Czy to normalne, że podczas ładowania scooby 385 wylewa mi się spod niej woda? Mówię o przypadku, gdy rozładuje się przed wykorzystaniem całej wody i chcę ją podładować, by skończyła sprzątać dane pomieszczenie?
A może zawsze przed ładowaniem trzeba wylewać wodę, a ja tego nie robię?
Dzieje się tak również gdy zakończy etap mycia i pozostaje w miejscu zanim ją "zabiorę". Wtedy po podniesieniu mam jakby strużkę wody na podłodze.
z góry dziękuję za pomoc
wylewająca się woda
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
-
Scooby się nie doładowuje "w trakcie". Robi się to po całkowitym wyładowaniu baterii, co jest równoznaczne z zakończeniem cyklu. Wtedy opróżnia się zbiorniki, myje, płucze, czyści szczotki, filtry, porty i odstawia do osuszenia. Na końcu podłącza się do ładowarki. Jeszcze się nie spotkałem z tym żeby Scoobę ładować w trakcie pracy. Pewnie masz starą baterię i dlatego nie daje rady zużyć całego zbiornika czystej wody na dwóch cyklach 45-minutowych.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2013, 22:51 przez piokrza, łącznie zmieniany 2 razy.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
- barbapuppa
- Robot Master
Kolega ma na myśli tylko to, że doładowuje Roombę (ładuje ponownie), aby zakończyła sprzątanie rozpoczętego pomieszczenia. Przynajmniej tak ja to rozumiem.
Nie testowałam 385, ale małą scoobę 230, a ponieważ działanie bardzo zbliżone, to spróbuję się ustosunkować do Twoich pytań.
Miałam takie sytuacje kiedy scooba skończyła sprzątać z powodu zdechłej baterii, a w zbiorniku była jeszcze woda. Ale i tak nie ma to znaczenia, bo przy pustym zbiorniku było identycznie.
Za każdym razem gdy scooba kończyła mycie po podniesieniu jej w tym miejscu było sporo wody (i brudu), wyglądało jakby ciekła w stanie spoczynku, tudzież w miejscu zatrzymania nie zassała wody.
Nie wiem czy inni użytkownicy też na to zwrócili uwagę, ale zamieściłam nawet zdjęcie takiego przypadku przy opisie małej scooby w testowni scooba-230-vs-mint-plus-vt613.htm
Nie umiem odpowiedzieć na pytanie czy jest to standard w przypadku każdej scooby.
Nie testowałam 385, ale małą scoobę 230, a ponieważ działanie bardzo zbliżone, to spróbuję się ustosunkować do Twoich pytań.
Miałam takie sytuacje kiedy scooba skończyła sprzątać z powodu zdechłej baterii, a w zbiorniku była jeszcze woda. Ale i tak nie ma to znaczenia, bo przy pustym zbiorniku było identycznie.
Za każdym razem gdy scooba kończyła mycie po podniesieniu jej w tym miejscu było sporo wody (i brudu), wyglądało jakby ciekła w stanie spoczynku, tudzież w miejscu zatrzymania nie zassała wody.
Nie wiem czy inni użytkownicy też na to zwrócili uwagę, ale zamieściłam nawet zdjęcie takiego przypadku przy opisie małej scooby w testowni scooba-230-vs-mint-plus-vt613.htm
Nie umiem odpowiedzieć na pytanie czy jest to standard w przypadku każdej scooby.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Re: wylewająca się woda
Tak, to normalne, bo Scooba 385 nie ma mechanizmu, który całkowicie zatrzymuje przepływ wody, gdy robot jest wyłączony lub ładowany. Dlatego zawsze zaleca się wylewanie pozostałej wody przed ładowaniem lub zostawianiem urządzenia na dłużej w jednym miejscu. Dzięki temu unikniesz nie tylko kałuż, ale też ewentualnych uszkodzeń podłogi.
https://okejmeble.pl/oferta-mebli/meble-kuchenne/
https://okejmeble.pl/oferta-mebli/meble-kuchenne/