Polecamy:

ROBOT BUYING GUIDE



Forum e-robot.pl

  • POLECAMY

Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

510, 520, 530, 535, 555, 560, 562, 563, 564, 570, 580, 581

Moderatorzy: sondejm, barbapuppa, GRZECH, Tester

Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: Moristo » 2014-03-08, 15:08

Witam!
Posiadam roombe 530 i pojawił się taki problem. Po włączeniu odkurzacza wszystko jest ok oprócz jednego małego szczegółu. Nie załącza się wentylator w pojemniku na brud. Dodam, że jest to stary pojemnik. Sprawa jest o tyle dziwna, że jak wyjmę pojemnik i przyłożę do niego baterię 9V to działa, a następnie jak go włożę do odkurzacza to również działa. Niestety po kilku uruchomieniach odkurzacza znowu nie działa i znowu muszę go "ożywić" baterią. Zrobiłem też test i po włączeniu roomby napięcie na stykach łączących pojemnik z roombą jest za każdym razem ok 16 V. Nawet wtedy gdy pojemnik nie działa w odkurzaczu. Dziwne dla mnie jest to, że ożywienie wentylatora baterią 9V pomaga za każdym razem, tylko jest to trochę uciążliwe. Pewnie pojawią się komentarze żebym wymienił pojemnik na AV, ale ja nie chcę tego robić i też nie mam pewności, że coś jest nie tak z odkurzaczem, chociaż jak wspomniałem napięcie zawsze na stykach jest. Proszę o pomoc.
Moristo
 
Posty: 4
Rejestracja: 2014-03-06, 11:57

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: pawel2m » 2014-03-08, 17:46

Jak mamy pomóc? Musisz sprawdzić testem wbudowanym sprawność, naprawić, wymienić silnik lub kosz.Oczywiście że wymieniać na taki sam nie ma sensu, jak już to AV.

Nie mam dobrych wieści, napięcie na stykach kosza bez obciążenia 15,33. Po włączeniu nie ma żadnego napięcia na stykach. Dopiero po naciśnięciu CLEAN wskakuje 15,33V.

Wniosek : uszkodzenie na płycie.
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Autoryzowany Dealer iRobot
 
Posty: 686
Rejestracja: 2012-09-05, 12:58
Lokalizacja: Kraków

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: Moristo » 2014-03-08, 18:09

Przede wszystkim dziękuję za zainteresowanie. Nie myślałem, że ktoś tak szybko się odezwie.:)
U mnie oczywiście napięcie przy wyłączonym odkurzaczu pokazuje 0. Natomiast jak nacisnę clean na roombie to dokładnie pokazuje 15,77. Podałem wcześniej ok 16V, tak w zaokrągleniu:) więc wydaje mi się, że z płytą raczej wszystko ok:) Dziwi mnie tylko reakcja wentylatora na baterię 9V bo wtedy zaczyna działać i po włożeniu do odkurzacza tez nagle działa.
Moristo
 
Posty: 4
Rejestracja: 2014-03-06, 11:57

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: piokrza » 2014-03-08, 18:43

Posiadam Roombę 620 z pojemnikiem AV1 od października. Ostatnio przyciął się silnik dmuchawy, tak pod koniec odkurzania. Skończyło sprzątać bez ssania, a jak próbowałem uruchomić nowy cykl to dmuchawa nie działała. Potem jeszcze kilka razy włączałem i wyłączałem, w końcu zaskoczył. Było to może tydzień temu. Na razie działa. Pojęcia nie mam co to mogło być, ale znając moje "szczęście" do firmy iRobot to pewnie znowu coś jej odwala...
piokrza
Robot Master
 
Posty: 2122
Rejestracja: 2012-08-23, 21:10

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: Moristo » 2014-03-08, 18:49

U mnie sprawa wygląda tak, że dopóki nie "ożywię" wentylatora w pojemniku baterią 9V, to w odkurzaczu nie zadziała. :/ Czy ten silnik jest rozbieralny? Rozkręciłem cały pojemnik, ale doszedłem do czarnej obudowy silnika i dałem sobie spokój.
Moristo
 
Posty: 4
Rejestracja: 2014-03-06, 11:57

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: pawel2m » 2014-03-08, 19:08

Mogę tylko powiedzieć że jak rozbierzesz stary kosz do zera, to szansa że po złożeniu będzie działał jak poprzednio - jest nikła. Turbinka jest delikatna, najczęściej po złożeniu wyje i rzęzi jak zwariowana...

Ze względu na to że kosz starego typu miał słabą sprawność i ssawka szybko zatykała się kurzem polecam zakup AV, to jak przesiadka z Matiza na Clio.
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Autoryzowany Dealer iRobot
 
Posty: 686
Rejestracja: 2012-09-05, 12:58
Lokalizacja: Kraków

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: Moristo » 2014-03-08, 19:13

Ok, to raczej nie będę rozbierał turbiny:) Czy na polskim rynku można kupić pojemnik AV w białym kolorze? Kiedyś chyba widziałem taki na jakiejś stronie, ale nie na polskiej.
Moristo
 
Posty: 4
Rejestracja: 2014-03-06, 11:57

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: pawel2m » 2014-03-08, 19:22

Białych właśnie nie ma.... można się zabawić ze sprayem :)
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Autoryzowany Dealer iRobot
 
Posty: 686
Rejestracja: 2012-09-05, 12:58
Lokalizacja: Kraków

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: pawel2m » 2014-03-08, 19:22

Lub zmienić całą obudowę na czarną.
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Autoryzowany Dealer iRobot
 
Posty: 686
Rejestracja: 2012-09-05, 12:58
Lokalizacja: Kraków

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: sondejm » 2014-03-09, 13:27

IMHO będzie to to coś ze stykami w obudowie lub luźne blaszki (gniazdo) przeczyść bardzo drobnym papierem ściernym i dognij aby pewny styk był. Skoro 9V z bateryjki buja ten silnik to 16V musi o ile styki ok są, podłącz tam małą żarówkę max 2-3Waty/12V i zmierz wtedy, jak nie zaświeci to lipa i może jakieś element na PłycieGłównej będzie padnięty.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: rafi » 2014-11-27, 21:27

A tak tu zapytam gdzie kupie silniczek do turbinki bo działa głośno troszkę
rafi
 
Posty: 23
Rejestracja: 2014-11-16, 14:48
Lokalizacja: Chrzanów

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: sondejm » 2014-11-27, 21:34

Sam silniczek to będzie problem. Sam kosz 1generacji to będzie problem.
Piszczy? Tak mają. Trudno na dłuższy czas się tego pozbyć chyba że co miesiąc rozbierzesz, przemyjesz i lekko nasmarujesz smarem do łańcuchów lub smarem z grafitem. Jak pisałem pomaga na miesiąc.
Rozbiórka silniczka na czynniki pierwsze i toczenie nowych tulei/panewek w brązie pomaga na długo ale drogie jest.
Żyj z tym lub kup AV1, choć białych nie widziałem.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: rafi » 2014-11-27, 21:54

ale jakbym zapodał ten kosz to kompletny chyba ze silniczkiem?
http://allegro.pl/kosz-aerovac-do-irobo ... 24612.html
rafi
 
Posty: 23
Rejestracja: 2014-11-16, 14:48
Lokalizacja: Chrzanów

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: sondejm » 2014-11-28, 01:53

Tak będzie pasował, to AV1 o którym pisałem, na 4 lata masz spokój. A może dłużej.

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Problem z pojemnikiem na brud w Roomba 530

Postautor: rafi » 2014-11-28, 10:45

Dziękuje bardzo za podpowiedz pozdrawiam.
rafi
 
Posty: 23
Rejestracja: 2014-11-16, 14:48
Lokalizacja: Chrzanów

Następna

Wróć do Roomba 5XX

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Informacja

Kto jest online

Użytkownicy online: 2 :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 2 gości (wg danych z ostatnich 5 minut)
Najwięcej użytkowników (452) było online 2019-02-28, 23:27

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości