdzenie tylko 2 elementów :)

Przepraszam za zdublowanie w poście Zakup płyty głównej do 4210 - posprzątam po sobie, zależy mi na czasie.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Awatar użytkownika
dafi
Robo Fan
Posty: 209
Rejestracja: 28 mar 2010, 18:24
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: dafi » 26 sty 2012, 21:08

Z tego co ja znalazłem w necie to proponują najpierw sprawdzić tranzystor Q36 który znajduje się w prawym górnym rogu PCB. Może jeszcze Q17
http://www.robotreviews.com/chat/viewto ... 397&hilit=
http://www.robotreviews.com/chat/viewto ... 586#p29586
To powinno pomóc
http://www.robotreviews.com/chat/downlo ... &mode=view

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2985
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 26 sty 2012, 21:16

dafi pisze:Z tego co ja znalazłem w necie to proponują najpierw sprawdzić tranzystor Q36 który znajduje się w prawym górnym rogu PCB. Może jeszcze Q17
http://www.robotreviews.com/chat/viewto ... 397&hilit=
http://www.robotreviews.com/chat/viewto ... 586#p29586
To powinno pomóc
http://www.robotreviews.com/chat/downlo ... &mode=view
Ten schemat to miód na moje oczy (nowe powiedzenie stworzyłem?), schematy czytam jak alfabet. :mrgreen:

Wielkie dzięki, szukałem w sieci czegoś a nie chcąc tracić czasu, napisałem posta. Dziś nie dam rady ale jutro lutownica będzie gorąca.

dafi jesteś WIELKI.

[ Dodano: 2012-01-26, 21:32 ]
Nocne zdjęcia, niewytrzymałem, pewnie o 23:59 niewytrzymam i będę lutował.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2985
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 26 sty 2012, 22:33

Z pomiarami, bez wylutowania chociaż jednej nóżki, to na dwoje babka wróżyła, ale jak najbardziej tak zrobię (przy dużych odchyłkach dopiero lutowanko), pisząc lutownica w poprzednim poście, miałem nadzieję na znalezienie i usunięcie usterki.

[ Dodano: 2012-01-27, 22:09 ]
Schemacik się przydał ale problem pozostał.

Q36/S8050 spalony a nawet jeszcze 2 zapasowe, nie znam przyczyny. Tranzystory i rezystory (R149-nie znalazłem) ze schematu sprawdzone. Piszę do USA niech sprzedawca przysyła drugi egzemplarz.

Chodzi mi po głowie taki pomysł na "pożyczkę", dwa silniki na jednym gnieździe, wiem niezbyt to profesjonalne i niezbyt bezpieczne ale ten s8050 to jest 0,5A, silnik dmuchawy bierze przy czystym filtrze 250mA a boczna szczotka na luzie z przekładnią nie więcej niż 100mĄ.

MystiC co ty na to? Da radę?

[ Dodano: 2012-01-27, 22:16 ]
Znalazłem r149 taki wielki w górnym lewym rogu 1OHM sprawny
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, 18:35 przez sondejm, łącznie zmieniany 1 raz.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Awatar użytkownika
dafi
Robo Fan
Posty: 209
Rejestracja: 28 mar 2010, 18:24
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: dafi » 27 sty 2012, 22:24

wiem mnie nie pytasz ale

Jeśli się pali notorycznie Q36 to według mnie przyczyna wydaje się w zwartej diodzie d22 lud w kondensatorze c 24


Jeśli płaciłeś pay pal załóż sprawę
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, 21:44 przez dafi, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ