Zakup płyty głównej do 4210

Discovery, Dirt Dog, Green, SE, Sage, 440

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Zakup płyty głównej do 4210

Post autor: sondejm » 14 gru 2011, 9:26

Witam.

Potrzebna pomoc w temacie wyboru main board do 4210 Discovery.

http://www.ebay.pl/itm/Main-PCB-circuit ... 27befd424c.
Czy ta będzie pasowała?

Ta jest używana, jeśli jednak zakupiłbym nową płytę czy trzeba ją w jakiś sposób uruchamiać (podłączać, programować, wgrywać program, soft)?

Uszkodzony oryginał ma DirtDetect, sprzedający miał kiedyś taką płytę bez DD , czy DD to jakaś "dokładka" czy integralna część płyty?


Z wymianą raczej dam sobie radę (pracuję z PLC, Hardware)

Pozdrawiam: sondejm

glanz989
Robo Znawca
Posty: 402
Rejestracja: 04 gru 2011, 15:59
Lokalizacja: PL

Post autor: glanz989 » 14 gru 2011, 18:32

Witaj,

z opisu aukcji wynika, że ta druga płyta "bez DD" nie obsługuje funkcji "Dirt Detect", czyli akustycznego czujnika brudu. Poza tym obie pasują do Roomb z serii 400. Nie wiem tylko czy trzeba wgrywać jakiś soft przed lub po instalacji.
Roomba 780

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Re: Zakup płyty głównej do 4210

Post autor: Mystic » 14 gru 2011, 20:21

sondejm pisze:Witam.

Potrzebna pomoc w temacie wyboru main board do 4210 Discovery.

http://www.ebay.pl/itm/Main-PCB-circuit ... 27befd424c.
Czy ta będzie pasowała?

Ta jest używana, jeśli jednak zakupiłbym nową płytę czy trzeba ją w jakiś sposób uruchamiać (podłączać, programować, wgrywać program, soft)?

Uszkodzony oryginał ma DirtDetect, sprzedający miał kiedyś taką płytę bez DD , czy DD to jakaś "dokładka" czy integralna część płyty?


Pozdrawiam: sondejm
hmmm a co sie stalo oryginalowi?moze warto naprawic?
przy wyborze plyty dobrze obejrzyj zlacza jakie na niej masz.

wiem ze te plyty sie roznily - jedna miala podwojne zlacze, druga pojedyncze (jeden rzad) i byly jaja.

to samo jesli chodzi o dirt detection - zobacz czy jest zlacze na plycie.
chyba ze ci wsio jedno i nie potrzebuesz dd to masz temat zalatwiony.
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 16 gru 2011, 18:28

Uszkodzona Roomba zjeździła Polskę od Gdańska do Nakła Śląskiego i wyrok jest taki że padła płyta główna, w Nakle próbowali reanimować, niestety cena za nową płytę to wg NICH 450zł, diagnoza, wymiana kilku części i za przesyłki zapłaciłem ~100zł. Nad morzem "serwis" chciał jeszcze oprócz płyty (250zł) wymieniać za 230zł aku które miało 2 tygodnie (dziś to niby uszkodzone aku jeździ w R5210 ok 1:40min po dywanach) za diagnozę i przesyłkę zapłaciłem chyba 40zł bo odebrała osobiście żona (mieszkam blisko).
Kupiłem nowe aku za 150zł (3.5Ah) stare padło bo było niewłaściwie eksploatowane (1 na tydzień sprzątanko i do szafy) wytrzymało 4 lata, podczas formowania baterii-3 cykl 16h "coś" poszło nie tak i następnego dnia nie ruszyła, tryb serwisowy działa choć są problemy z wywołaniem tego trybu.

Reasumując, koszta do tej pory to ~300zł a Roomba nie jeździ.

Płytę gdybym nabył na ebayu to max 150zł wymiana gratis (własnoręcznie) = honor uratowany (powierzona do zakupu nowego aku, i uformowania - przez dalszą rodzinę).
Roboty mają jednak własny "pomysł" na swe "życie" i nie chcą ciągle pracować :mrgreen:

Ponawiam pytanie: czy nowa (fabryczna) płyta potrzebuje jakiejś ingerencji w oprogramowanie czy pójdzie po zamiance?

PS nie sprzedam za 70zł :)

sondejm

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 17 gru 2011, 16:35

sondejm pisze:Uszkodzona Roomba zjeździła Polskę od Gdańska do Nakła Śląskiego i wyrok jest taki że padła płyta główna, w Nakle próbowali reanimować, niestety cena za nową płytę to wg NICH 450zł, diagnoza, wymiana kilku części i za przesyłki zapłaciłem ~100zł. Nad morzem "serwis" chciał jeszcze oprócz płyty (250zł) wymieniać za 230zł aku które miało 2 tygodnie (dziś to niby uszkodzone aku jeździ w R5210 ok 1:40min po dywanach) za diagnozę i przesyłkę zapłaciłem chyba 40zł bo odebrała osobiście żona (mieszkam blisko).
Kupiłem nowe aku za 150zł (3.5Ah) stare padło bo było niewłaściwie eksploatowane (1 na tydzień sprzątanko i do szafy) wytrzymało 4 lata, podczas formowania baterii-3 cykl 16h "coś" poszło nie tak i następnego dnia nie ruszyła, tryb serwisowy działa choć są problemy z wywołaniem tego trybu.

Reasumując, koszta do tej pory to ~300zł a Roomba nie jeździ.

Płytę gdybym nabył na ebayu to max 150zł wymiana gratis (własnoręcznie) = honor uratowany (powierzona do zakupu nowego aku, i uformowania - przez dalszą rodzinę).
Roboty mają jednak własny "pomysł" na swe "życie" i nie chcą ciągle pracować :mrgreen:

Ponawiam pytanie: czy nowa (fabryczna) płyta potrzebuje jakiejś ingerencji w oprogramowanie czy pójdzie po zamiance?

PS nie sprzedam za 70zł :)

sondejm
hehe.. no i nadal nie powiedziales jakie masz objawy, tylko opisales swoja przygode z "serwisami".
czy robot ci sie wogole wlacza?
czy jest dead pomimo nowej, naladowanej baterii?

jesli dycha zawsze mozna o czyms pomyslec.

odpowiadajac na pytanie - nic nie trzeba programowac. wyjmij swoja plyte (obejrzyj zlacza), podziel sie fota na forum i kup to samo to bedzie grac. poszukam u siebie moze gdzies mam jeszcze jakies flaki do 4XX.
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 17 gru 2011, 17:49

Nie włącza się, czasem na chwilkę błysną na zielono klawisze ale tylko po postawieniu na stację.

http://www.youtube.com/watch?v=_6nu1Op0 ... e=youtu.be

Bez stacji martwa, aku pełne.
Mystic pisze:poszukam u siebie moze gdzies mam jeszcze jakies flaki do 4XX.
Jeśli znajdziesz płytę chętnie zakupię, podaj cenę z przesyłką, po świętach rozkręcę i porobię fotki (aby kupić odpowiednią).

sondejm

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 17 gru 2011, 19:14

sondejm pisze:Nie włącza się, czasem na chwilkę błysną na zielono klawisze ale tylko po postawieniu na stację.

http://www.youtube.com/watch?v=_6nu1Op0 ... e=youtu.be

Bez stacji martwa, aku pełne.
Mystic pisze:poszukam u siebie moze gdzies mam jeszcze jakies flaki do 4XX.
Jeśli znajdziesz płytę chętnie zakupię, podaj cenę z przesyłką, po świętach rozkręcę i porobię fotki (aby kupić odpowiednią).

sondejm
hmmm, a probowales na naladowanej baterii? wlozyc i zobaczyc jaki jest objaw?
wyglada na walniety obwod ladowania.
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 17 gru 2011, 20:02

Mystic pisze:
hmmm, a probowales na naladowanej baterii? wlozyc i zobaczyc jaki jest objaw?
wyglada na walniety obwod ladowania.
Pisząc "Bez stacji martwa, aku pełne", miałem na myśli pełną baterię (naładowana w innym egzemplarzu). Film nagrany z pełną baterią świeżo włożoną.

sondejm

glanz989
Robo Znawca
Posty: 402
Rejestracja: 04 gru 2011, 15:59
Lokalizacja: PL

Post autor: glanz989 » 17 gru 2011, 20:13

Próbowałeś ładować Roombę bezpośrednio, bez użycia stacji dokującej?
Roomba 780

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 17 gru 2011, 20:31

glanz989 pisze:Próbowałeś ładować Roombę bezpośrednio, bez użycia stacji dokującej?
Oczywiście.

Powiem (napiszę) że z wykształcenia jestem automatykiem pracuję jako elektryk w dużej firmie (PLC i roboty przemysłowe posiadamy w dużej ilości) a w czasie wolnym naprawiam GSM, PC nie omijam frezarek, pras krawędziowych, gilotyn ani nawet instalacji w domach, rozumiem dociekliwość musiałem to napisać aby uniknąć kilku następnych pytań które pewnie też bym zadał.

glanz989
Robo Znawca
Posty: 402
Rejestracja: 04 gru 2011, 15:59
Lokalizacja: PL

Post autor: glanz989 » 17 gru 2011, 20:53

Ponieważ nie wiadomo w końcu czy to elektronika czy oprogramowanie polecam przeprowadzić wbudowany test fabryczny - wyszłoby co jest nie tak z Twoją Roombą, względnie zasilaczem.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 21:09 przez glanz989, łącznie zmieniany 1 raz.
Roomba 780

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 17 gru 2011, 21:09

glanz989 pisze:Ponieważ nie wiadomo w końcu czy to elektronika czy oprogramowanie polecam przeprowadzić wbudowany test fabryczny - wyszłoby co jest nie tak z Twoją Roombą.
Ooo.. i tu pojawia się kolejny problem, w tryb testowy mogę wprowadzić (jeśli się uda) bardzo rzadko i to na stacji dokującej czasem 20minut prób a utrata kontaktu ze stacją kończy tryb testowy.
glanz989 pisze:względnie zasilaczem.
Zasilacz sprawny, powiem więcej - obydwa, dwie stacje dokujące, 4 virtualne sciany 1 pilot i druga roomba 5210 też sprawna.

glanz989
Robo Znawca
Posty: 402
Rejestracja: 04 gru 2011, 15:59
Lokalizacja: PL

Post autor: glanz989 » 17 gru 2011, 22:50

Może spróbować przeprowadzić ten wbudowany test z inną baterią?
Roomba 780

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Post autor: sondejm » 17 gru 2011, 23:27

To nie wina baterii (mam 3 sztuki, 2 oryginalne i jedna nowa niefirmowa) ani zasilaczy.

Padnięta jest MB i tej wersji będę się trzymał- WYMIANA.

glanz989
Robo Znawca
Posty: 402
Rejestracja: 04 gru 2011, 15:59
Lokalizacja: PL

Post autor: glanz989 » 18 gru 2011, 23:20

no to jak tak, to ok :-)
Roomba 780

ODPOWIEDZ