Polecamy:

ROBOT BUYING GUIDE



Forum e-robot.pl

  • POLECAMY

Robomow RS630 - kabel obwodowy

http://www.robomow.pl

Moderatorzy: barbapuppa, GRZECH, sondejm, Tester

Robomow RS630 - kabel obwodowy

Postautor: pioadam » 2018-05-10, 08:44

Cześć, orientujecie się może jaki przewód powinien być zastosowany jako obwodowy?
0,35-0,5mm? jak z odpornością na warunki? Niechałbym, żeby po zimie okazało się, że muszę układać nowy przewód bo izolacja popękała :/
Druga sprawa - czy ma ktoś szablon do robienia przejść między strefami? Kupiłem gołą kosiarkę ze stacją a chciałbym wydzielić 2 strefy w ogrodzie. Gdyby ktoś mógł mi zrobić zdjęcie i podać długości poszczególnych odcinków byłbym bardzo wdzięczny :)
pioadam
 
Posty: 3
Rejestracja: 2018-01-04, 15:38

Re: Robomow RS630 - kabel obwodowy

Postautor: mateuszjoe » 2018-05-12, 10:11

w robomow jest drucik, ale ja stosuję lgy 1,5. Łatwiej go łączyć potem bo tylko skręca się przewód i izoluje. Drucik trzeba raczej lutować ;/ O jaki szablon chodzi? Mógłbyś podesłać jakiś prosty plan ogrodu?
mateuszjoe
 
Posty: 25
Rejestracja: 2018-04-04, 22:42

Re: Robomow RS630 - kabel obwodowy

Postautor: pioadam » 2018-05-17, 17:08

Ok, drut już kupiony :) chodzi mi o ten tekturowy szablon do robienia "narrow path" czyli przejścia między strefami.
Szkic ogrodu poniżej, biała część nie będzie koszona - przejście, schody, skarpa z drzewami, itp.
Chciałbym rozdzielić trawnik na przód i tył jako osobne strefy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pioadam
 
Posty: 3
Rejestracja: 2018-01-04, 15:38

Re: Robomow RS630 - kabel obwodowy

Postautor: mateuszjoe » 2018-05-18, 13:01

pioadam pisze:Ok, drut już kupiony :) chodzi mi o ten tekturowy szablon do robienia "narrow path" czyli przejścia między strefami.
Szkic ogrodu poniżej, biała część nie będzie koszona - przejście, schody, skarpa z drzewami, itp.
Chciałbym rozdzielić trawnik na przód i tył jako osobne strefy.


Nie tak to działa, strefę ustala się po to żeby robot dokosił. Konfigurujemy na robocie ile metrów po przewodzie ma się poruszać od bazy zanim zacznie kosić. Np. Strefa główna to trawnik przy bazie. Strefa II to trawnik za wąskim przejazdem. Robot ma do przejechania na drugą strefę np. 50m po przewodzie od bazy zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Po pokonaniu tej drogi odrywa się i zaczyna kosić, ale istnieje prawdopodobieństwo, że wróci na strefę główną. Ustawianie stref ma zwiększyć prawdopodobieństwo dokaszania trudno dostępnych miejsc. Nie dzielimy sobie granicami trawnika :) Jeśli Ci bardzo będzie zależało to możesz puścić przewód w poprzek trawnika i zostawić przesmyk ok.1m żeby robot miał jak najmniejsze prawdopodobieństwo przypadkowego przejazdy między strefami.
mateuszjoe
 
Posty: 25
Rejestracja: 2018-04-04, 22:42

Re: Robomow RS630 - kabel obwodowy

Postautor: pioadam » 2018-05-23, 08:13

Super, dziękuję za dokładne wytłumaczenie :) na podstawie filmików z YT zrozumiałem, że robot rozpoznaje kształt ścieżki i po tym wie, że jest w drugiej strefie. Przejście między strefami mam wąskie (jakieś 2 metry w stosunku do długości całej strefy około 20m) więc mała szansa, że sam wyjedzie do drugiej. Biorę się za konfigurację :)
pioadam
 
Posty: 3
Rejestracja: 2018-01-04, 15:38


Wróć do Robomow

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Informacja

Kto jest online

Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
Najwięcej użytkowników (67) było online 2018-10-29, 10:13

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość