[ SE] Problem

Discovery, Dirt Dog, Green, SE, Sage, 440

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

ODPOWIEDZ
daniel369
Posty: 3
Rejestracja: 30 paź 2011, 22:54
Lokalizacja: jasło

[ SE] Problem

Post autor: daniel369 » 30 paź 2011, 23:22

Witam. Znalazłem się w posiadaniu robota Roomba SE, niestety niedziałającego.
Po zmianie koloru kontrolki na zielony, odłączeniu od ładowarki i uruchomieniu odkurzacz wykonuje kilka ruchów po czym staje i wydaje sygnał "słaba bateria"
tutaj filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=ZEkzUL1CvLU
Nie wiem ile voltów powinna mieć naładowana bateria, moja po 16h ładowania ma 17V.
wydaje mi się że przy padniętym akumulatorku powinien pojeździć chociaż chwilę dłużej.
Poza tym sprawdzałem sensory, naprawiłem silniczek szczotek.
W trybie testowym testuje wszystko bez problemu.
Proszę o jakieś wskazówki.

Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert
Posty: 508
Rejestracja: 05 wrz 2011, 22:04
Lokalizacja: Poland

Post autor: ZibiD » 31 paź 2011, 0:23

Bateria (o ile pamiętam parametry) jest już chyba lekko wykończona - być może jest trafione jedno ogniwo. Zanim kupisz mową spróbuj resetu oprogramowania i resetu układu ładowania.

daniel369
Posty: 3
Rejestracja: 30 paź 2011, 22:54
Lokalizacja: jasło

Post autor: daniel369 » 31 paź 2011, 1:35

A jak zrobić reset oprogramowania i reset układu ładowania.
Tutaj pisze:
formowanie-baterii-lub-jej-odswiezenie-vt260.htm
że SPOT+DOCK ale ja nie mam przycisku DOCK

Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert
Posty: 508
Rejestracja: 05 wrz 2011, 22:04
Lokalizacja: Poland

Post autor: ZibiD » 31 paź 2011, 11:37

Co zrobić w przypadku SE jest napisane TUTAJ

Resetowanie systemu ładowania.
Wyjąć baterię i przytrzymać przycisk "Power" przez co najmniej 15 sekund.
Następnie ponownie zainstalować baterię i podłączyć odkurzacz bezpośrednio do ładowarki (bez Home Base), tak aby zapewnić nieprzerwany cykl ładowania.
(Napisali tam, żeby trzymac tak R przez 72 h ale to chyba mała przesada).
Następnie wypuścić ją do sprzątania w trybie Max - do pełnego wyczerpania baterii. Śledzić czas pracy, a jeśli ulega poprawie, powtórzyć cykle pełnego rozładowania i ładowania 3-4 razy. Jeśli ta procedura nie działa, rozważyć zakup nowego akumulatora.

Obrazkowo jest to Tutaj

Zakładam, że używasz stabilizowanego filtra sieciowego (zgodnie z zaleceniami) i nie masz za dużych spadków napięcia w sieci elektrycznej w domu.

daniel369
Posty: 3
Rejestracja: 30 paź 2011, 22:54
Lokalizacja: jasło

Post autor: daniel369 » 31 paź 2011, 17:10

Zakładam, że używasz stabilizowanego filtra sieciowego (zgodnie z zaleceniami)
Czyli przez listwę zasilającą podpinać ładowarkę, bo o tym nie czytałem

scooby117
Posty: 12
Rejestracja: 16 sie 2011, 23:01
Lokalizacja: Polska

Post autor: scooby117 » 31 paź 2011, 19:26

A ja tak z czystej ciekawości - po co się robi reset układu ładowania?:)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert
Posty: 508
Rejestracja: 05 wrz 2011, 22:04
Lokalizacja: Poland

Post autor: ZibiD » 01 lis 2011, 18:55

daniel369 pisze:
Zakładam, że używasz stabilizowanego filtra sieciowego (zgodnie z zaleceniami)
Czyli przez listwę zasilającą podpinać ładowarkę, bo o tym nie czytałem
Tak - dokładnie.
Zasilanie R jest dosyć wrażliwe - wszędzie zaleca się używanie filtrów sieciowych.

ODPOWIEDZ