[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5012: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5014: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5015: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5016: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy? : Inne: Ecovacs,Carneo,RoboJet,Agait, etc - Strona 4
Polecamy:

ROBOT BUYING GUIDE



Forum e-robot.pl

  • POLECAMY

PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy?

Moderatorzy: sondejm, barbapuppa, GRZECH, Tester

Re: PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy?

Postautor: sondejm » 2015-02-04, 21:17

A oryginalny akumulator jaki masz? Podaj napięcie, chemię i pojemność.

Post pomagał wysłać Samsung LTE z KitKatem za pomocą Tapatalka.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy?

Postautor: Lemur » 2015-02-04, 21:39

Obecnie mam 14.4V NiMH 2200mAh. Uklad ladujacy to raczej nie czasowka, tylko z mikroprocesorem, wiec z wieksza pojemnoscia powinien sobie poradzic. Martwi mnie raczej wydajnosc pradowa ogniw AA, robocop do pracy potrzebuje ok. 1.9A
W pobliskim sklepie za 12 ogniw o pojemnosci 4700mAh dalbym jakies 32zl plus koszyki 5zl, dlatego sie zastanawiam
Awatar użytkownika
Lemur
 
Posty: 8
Rejestracja: 2015-02-04, 00:44
Lokalizacja: WLKP/P-ń

Re: PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy?

Postautor: sondejm » 2015-02-04, 21:56

AA to max 2,5Ah Sub-C to realnie 3,5Ah. Jaki masz rozmiar ogniw? Innej chemii nie wkładaj grozi pożarem.

Post pomagał wysłać Samsung LTE z KitKatem za pomocą Tapatalka.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy?

Postautor: Lemur » 2015-02-04, 22:37

Hmmm... sugeruje sie tym co jest napisane na takim ogniwie AA, choc cudow nie oczekuje, zwlaszcza w tej cenie, aczkolwiek nawet jesli realnie byloby to 2,5Ah to jest to jakas alternatywa dla oryginalnego aku za 160zl
Wymiary ogniwa w ori aku to ok. 42x22, przypomina R14, podobne sa we wkreterkach.
Awatar użytkownika
Lemur
 
Posty: 8
Rejestracja: 2015-02-04, 00:44
Lokalizacja: WLKP/P-ń

Re: PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy?

Postautor: sondejm » 2015-02-04, 22:52

Wiec to rozmiar SUB-C, czyli ciut niższe od rozmiaru C (to kiedyś nazywano R14). AA są wyższe od Sub-c i nie wiem czy 12szt tam zmieścisz.
Waga to jest podstawowy wyznacznik pojemności. Idź do marketu weź kilka np po 10 baterii w tym samym rozmiarze duracela i takich tesco-wych po 50groszy pójdź na słodycze i użyj wagę a dowiesz się za co płacisz.
Aku do Roomby 14,4V/3Ah/NiMH oryginal waży 700g, a zamiennik- deklarowane 3,5Ah tylko 670g, przez pół roku działa dłużej, ale szybciej umiera.

Post pomagał wysłać Samsung LTE z KitKatem za pomocą Tapatalka.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy?

Postautor: Lemur » 2015-02-05, 13:57

Pewnie masz rację z tą wagą, ogniwa AA są na pewno lżejsze od SC bo są mniejsze gabarytowo (objętościowo), a orientujesz się może jak wygląda ich wydajność prądowa? Czy dadzą te prawie 2A? Powoli szykuje się u mnie wymiana aku i myślę że można byłoby spróbować i przetrzeć nowe szlaki, najwyżej się nie uda i kupię ogniwa SC albo gotowca ;-) efektem wymiany na pewno się podzielę
Awatar użytkownika
Lemur
 
Posty: 8
Rejestracja: 2015-02-04, 00:44
Lokalizacja: WLKP/P-ń

Re: PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy?

Postautor: sondejm » 2015-02-05, 14:07

Zajrzyj do postu: naprawiamy-minta-t915.html tam mieliśmy kiedyś pogaduchy na temat AA i ich przeznaczenia.
Moim zdaniem szybko je zabijesz (te AA) skoro Twój robot "żre" 2A.
Kup lepiej AKU pack od Roomby za 130zł i będzie Ok. Lub zadzwoń do sprzedawców co mają na Allegro AKU takie i zapytaj czy zamiast termistora (potzrebnego w Roombach) mogą wyprowadzić punkty lutownicze w tej samej cenie lub może niższej.
Ja bym nie wkładał AA.

/EDIT

Ten raczej zgrzewa sam:
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy?

Postautor: Lemur » 2015-02-05, 15:01

Ciekawy temat. A zanalazłem coś o co mi chodzi. Robochłop nie ma termistora, wtyk ma dwa piny, chodzi Ci o to żeby nie wkładali zabezpieczenia i z uwagi na to obniżyli cenę, dobrze rozumiem? Wolałbym sam zgrzać, lutować umiem :-D lubię też wiedzieć co mam. Fakt, nie wziąłem pod uwagę prądu rozruchu i w momencie uderzenia w przeszkodę... raczej przyspieszyłoby to zgon ogniw przez ugotowanie. Czyli wypadałoby wysokoprądowe, tylko gdzie takie można dorwać? Luzem oczywiście. Na allegro nie widzę... Już nie wiem co wybrać
Awatar użytkownika
Lemur
 
Posty: 8
Rejestracja: 2015-02-04, 00:44
Lokalizacja: WLKP/P-ń

Re: PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy?

Postautor: sondejm » 2015-02-05, 15:13

R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy?

Postautor: Lemur » 2015-02-05, 20:37

Zakupilem akumulator od roomby, po drobnej modyfikacji stykow powermed funkcjonuje na nim znakomicie, nie trzeba pruc nowego akumulatora zeby nie stracic gwarancji. Czas pracy to obecnie ok. 130min wiec wystarczajaco. W moim mieszkaniu pojawil sie ostatnio dosc wysoki dywan, a razem z nim problem z wjazdem. Zauwazylem ze haczy portem ssacym wiec postanowilem go delikatnie skrocic zeby po wjezdzie na przeszkode chowal sie bardziej wglab odkurzacza. Pomoglo, nie ma problemu z wjechaniem na 1,5cm. Zrobilem jeszcze ogolny serwis, czyszczenie kol (w benzynie), smarowanie przekladni w napedach (wazelina techniczna), wyparzenie szczotek (wrocily do fabrycznego ksztaltu), zalozylem dodatkowe gumki na zderzak (podwyzszylem go) gdyz klinowal sie pod stolikiem rtv. Teraz jest w pelni funkcjonalny, swoje zadanie spelnia dobrze, sprzata pod nieobecnosc domownikow z ustawionym harmonogramem, robi to calkiem dokladnie. Nie wiem dlaczego niektorzy sa zniecheceni do tego modelu, ja nie mam do czego sie przyczepic. Nie ma bajerow i wodotryskow jak inne odkurzacze, nie parzy herbaty i nie umie latac, ale sprzata i to chyba najwazniejsze.
Awatar użytkownika
Lemur
 
Posty: 8
Rejestracja: 2015-02-04, 00:44
Lokalizacja: WLKP/P-ń

Poprzednia

Wróć do Inne: Ecovacs,Carneo,RoboJet,Agait, etc

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Informacja

Kto jest online

Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
Najwięcej użytkowników (452) było online 2019-02-28, 23:27

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość