roomba - uszkodzony trybik / kółko

Discovery, Dirt Dog, Green, SE, Sage, 440

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

ODPOWIEDZ
nadia-ad
Posty: 2
Rejestracja: 15 mar 2014, 22:35

roomba - uszkodzony trybik / kółko

Post autor: nadia-ad » 15 mar 2014, 23:02

Witam,
w mojej roombie 400 SE wyrobił się jeden z trybików będących napędem (poprzez sześciokątny drut) szczotki z włosia i szczotki gumowej ( teraz roomba jeździ ale nie kręcą się szczotki) - chyba to jest jakieś koło zębate ?
Czy ktoś wie gdzie można takie coś kupić ? Ewentualnie czy może można kupić gdzieś jakiś mniejszy podzespół niż całe szczotki z silnikiem?
Tutaj na zdjęciu chyba widać dokładnie gdzie jest problem
https://drive.google.com/file/d/0B0biMP ... sp=sharing

Tutaj znalazłam tylko cały wózek http://www.sklepirobot.pl/pl/p/glowica- ... SE-5210/27
pozdrawiam
Ada

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2979
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: roomba - uszkodzony trybik / kółko

Post autor: sondejm » 16 mar 2014, 16:29

Czy to ten trybik pierwszy za silnikiem? CZy ten który wskazuje ołówek? Nie widzę tego wyrobienia.
Wyglądają jeszcze znośnie, w tym modelu wyrabiała się raczej panewka ośki w obudowie silnika zaraz przy zębatce. Jeśli odkręcisz te plastiki i zobaczysz owalny otwór zamiast okrągłego to to jest przyczyna. Zębatki plastikowe gdzieś mam z wyjątkiem tej pierwszej za silnikiem która jest w podobnym stanie jak Twoja.
Edit/

No zmęczenie moje jest podobne do zmęczenia tej zębatki i dopiero w powiększeniu widzę szczerbatą zębatkę.

MAM -pisz na PW.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

nadia-ad
Posty: 2
Rejestracja: 15 mar 2014, 22:35

Re: roomba - uszkodzony trybik / kółko

Post autor: nadia-ad » 16 mar 2014, 18:31

Roomba jeździła normalnie i nagle zaczęła wydawać zgrzytające dzwięki a potem po chwili przestały się kręcić szczotki ,wszystko trwało może z minutę.
Dla pewności podrzucam jeszcze zdjęcie zużytego trybu z wymiarami, na zdjęciu chyba też widać że coś tam popękało ( w tym samym miejscu sa dwa chyba takie same tryby, jeden wyżej , drugi niżej i na innej osi)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ