Roboty hybrydowe vs Zestaw 2 robotów-odkurzanie i mopowanie

www.irobot.pl

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

ODPOWIEDZ
glu

Roboty hybrydowe vs Zestaw 2 robotów-odkurzanie i mopowanie

Post autor: glu »

Witajcie,
Byłem szczęśliwym posiadaczem Roomby 880, ale w momencie kiedy miał pojawić się model 980 sprzedałem poprzedni. I tak zeszło z zakupem, aż do dziś… :) Czytając, szukając po sklepach natrafiłem na grupę robotów hybrydowych (2w1), które w zamyśle mają jednocześnie odkurzać i mopować. Co sądzicie o tym rozwiązaniu? Macie jakieś doświadczenia, uwagi?
Mam dwa piętra do posprzątania po ok 110m2. Oczywiście mopowania za 1 uruchomieniem raczej się nie uda wykonać, ale odkurzanie już myślę, że mogłoby się udać.

Rozważam dwa warianty.
Wariant I
a) Roomba 980 + Braava Jet 240
lub
b) Roomba 980 + Braava 390T

Wariant II
a) Moneual ME 770 Style Professional (hybrydowy 2w1) – podobno posiada kamerę jak 980
lub
b) Ecovacs Deebot R95 (v2) (hybrydowy 2w1) – posiada czujniki laserowe

Wariant I - dość drogo wychodzi, ale jeżeli byłaby jakość w postaci dobrego mopowania (jakość odkurzania już znam z poprzedniego modelu)
Wariant II - cena przystępna, ale nie wiem jak z jakością odkurzania i mopowania

Jaka jest różnica między dwoma modelami Braavy – poza tym że Jet 240 jest nowszym modelem i ogarnia mniejszą powierzchnię? Szkoda że 390T nie ma aplikacji, która pokazuje jak i gdzie mopuje...

Co sądzicie o tych hybrydach?

Prośba do szanownych forumowiczów o opinię do tych 2 wariantów.
ptk86

Re: Roboty hybrydowe vs Zestaw 2 robotów-odkurzanie i mopowa

Post autor: ptk86 »

Mam Neato d75 stuningowanego na d85, mam scoobe i mam braave 390t.
Sądzę że robot hybrydowy wystarczy do jako takiego posprzątania ale ideału nie będzie.
U mnie Neato i brava sprzątają codziennie a scooba raz w tygodniu . Przy takim zestawie zwykły odkurzacz i mop jest niepotrzebny. Od półtora roku nie używałem zwykłego odkurzacza.
Neato ma podobny tryb sprzątania co roomba 980 tzn laser i to jest wg mnie genialne. Neato sprząta 80m mieszkanie w niecałą godzinę i robi to na tyle przewidywalnie że robi to jak jesteśmy w domu i nie utrudnia w żaden sposób. Braava myje w nocy jak śpimy, jest cichutka.

Co do robotów hybrydowych to się nie wypowiem ale sądzę że po gwarancji nie będzie serwisu.

Polecam ci zestaw Neato D75 plus szczotka combo i do tego braava 390t i masz to wszystko w cenie Roomby 980. Chyba że bardzo zależy ci na sterowaniu ze smartfona no to Neato z serii D i braava jet. Brava jet dla mnie ma za mały obszar jaki ogarnia na jednym zapuszczeniu.
Jest: Roomba 980, Neato Botvac D75, Roomba 620, 2x Braava 390t
Były: Neato Botvac 85, Scooba 5900, Roomba 620, Braava 390t
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Re: Roboty hybrydowe vs Zestaw 2 robotów-odkurzanie i mopowa

Post autor: sondejm »

ptk86 pisze: Neato ma podobny tryb sprzątania co roomba 980 tzn laser i to jest wg mnie genialne.
Roomba mapuje za pomocą kamery.

Braava Jet przeznaczona do łazienki jest.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Hrabia40

Re: Roboty hybrydowe vs Zestaw 2 robotów-odkurzanie i mopowanie

Post autor: Hrabia40 »

Hej! Sam korzystam z hybrydowego Deebot R95 i mogę powiedzieć, że radzi sobie całkiem nieźle z odkurzaniem, ale mopowanie to raczej delikatne odświeżanie podłogi niż gruntowne mycie. Jeśli zależy Ci na porządnym mopowaniu, to zestaw Roomba + Braava (szczególnie 390T na większe powierzchnie) będzie lepszym wyborem, ale niestety droższym. Hybrydy to fajna opcja na mniejsze mieszkania lub jako uzupełnienie sprzątania, ale na dwóch piętrach ich efektywność może być ograniczona.
https://drzwiwadowice.com.pl/obszar-drzwi/bielsko
ODPOWIEDZ