[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5012: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5014: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5015: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5016: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilania" : Neato Robotics, Kobold, Botvac,
Polecamy:

ROBOT BUYING GUIDE



Forum e-robot.pl

  • POLECAMY

Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilania"

XV-11, XV-12, XV-15, XV-21, XV-25, Vorwerk VR-100, XV Signature, XV Signature Pro, Botvac 70e 75 85 D75 D85,
www.4robotics.com.pl

Moderatorzy: sondejm, barbapuppa, GRZECH, Tester

Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilania"

Postautor: grzechoo » 2016-05-26, 10:20

Witam,

Od jakiś dwóch tygodni mam problem z robotem.
Wyskakuje komunikat "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilania" i robot nigdzie się nie chce ruszyć ze stacji. Trzeba wtedy wyciągnąć go ze stacji i na chwilę przerzucić przełącznikiem ON-OFF we wnęce zbiornika na kurz.

Wg. strony jest to problem z połączeniem baterii z robotem. Poprawiłem więc styki baterii (ciaśniej wchodzą), sprawdziłem ciągłość przewodów baterii multimetrem, sprawdziłem lutowanie gniazda zasilania na płycie - nic nie ma, wszystko w porządku.

Kopiąc przez gogle, spotkałem się ze stwierdzeniem, że taki błąd oznacza też koniec baterii, a wynika to z tego, że wyeksploatowana bateria daje napięcia i prądy ładowania poza zakresem akceptowanym przez oprogramowanie. Miało by to sens w moim wypadku, ponieważ robot nigdy nie rzuca tym błędem podczas sprzątania, tylko i wyłącznie podczas ładowania w stacji.

Więc zanim zamówię nową baterię, chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z was się z tym spotkał?
Gdzie kupić dobrą baterię za znośną kwotę? Szczotki i filtry kupowałem w - tam bateria to wydatek 220zł.
Awatar użytkownika
grzechoo
Raczkujący z Robotami
 
Posty: 64
Rejestracja: 2014-07-09, 08:00
Lokalizacja: Szczecin

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: piokrza » 2016-05-26, 22:56

Robot nowy czy używany? Na gwarancji? Ile miesięcy ma ta bateria?
piokrza
Robot Master
 
Posty: 2122
Rejestracja: 2012-08-23, 21:10

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: grzechoo » 2016-05-27, 08:53

We wrześniu będą dwa lata od zakupu. Robot objeżdża 6x w tygodniu 80-85m2 + 2-3x około 15m2 (jadalnia z kuchnią). Bateria już osłabła, bo kiedyś objeżdżał całość na jednym ładowaniu, teraz już musi się doładowywać w trakcie.
Awatar użytkownika
grzechoo
Raczkujący z Robotami
 
Posty: 64
Rejestracja: 2014-07-09, 08:00
Lokalizacja: Szczecin

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: piokrza » 2016-05-27, 10:09

Przy tej częstotliwości sprzątania akumulator co prawda mógł się już zużyć, ale objawy które opisujesz wskazują na możliwość występowania innego błędu. Jeśli jest na gwarancji, ja bym reklamował.
piokrza
Robot Master
 
Posty: 2122
Rejestracja: 2012-08-23, 21:10

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: grzechoo » 2016-05-27, 10:15

Sprzęt kupiłem w Austrii i średnio mi się uśmiecha go tam wysyłać.
Co masz na myśli pisząc "możliwość występowania innego błędu"?
Awatar użytkownika
grzechoo
Raczkujący z Robotami
 
Posty: 64
Rejestracja: 2014-07-09, 08:00
Lokalizacja: Szczecin

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: piokrza » 2016-05-27, 10:26

Awaria ale nie jestem pewien. Spróbuj go jeszcze zresetować i wybrać w ustawieniach nową baterię. Potem ładuj w 3 cyklach tak jak przy konfiguracji nowej.
piokrza
Robot Master
 
Posty: 2122
Rejestracja: 2012-08-23, 21:10

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: grzechoo » 2016-05-27, 10:47

Zresetowany już był, próbowałem też z ustawieniem "nowa bateria".
Awatar użytkownika
grzechoo
Raczkujący z Robotami
 
Posty: 64
Rejestracja: 2014-07-09, 08:00
Lokalizacja: Szczecin

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: piokrza » 2016-05-27, 11:11

I nie wyświetla żadnego komunikatu że słaba bateria albo błąd ładowania?
piokrza
Robot Master
 
Posty: 2122
Rejestracja: 2012-08-23, 21:10

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: grzechoo » 2016-05-27, 11:15

No właśnie nie. Raz był błąd 0009 (również w stacji dokującej), a tak jest tylko to co w pierwszym poście.
Awatar użytkownika
grzechoo
Raczkujący z Robotami
 
Posty: 64
Rejestracja: 2014-07-09, 08:00
Lokalizacja: Szczecin

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: piokrza » 2016-05-27, 11:20

Dziwaczne objawy daje w takim razie to Neato.
piokrza
Robot Master
 
Posty: 2122
Rejestracja: 2012-08-23, 21:10

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: barbapuppa » 2016-05-31, 05:34

Mam Neato, a nie mam Botvac jednak zasadniczo to jest to samo. Przy słabej baterii (przed wymianą) nigdy mi takiego komunikatu nie pokazywał. Może zadzwoń do jakiegoś serwisu Neato tu w PL i spytaj o te objawy.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
 
Posty: 3191
Rejestracja: 2011-02-13, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: grzechoo » 2016-06-01, 19:24

Możecie polecić jakiś dobry serwis Neato w razie "W"?

Drążyłem temat dalej i rozebrałem (a właściwie obrałem) całą baterię.
Wewnątrz znajduje się sensor temperatury (to te dwa żółte przewody idące do złącza baterii) oraz wyłącznik bimetalowy otwierający się przy 130 st. C. Jest on umieszczony na drugim końcu baterii i przerywa on ciągłość obwodu baterii.
Myślałem, że może ten bimetal się zepsuł i go zwarłem, lutując oba przewody ze sobą. Niestety, pierwsze ładowanie po zlutowaniu i ten sam błąd. O dziwo, pojawił się on tylko ten jeden raz (zaraz po zlutowaniu przewodów, co by wykluczało moją teorię o uszkodzony bimetalu), potem już żadnego błędu od baterii nie było.

Jednakże zakupię nową baterię, bo ta i tak już nie daje rady - robot sprząta mieszkanie na dwa razy, co jest dla mnie trochę upierdliwe.
Awatar użytkownika
grzechoo
Raczkujący z Robotami
 
Posty: 64
Rejestracja: 2014-07-09, 08:00
Lokalizacja: Szczecin

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: piokrza » 2016-06-01, 19:52

Twój jest z polskiej dystrybucji czy importowany? W Polsce to chyba jest tylko jeden autoryzowany serwis u samego dystrybutora http://4robotics.com.pl/
piokrza
Robot Master
 
Posty: 2122
Rejestracja: 2012-08-23, 21:10

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: GRZECH » 2016-06-06, 21:43

U mnie akumulatory przy podobnej częstotliwości jak u Ciebie to 2 lata i wymiana baterii.
Właśnie kupuje do swojego XV nowe. Są w tej samej cenie co do botvaca.
Nie znam innego serwisu w PL niż główny dystrybutor (jak na chwile obecną).
--------------------------
GRZECH
Były: Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Jest w końcu Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]


Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser
 
Posty: 940
Rejestracja: 2010-12-12, 19:42
Lokalizacja: ŚLĄSK

Re: Botvac 85 - "Otwórz pojemnik i naciśnij przycisk zasilan

Postautor: grzechoo » 2016-06-07, 18:28

Mój importowany.
Problem rozwiązała wymiana akumulatora na nowy.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
grzechoo
Raczkujący z Robotami
 
Posty: 64
Rejestracja: 2014-07-09, 08:00
Lokalizacja: Szczecin

Następna

Wróć do Neato Robotics, Kobold, Botvac,

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Informacja

Kto jest online

Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
Najwięcej użytkowników (452) było online 2019-02-28, 23:27

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość