[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5012: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5014: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5015: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5016: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia : Neato Robotics, Kobold, Botvac,
Polecamy:

ROBOT BUYING GUIDE



Forum e-robot.pl

  • POLECAMY

Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia

XV-11, XV-12, XV-15, XV-21, XV-25, Vorwerk VR-100, XV Signature, XV Signature Pro, Botvac 70e 75 85 D75 D85,
www.4robotics.com.pl

Moderatorzy: sondejm, barbapuppa, GRZECH, Tester

Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia

Postautor: traviz » 2015-11-11, 14:31

Cześć,

Wczoraj dotarła do mnie przesyłka z Neato Botvac 70e - dzięki za pomoc w zakupie!
Obiecałem, że podzielę się moimi pierwszymi spostrzeżeniami.

Instrukcja czytelna, a obsługa robota jeszcze łatwiejsza :P Z racji, że pracuję w branży opakowaniowej, zwróciłem uwagę na solidne zapakowanie w wysokiej jakości opakowanie z tektury, naprawdę szacun. Po rozpakowaniu podłączyłem na 12 godzin do stacji dokującej - i tu brakowało mi w instrukcji trochę więcej szczegółów na ten temat tj. po dostawieniu do styków robot nie informuje od razu o rozpoczęciu ładowania, lecz z kilkusekundowym opóźnieniem, przez co dostawiałem go kilka razy nieświadomy tego, że to normalne. Rano następnego dnia rozpocząłem test na parterze obejmujący pomieszczenia 2, 3, 4 i 5 o łącznej powierzchni 57m2 (u mnie nie ma ścianki pomiędzy 4 a 5). Na podłodze jasna terakota, cokoły drewniane koloru ciemny brąz, żadnych dywanów.

Obrazek

Robot wyznaczył sobie prostokąt, który zaczął sprzątać i tu trochę się martwiłem czy to normalne, ale okazało się ostatecznie, że podzielił sobie parter na 4 obszary i sprzątał jeden po drugim nie omijając żadnego miejsca. Pomimo, że sprzątaliśmy dwa dni temu, wyłapał mnóstwo paprochów, włosów i kurzu. Dużym plusem było to, że każdy jego ruch zachodził na siebie na ok. połowę szerokości robota, a więc każde miejsce zostało sprzątnięte tak naprawdę dwa razy. Po zakończeniu pracy wrócił do stacji dokującej, lecz zaparkował dopiero za drugim podejściem (możliwe, że powodem było to, że podczas sprzątania delikatnie ją przesunął). Stan bateri po 57m2 wskazywał ok. 50%, więc zaniosłem go do pomieszczenia nr 9, tym razem na górze.

Obrazek

W moim domu garaż został poszerzony na dwa auta, więc powierzchnia tego pomieszczenia to 49m2. Z pokoju jest wyjście bezpośrednio na schody i byłem ciekawy, czy czujnik wysokości działa poprawnie. Na podłodze mam ciemne panele podłogowe i przed zakupem obawiałem się o ewentualne rysowanie podłogi. Nie ma dywanów. Ponownie robot wyznaczył sobie pewien obszar, od którego zaczął sprzątać i powracał do kolejnych miejsc. Poprawnie wykrył schody, więc odetchnąłem z ulgą. Nie zauważyłem też jakichkolwiek śladów zawracania i innych zarysowań na panelach. krótki filmik jak poradził sobie z lekkimi statywami fotograficznymi ;)

Po sprzątnięciu robot zatrzymał się w miejscu, gdzie go zostawiłem. Na wyświetlaczu widniał komunikat o słabej baterii, więc zaniosłem go do stacji ładującej. Szkoda, że nie spróbowałem go jeszcze uruchomić ponownie na parterze do całkowitego rozładowania - zobaczyłbym ile jeszcze jest w stanie sprzątnąć. Na razie wynik nie jest zły, a powiedziałbym nawet, że zaskakująco dobry bo 106m2 na jednym ładowaniu. WIele czytałem o zbyt głośnej pracy standardowej szczotki i faktycznie jest głośno, ale tylko przy cofaniu i zawracaniu, podczas jazdy na wprost jest ciszej niż zwykły odkurzacz, czyli nie ma tragedii. Dodatkowo dzięki planowaniu sprzątania ustawię go w ciągu pracy, więc nie będę go słuchał :) Ogólnie był to bardzo udany zakup, ponieważ podczas mojej nieobecności w domu robot będzie w stanie wysprzątać za mnie cały dół (ok. 80m2 prócz łazienki) na jednym ładowaniu :)

Minusy? Myślę, że jeszcze za wcześnie, żeby to stwierdzić, ale zauważyłem, że przy dwóch krawędziach miał problem z jechaniem wzdłuż nich.
Prawdopodobnie dojeżdżając do nich prostopadle spodziewał się prostego kąta, a najwyraźniej w moim domu go nie ma w tych miejscach, gdyż przy pozostałych było już w porządku.
Awatar użytkownika
traviz
 
Posty: 25
Rejestracja: 2015-11-01, 10:37

Re: Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia

Postautor: GRZECH » 2015-11-11, 23:02

--------------------------
GRZECH
Były: Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Jest w końcu Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]


Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser
 
Posty: 940
Rejestracja: 2010-12-12, 19:42
Lokalizacja: ŚLĄSK

Re: Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia

Postautor: traviz » 2015-11-11, 23:11

Da się jakoś przetestować dokowanie bez konieczności sprzątania całego pokoju? :)

Co do komunikatu - na pewno sprzątnął całe pomieszczenie, ponieważ pilnowałem go przez cały czas ;-) ale zwrócę uwagę następnym razem - dobrze wiedzieć.

Zaniosłem robota do wiatrołapu, żeby sprawdzić ewentualne problemy jakie może napotkać ze sprzątaniem pod moją nieobecność w domu i ponownie nie potrafił jechać wzdłuż prostej ściany o długości 4m... Hmmm... Z przeciwległą ścianą poradził sobie natomiast bez problemu :-? Może uruchomię go w nim kilka razy, żeby sprawdzić czy sytuacja się powtarza...
Awatar użytkownika
traviz
 
Posty: 25
Rejestracja: 2015-11-01, 10:37

Re: Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia

Postautor: GRZECH » 2015-11-12, 11:18

Wygląda na to że boczny czujnik zbliżeniowy nie widzi tej krawędzi...
Podeślij ten filmik do producenta, może wymienią lub pomogą.
--------------------------
GRZECH
Były: Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Jest w końcu Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]


Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser
 
Posty: 940
Rejestracja: 2010-12-12, 19:42
Lokalizacja: ŚLĄSK

Re: Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia

Postautor: adnim » 2015-11-12, 13:30

Rzeczywiście dziwnie sie zachowuje. U mnie jeździ blisko przy ścianach. Jedynie podobne zachowanie zauwazylem podczas sprzatnia przy kanapie naroznej. Jest on a koloru czarnego, wiec moze w tym problem?
Twoje listwy tez ciemne, no ale nie czarne ... Hmm
Roomba 785, Braava 380T, Scooba 450, botvac 75
adnim
Uświadomiony
 
Posty: 124
Rejestracja: 2015-01-30, 12:45

Re: Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia

Postautor: traviz » 2015-11-12, 14:22

Jak dotąd zdarzyło się 3 razy, przy pozostałych ścianach czy drzwiach bardzo ładnie sobie radzi.

EDIT:
Po pracy ponownie ustawiłem robota w wiatrołapie i dziś problem ze sprzątaniem wzdłuż ściany nie występował. Najwyraźniej coś mu się czasem pomiesza w "głowie" :-P

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
traviz
 
Posty: 25
Rejestracja: 2015-11-01, 10:37

Re: Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia

Postautor: AndrYou » 2015-11-14, 16:35

Mojemu D85 też zdarzyło się wjeżdżać kilkukrotnie półkolem w ścianę a nawet okrążać nieistniejącą nogę (od krzesła) ;) ale nie myślałem że może to być awaria któregoś z czujników :shock:
---------------------------------
AndrYou
Neato Botvac D85; SW: 1.2.1
Awatar użytkownika
AndrYou
 
Posty: 10
Rejestracja: 2015-11-05, 18:25
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia

Postautor: GRZECH » 2015-11-14, 23:29

Jeżeli okrąża półkolem coś co nie istnieje - sprawdź czujnik boczny zbliżeniowy lub
czujnik zderzeniowy boczny zablokowany.
--------------------------
GRZECH
Były: Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Jest w końcu Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]


Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser
 
Posty: 940
Rejestracja: 2010-12-12, 19:42
Lokalizacja: ŚLĄSK

Re: Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia

Postautor: AndrYou » 2015-11-15, 13:20

W takim razie aż się prosi żeby (np. po wciśnięciu odpowiedniej kombinacji klawiszy) następował test serwisowy zwracający info o stanie czujników. Tak jak jest np. w expresach do kawy czy pralkach. No bo niby jak mam sprawdzić czujnik na podczerwień (być pewnym że jest uszkodzony ? I w którym dokładnie miejscu się znajduje ? (robot jest na gwarancji czyli rozkręcanie śrub raczej odpada ...)
---------------------------------
AndrYou
Neato Botvac D85; SW: 1.2.1
Awatar użytkownika
AndrYou
 
Posty: 10
Rejestracja: 2015-11-05, 18:25
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia

Postautor: GRZECH » 2015-11-15, 15:48

Wszystko sprawdzisz podpinając się komputerem do robota.
--------------------------
GRZECH
Były: Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Jest w końcu Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]


Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser
 
Posty: 940
Rejestracja: 2010-12-12, 19:42
Lokalizacja: ŚLĄSK

Re: Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia

Postautor: traviz » 2015-11-18, 19:44

Awatar użytkownika
traviz
 
Posty: 25
Rejestracja: 2015-11-01, 10:37

Re: Neato Botvac 70e - moje pierwsze wrażenia

Postautor: AndrYou » 2015-11-26, 10:26

1.Tak jak pisałeś baterię (akumulator) który jest w Twoim Neato należy na początku uformować tzn. ładować minimum 12 godzin następnie rozładować do końca tzn. aż robot wyświetli komunikat "bateria rozładowana". Cykl ładowania - rozładowania powtórzyć 3 razy. Po tym zabiegu czas pracy akumulatora powinien być optymalny nie zależnie od długości ładowania i rozładowania. Jeżeli zauważyłeś znaczny spadek czasu pracy na akumulatorze to wykonaj ponownie procedurę w/w formowania akumulatora. Wybierz z menu opcję "nowa bateria" i wykonaj 3 cykle pełnego ładowania.
2.Z tego co wyczytałem na forach robot zgłasza rozładowaną baterię przy 30% jej naładowania. Czyli wracając do bazy nie sugeruje się wielkością pomieszczenia tylko ilością energii w aku. Nie wiem przy jakiej ilości energii podczas ładowania może rozpocząć "wymuszoną" przez Ciebie pracę.
---------------------------------
AndrYou
Neato Botvac D85; SW: 1.2.1
Awatar użytkownika
AndrYou
 
Posty: 10
Rejestracja: 2015-11-05, 18:25
Lokalizacja: Dolny Śląsk


Wróć do Neato Robotics, Kobold, Botvac,

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość

Informacja

Kto jest online

Użytkownicy online: 2 :: 1 zarejestrowany, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
Najwięcej użytkowników (452) było online 2019-02-28, 23:27

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość