Polecamy:

ROBOT BUYING GUIDE



Forum e-robot.pl

  • POLECAMY

problem z ładowaniem, err5 - roomba 560

510, 520, 530, 535, 555, 560, 562, 563, 564, 570, 580, 581

Moderatorzy: sondejm, barbapuppa, GRZECH, Tester

problem z ładowaniem, err5 - roomba 560

Postautor: moomosh » 2017-07-19, 09:58

Witam,

Dostałam od rodzicow używaną roombe 560, kupiony wiele lat temu i regularnie używany z początku, także przeze mnie. Od jakichś dwóch lat rodzice jej nieuzywali, zgubiony był także kabel zasilajacy.

Dokupilam kabel - zamiennik z allegro, sklep wygląda na sprawdzony - po podłączeniu bezpośrednio do odkurzacza odpalil się tryb ładowania odswierzajacego, ten 16godzinny. Po ok 10 godzinach wyskoczył err5. Każde kolejne podłączenie kabla skutkowało ładowanie zwykłym przez ok 30 min, po czym znów wyskakiwal błąd.
Odkurzacz wyczyscilam, pod dolnym panelem też, wszystkie widoczne styki są w dobrym stanie, bateria wizualnie tez. Zresetowalam przez trzymanie Dock i Spot. Nic nie pomagalo, dalej taka sama sytuacja.
Próbowałam kilka razy podłączac ladowanie, w tej chwili sytuacja wygląda tak, że błąd się już nie pojawia, po kilkunastu minutach ładowania zapala się zielone światełko, ale po próbie uruchomienia odkurzacza włącza się silnik i zanim zaczną się kręcić szczotki od razu miga na czerwono i rozladowuje się.
Z ciekawości spróbowałam postawić go na stacji dokujacej ale z jakiegoś powodu stacji wogole nie widzi, mimo że stacja działa, tzn świeci się zielona dioda po podłączeniu kabla.
Moje pytanie: jaka jest szansa że wystarczy sama wymiana baterii, i czy to wogole bateria jest tu przyczyną? Zależy mi na tym żeby ją jakoś naprawić ale nie kosztem kilkuset złotych jeśli okaże się że uszkodzone jest coś wiecej.
moomosh
 
Posty: 4
Rejestracja: 2017-07-19, 09:33

Re: problem z ładowaniem, err5 - roomba 560

Postautor: sondejm » 2017-07-19, 19:38

Zgubił się sam kabel czy cały zasilacz i zakupiony został inny w inną wtyczką Jack która wkładana jest do robota. Jeśli Jack był numer większym to zastała wygięta blaszka i ładowanie z docka nie możliwe do czasu naprawy tego gniazda.
Daj zdjęcia ładowarki- tabliczka znamionowa i Jack
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: problem z ładowaniem, err5 - roomba 560

Postautor: moomosh » 2017-07-20, 08:17

Zgubił się cały zasilacz, to co kupiłam wygląda tak jak na zdjeciu.

Pomeczylam odkurzacz jeszcze ładowaniem i resetami, i w tej chwili potrafi przejechać kilka sekund z krecacymi się szczotkami zanim się wyladuje. Błąd się póki co nie pojawia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
moomosh
 
Posty: 4
Rejestracja: 2017-07-19, 09:33

Re: problem z ładowaniem, err5 - roomba 560

Postautor: sondejm » 2017-07-20, 08:52

Tak jak pisałem, Jack może być za gruby.
Krótkie działanie spowodowane jest zużyciem akumulatora, konieczny jest więc nowy.
Nie będzie jednak ładowania z docka dopóki nie naprawisz gniazda Jack w Roombie.
Skąd jesteś?
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: problem z ładowaniem, err5 - roomba 560

Postautor: moomosh » 2017-07-20, 10:08

Dzięki za odpowiedź. Jestem z Trójmiasta.
Mam bardzo małe mieszkanie i tak czy siak nie planowałam używać stacji dokujacej, nie mam jej po prostu gdzie postawić a że mam małe dzieci w domu to programowanie automatycznych odkurzania i tak się mija z celem. Nie zależy mi generalnie na tym żeby ta stacja działała, chyba że jest to konieczne do prawidłowego działania żeby w niej stał odkurzacz? Wygodniej jest mi go ładować z kabla.
moomosh
 
Posty: 4
Rejestracja: 2017-07-19, 09:33

Re: problem z ładowaniem, err5 - roomba 560

Postautor: sondejm » 2017-07-20, 10:10

Stacja w twoim przypadku jest więc zbędna, nie zaburzy to działania odkurzacza. Pamiętaj jednak aby odkurzacz był ciągle podłączony do ładowania.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: problem z ładowaniem, err5 - roomba 560

Postautor: moomosh » 2017-07-20, 10:17

Ok. Akumulator zamówiłam nowy.
Dzięki wielkie za pomoc.
moomosh
 
Posty: 4
Rejestracja: 2017-07-19, 09:33


Wróć do Roomba 5XX

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość

Informacja

Kto jest online

Użytkownicy online: 2 :: 1 zarejestrowany, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
Najwięcej użytkowników (452) było online 2019-02-28, 23:27

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość