Polecamy:

ROBOT BUYING GUIDE



Forum e-robot.pl

  • POLECAMY

Samoczynna zmiana softu?

510, 520, 530, 535, 555, 560, 562, 563, 564, 570, 580, 581

Moderatorzy: sondejm, barbapuppa, GRZECH, Tester

Samoczynna zmiana softu?

Postautor: ramzes78 » 2017-04-13, 15:00

Cześć,
Czy to możliwe by Roomba sama "zgubiła" nową wersję softu i powróciła do starego?
Pytam bo od jakiegoś czasu odmówiła pracy na czarnym :D
Od nowości jeździła na sofcie ( od kolegi Pawel2m) który tą przypadłość eliminował a teraz takie kwiatki...
Pozdrawiam
RAMzes

-->Roomba 581<--
ramzes78
 
Posty: 37
Rejestracja: 2013-03-03, 23:29
Lokalizacja: LDZ

Re: Samoczynna zmiana softu?

Postautor: sondejm » 2017-04-13, 20:29

Mało prawdopodobne.
Podejrzewam że zabrudziły się z cliffsensory, trzeba rozebrać zderzak i całą Roombę i wyczyścić te "szkiełka" przez które prześwituje promień iR.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Samoczynna zmiana softu?

Postautor: ramzes78 » 2017-04-14, 13:58

Ok - ale czy w takim wypadku działała by metoda z zasłonięciem ich kawałkiem białej kartki ? ( teraz tak zrobiłem by jeździła normalnie po chodniku) i pracuje normalnie
Pozdrawiam
RAMzes

-->Roomba 581<--
ramzes78
 
Posty: 37
Rejestracja: 2013-03-03, 23:29
Lokalizacja: LDZ

Re: Samoczynna zmiana softu?

Postautor: sondejm » 2017-04-14, 14:10

Tak. Osłonki zabrudziły się i przepuszczają mniej promieni iR, część z nich jest pochłaniana przez dywan i za mało wraca do odbiornika.
Daj zdjęcia cliffsensorów, sprawdzimy czy moja teoria jest zasadna.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Samoczynna zmiana softu?

Postautor: ramzes78 » 2017-04-14, 14:43

Po świętach to w takim razie rozbiorę i wyczyszczę. Dzięki za podpowiedź, jak nie pójdzie to zrobię foty i będziemy dumać dalej.

Edit: A jak już się tam dobiorę to może zrobię mod z sensorami i problem się rozwiąże. I tak klifów w domu brak :lol:
Pozdrawiam
RAMzes

-->Roomba 581<--
ramzes78
 
Posty: 37
Rejestracja: 2013-03-03, 23:29
Lokalizacja: LDZ

Re: Samoczynna zmiana softu?

Postautor: sondejm » 2017-04-14, 16:03

Oczyść w środku i silikon sanitarny bezbarwny w szczelinki dookoła daj.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na


Wróć do Roomba 5XX

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Informacja

Kto jest online

Użytkownicy online: 2 :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 2 gości (wg danych z ostatnich 5 minut)
Najwięcej użytkowników (452) było online 2019-02-28, 23:27

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości