[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 379: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5012: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5014: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5015: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 5016: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3948)
Romba 560 - dziwne zachowanie. : Roomba 5XX
Polecamy:

ROBOT BUYING GUIDE



Forum e-robot.pl

  • POLECAMY

Romba 560 - dziwne zachowanie.

510, 520, 530, 535, 555, 560, 562, 563, 564, 570, 580, 581

Moderatorzy: sondejm, barbapuppa, GRZECH, Tester

Romba 560 - dziwne zachowanie.

Postautor: wronski3 » 2014-09-01, 19:38

Na początek witam wszystkich serdecznie jako nowicjusz :)

Jak się domyślacie stałem się szczęśliwym posiadaczem roomby.
Tzn, odziedziczyłem urządzenie. Z tego co wiem to ma około 4 lat i podobno padło.
Rozebrałem go - ją :) w drobny mak, wydobyłem tonę kurzu, przeczyściłem co się dało
i naładowałem baterię.
Od początku spodziewałem się, że bateria będzie do wymiany bo po "jakimś" czasie nie używania
jest t o w sumie normalne ale - po kilu dniach testów okazuje się że roomba zachowuje się normalnie.
Czyści mieszkanie przez półtorej godziny i wraca na bazę.
Jest tylko jeden problem - czyszczenie działa jeśli uruchomię ją ręcznie - jeśli zaprogramuje automatyczne czyszczenie na konkretny dzień godzinę to roomba uruchomi się maksymalnie raz.
Przy kolejnym zjedzie z docka i po 2-3 sekundach zacznie migać na czerwono (5 albo 6 razy).
Nie da się jej już uruchomić. Pomaga restart oprogramowania poprzez 10 sekundowe wciśnięcie przycisków
- następnie ładowanie i znów działa ok. Do czasu - bo jeśli ustawię jakąś godzinę uruchomienia to znów to samo.

Dziwna sytuacja i nie wiem jak to ugryźć. Niby mogę uruchamiać ją ręcznie ale nie ukrywam że miło by było gdyby automat też działał prawidłowo.
Swoją drogą trochę zaskakuje mnie bateria, która całkiem nieźle trzyma mimo dłuższej przerwy w użytkowaniu.
wronski3
 
Posty: 5
Rejestracja: 2014-09-01, 19:22

Re: Romba 560 - dziwne zachowanie.

Postautor: sondejm » 2014-09-01, 19:54

Z tego co piszesz wynika za czasem nie ładuje się na stacji dokującej. Prysnij WD40 W GNIAZDO ładowania w odkurzaczu (nie w Docku) i włóż kilka razy jack ładowarki, następnie postaw na docku i powinna ładować.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Romba 560 - dziwne zachowanie.

Postautor: wronski3 » 2014-09-01, 20:10

Sprawdzę to i dam znać ale chyba problem leży jednak w czymś innym.
Przy w pełni naładowanej baterii nacisnę clean i odkurzacz będzie jeździł prawie 2 godziny
ale jak zamiast clean zaprogramuję godzinę automatycznego uruchomienia i spróbuję ją uruchomić to od razu po
wyjeździe miga na czerwono i nie działa do następnego restartu...
wronski3
 
Posty: 5
Rejestracja: 2014-09-01, 19:22

Re: Romba 560 - dziwne zachowanie.

Postautor: sondejm » 2014-09-01, 20:17

Sprawdź też czystość blaszek/pinów zasilania na płycie głównej w komorze aku.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Romba 560 - dziwne zachowanie.

Postautor: sondejm » 2014-09-01, 21:12

A co mówi jak zjedzie i otok zrobi się czerwony, lub jeśli nie mówi to jaką gra melodię, daj film.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Romba 560 - dziwne zachowanie.

Postautor: wronski3 » 2014-09-02, 11:21

Styki sprawdziłem, jest ok. Nic nie mówi. Melodyjka - pojedynczy sygnał i pięć może 6 mrugnięć na czerwono.
Spróbuję dziś nagrać filmik i podesłać.
wronski3
 
Posty: 5
Rejestracja: 2014-09-01, 19:22

Re: Romba 560 - dziwne zachowanie.

Postautor: sondejm » 2014-09-02, 12:05

Czyli to pusta bateria sądząc po opisie dźwięku. Daj film na YT.
Jeżeli taki dźwięk to pusta bateria, spróbuj naładować kilka cykli za pomocą tylko kabelka bez DOCKa.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Romba 560 - dziwne zachowanie.

Postautor: wronski3 » 2014-09-02, 15:06

Tak dźwięk jest taki i mruga sobie na czerwono.
Też obstawiałem uszkodzoną baterię, ale problem w tym że jak zrestartuje roombę poprzez 10 sekundowe przytrzymanie przycisków i uruchomię czyszczenie (bez programowania godzin uruchomienia automatycznego)
to roomba będzie zamiatać przez 1:30h mimo tego że jeszcze chwilę wcześniej twierdziła że bateria rozładowana.
wronski3
 
Posty: 5
Rejestracja: 2014-09-01, 19:22

Re: Romba 560 - dziwne zachowanie.

Postautor: sondejm » 2014-09-02, 15:34

To może być tzw "wesoła bateria" ktoś na forum miał taki przypadek, chyba Mystic.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2973
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Romba 560 - dziwne zachowanie.

Postautor: wronski3 » 2014-09-02, 16:46

Też najbliżej mi to tego żeby obwiniać baterię ale myślisz, że to możliwe żeby reagowała akurat tylko na to że zaprogramuję jej cykl sprzątania?
wronski3
 
Posty: 5
Rejestracja: 2014-09-01, 19:22

Re: Romba 560 - dziwne zachowanie.

Postautor: pawel2m » 2014-09-08, 12:30

Bateria na pewno do wymiany, ale skoro roomba tyle stała to mogła dostać się wilgoć na płytę i teraz są takie objawy, wymień aku, wtedy będzie wiadomo.
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Autoryzowany Dealer iRobot
 
Posty: 686
Rejestracja: 2012-09-05, 12:58
Lokalizacja: Kraków


Wróć do Roomba 5XX

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

Informacja

Kto jest online

Użytkownicy online: 3 :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 3 gości (wg danych z ostatnich 5 minut)
Najwięcej użytkowników (452) było online 2019-02-28, 23:27

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości