Roomba Discovery SE - brak err - nie ładuje baterii

Discovery, Dirt Dog, Green, SE, Sage, 440

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert
Posty: 508
Rejestracja: 05 wrz 2011, 22:04
Lokalizacja: Poland

Roomba Discovery SE - brak err - nie ładuje baterii

Post autor: ZibiD » 17 wrz 2011, 20:59

Mam problem z Discovery SE, który był już omawiany ale postanowiłem go uszczegółowić.
- Po podłączeniu (bez bazy, choć z bazą podobnie) R mruga na bursztynowo.
- Po pewnym czasie zasilacz robi się ciepły, ciepłe robią się też okolice płyty głównej.
- Bateria nie zmienia temperatuty - chłodna.
Niestety po 2 godzinach próby ładowania napięcie na baterii bez zmian - 14,5V.

Wspomniałem o tym w tym wątku
http://www.e-robot.pl/problem-z-ladowaniem-vt49,15.htm#1725, gdzie Myctic doradzał w podobnej sprawie. Tutaj piszę szerzej bo temat dotyczy 4XXX.

Znalazłem też pewne wskazówki na http://www.robotreviews.com/chat/viewtopic.php?t=3909 ale nie jestem pewien czy o to chodzi.

Na robotviews piszą:
Jeżeli popatrzy się na prawą stronę płytki - łatwo zlokalizować dwie grube diody w prawym dolnym rogu. Kolejna dioda znajduje się około 5 cm na lewo od nich. Poniżej diody jest mosfet. Jest to część SMD z 4 punktami lutowania - STN3PF06 [U4]. Przypuszczają, że można go zastąpić mosfetem na 3 nóżkach TO220, który jest łatwiejszy do lutowania i może przyjąć więcej prądu.
TYP VDSS RDS (on) ID
STN3PF06 60V <0.20Ohm 2.5A
Szczegółowe dane na
http://www.datasheetcatalog.com/

Można go dorwać TUTAJ lub TUTAJ

Lokalizacja na płytce:
Obrazek
(Czerwona strzałka)

W dalszym ciągu koledzy roztrząsają jeszcze kwestię kolejnego mosfeta - U2
Obrazek



Czy o te elementy chodzi? A może faktycznie dać jakieś inne - bardziej odporne?

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 22 wrz 2011, 10:14

chodzi dokladnie o oba elementy - nalezy wymienic oba od razu i bedzie ladowac :)
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910

Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert
Posty: 508
Rejestracja: 05 wrz 2011, 22:04
Lokalizacja: Poland

Post autor: ZibiD » 22 wrz 2011, 14:24

THX - mosfety już przyszły w sobotę się za to zabiorę :)

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 22 wrz 2011, 14:27

ZibiD pisze:THX - mosfety już przyszły w sobotę się za to zabiorę :)
daj znac jak poszlo - i co kupiles i gdzie ;)
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910

Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert
Posty: 508
Rejestracja: 05 wrz 2011, 22:04
Lokalizacja: Poland

Post autor: ZibiD » 15 paź 2011, 21:45

"Już" po wymianie. Trochę się odwlekło :-D
Wylutowałem oba mosfety i wlutowałem nowe. Było przy tym trochę zabawy, bo oprócz wyciągnięcia płytki głównej do jednego z nich ciężko się dobrać. Pomogłem sobie wylutowując najpierw grubą diodę (też niezła zabawa). Dzięki temu miałem lepszy dostęp do mosfeta. Potem delikatnie go podważając wylutowałem sam mosfet. Z drugim jest łatwiej. Wlutowanie nowych to też lekcja cierpliwości ale...
Skutek widać poniżej :-D Musiałem na niego poczekać przez jakiś czas obserwując bursztynowe migające ale na koniec widok mi się spodobał
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 02 lis 2011, 15:30

hehe. i sukces!

gratuluje.
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910

iurabos
Posty: 6
Rejestracja: 12 sty 2012, 16:07
Lokalizacja: Kisielów k/Skoczowa
Kontakt:

Post autor: iurabos » 12 sty 2012, 20:08

ZibiD pisze:"Już" po wymianie. (...) sam mosfet.
Będziesz tak miły i powiesz jakie elementy wlutowałeś oraz gdzie je zamawiałeś - w internecie czy gdzies u siebie?

Przyznam, że wolałbym montować co innego niż smd, bo mam zwykłą lutownicę pistoletową a z elektroniką to jestem trochę na bakier...
Roomba SE

Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert
Posty: 508
Rejestracja: 05 wrz 2011, 22:04
Lokalizacja: Poland

Post autor: ZibiD » 12 sty 2012, 22:07

Generalnie wszystko jest w pierwszym poscie tego wątku - kupiłem dwa mosfety STN3PF06 tak jak napisałem wyżej. Lutowałem sam - też mam lutownicę transformatorową - dałem radę choć trzeba uważać żeby czegoś nie spierniczyć.
Gdzie kupić te mosfety tez podałem w pierwszym poscie - trzeba kliknąć na niebieski napis "TUTAJ" w zdaniu nad zdjęciem.

Opcjonalnie jeśli boisz się lutować, co jest zrozumiałe, zamów części, wymontuj płytę, zanieś do pierwszego lepszego serwisu RTV i pokaż palcem o co chodzi - wymiana nie powinna być kosztowna.

iurabos
Posty: 6
Rejestracja: 12 sty 2012, 16:07
Lokalizacja: Kisielów k/Skoczowa
Kontakt:

Post autor: iurabos » 13 sty 2012, 9:44

ZibiD pisze:Generalnie wszystko jest w pierwszym poscie tego wątku - kupiłem dwa mosfety STN3PF06 tak jak napisałem wyżej. Lutowałem sam - też mam lutownicę transformatorową - dałem radę choć trzeba uważać żeby czegoś nie spierniczyć.
Gdzie kupić te mosfety tez podałem w pierwszym poscie - trzeba kliknąć na niebieski napis "TUTAJ" w zdaniu nad zdjęciem.

Opcjonalnie jeśli boisz się lutować, co jest zrozumiałe, zamów części, wymontuj płytę, zanieś do pierwszego lepszego serwisu RTV i pokaż palcem o co chodzi - wymiana nie powinna być kosztowna.
ok, dzięki, nie do końca jasne było dla mnie, że oba mosfety sa takie same.
Roomba SE

Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert
Posty: 508
Rejestracja: 05 wrz 2011, 22:04
Lokalizacja: Poland

Post autor: ZibiD » 13 sty 2012, 9:54

To ten sam typ w obu przypadkach. Uszkodzeniu ulega (najprawdopodobniej) jeden z nich ale w wyniku tego, ten drugi "głupieje" i ładowania nie ma. Nie wiem, który z nich szlag trafia więc najlepiej wymienić oba, zwłaszcza, że te schodzące z lini fabrycznej ulegają na tyle często awarii, że można to uznać za wadę typową. W tej sytuacji lepiej za jednym zamachem wymienić oba - koszt jest niewielki.

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Post autor: Mystic » 13 sty 2012, 11:34

ZibiD pisze:To ten sam typ w obu przypadkach. Uszkodzeniu ulega (najprawdopodobniej) jeden z nich ale w wyniku tego, ten drugi "głupieje" i ładowania nie ma. Nie wiem, który z nich szlag trafia ....
U2
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910

iurabos
Posty: 6
Rejestracja: 12 sty 2012, 16:07
Lokalizacja: Kisielów k/Skoczowa
Kontakt:

Re: Roomba Discovery SE - brak err - nie ładuje baterii

Post autor: iurabos » 13 sty 2012, 12:17

ZibiD pisze: Można go dorwać TUTAJ lub TUTAJ
dostałem właśnie odpowiedź z tme: "Tranzystor ten będzie pod koniec kwietnia. Cena 2.20zł netto szt" - jaja jak berety, muszę szukać w innym miejscu, bo north.pl każe płacić kartą kredytową a ja nie używam
Roomba SE

Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert
Posty: 508
Rejestracja: 05 wrz 2011, 22:04
Lokalizacja: Poland

Post autor: ZibiD » 13 sty 2012, 12:46

Ja kupowałem w north.
Jeśli nie masz karty - może poproś kolegę, sąsiadkę etc. - rozliczysz się w gotówce i po sprawie.

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Re: Roomba Discovery SE - brak err - nie ładuje baterii

Post autor: Mystic » 13 sty 2012, 12:48

iurabos pisze:
ZibiD pisze: Można go dorwać TUTAJ lub TUTAJ
dostałem właśnie odpowiedź z tme: "Tranzystor ten będzie pod koniec kwietnia. Cena 2.20zł netto szt" - jaja jak berety, muszę szukać w innym miejscu, bo north.pl każe płacić kartą kredytową a ja nie używam
a probowales w nowym elektroniku? zadzwon i zapytaj. to chyba blisko ciebie?
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910

iurabos
Posty: 6
Rejestracja: 12 sty 2012, 16:07
Lokalizacja: Kisielów k/Skoczowa
Kontakt:

Re: Roomba Discovery SE - brak err - nie ładuje baterii

Post autor: iurabos » 13 sty 2012, 18:18

Mystic pisze:
iurabos pisze:
ZibiD pisze: a probowales w nowym elektroniku? zadzwon i zapytaj. to chyba blisko ciebie?
dzwoniłem tam koło 10 facet powiedział, ża zapyta szefowej a ja mam zadzownić do niego koło 15 - i zapomniałem :), więc dzięki za przypomnienie

update 18-01-2012
można zamówić w FARNELL 2szt za 20zł z dostawą w ciągu dwóch dni, więc jest dobrze
Roomba SE

ODPOWIEDZ