Zaloguj

Użytkownik: Hasło:  

Poprzedni temat «» Następny temat
Regeneracja filtra Roomba 4xx
Autor Wiadomość
sondejm 
Robo Fan
Rozmawia z robotami.

Wysłany: 2012-02-03, 22:57   Regeneracja filtra Roomba 4xx

Przychodzi taki czas w życiu każdego... odkurzacza - czas na nowe filtry.
Kupić jeden dwa czy więcej, o nie!
Jadę do pasmanterii kupić fizelinę krawiecką (posiada cienkie paski kleju), wcześniej szukałem zwykłej lecz bezskutecznie.
Wymiana fizeliny zajmuje ok 3 minuty (a to dopiero 2 próba) więc szybciej niż wyjęcie odkurzacza, czyszczenie i spakowanie go z powrotem do pojemnika.

Myślę że jeśli będę wymieniał co 10 wyjazdów Roomby, to zakupionej fizeliny wystarczy na 6÷8 miesięcy.

Konkluzja: jeśli nie widać pogorszenia jakości sprzątania (a wręcz przeciwnie większa siła ssania, oceniając ilość pyłków na filtrze) to po co przepłacać.

001.jpg
Obiekt testowy.
Plik ściągnięto 1 raz(y) 101,37 KB

002.jpg
5 główek od nitów się urwało, 6 przeskoczyło, delikatnie podważałem dwoma cienkimi wkrętakami bardzo blisko plastikowych trzpieni, ostrożnie aby nie uszkodzić ramek.
Plik ściągnięto 0 raz(y) 162,57 KB

03.jpg
1mx0,15cm fizeliny koszt 0,7zł.
Plik ściągnięto 0 raz(y) 247,34 KB

005.jpg
Wciskamy, szkockim zwyczajem uciąłem za mało, powinno być po 0,5cm zapasu z każdej strony, na łatwy chwyt palcami, aby naciągnąć przed wciśnięciem w zatrzaski, pęseta mało skuteczna, fizelinka rwie się i ucieka. Nadmiar obcinamy małymi nożyczkami.
Plik ściągnięto 0 raz(y) 159,32 KB

08.jpg
Porównanie faktury fizeliny oryginalnej i zastępczej - krawieckiej, ta druga jakby rzadsza, na pewno słabsza mniej podatna na rozciąganie
Plik ściągnięto 1 raz(y) 307,27 KB

10.jpg
fizelina testowa
Plik ściągnięto 0 raz(y) 532,23 KB

011.jpg
Test filtrowania na wylocie, zaliczony (kryształowo czysty, aż się zdziwiłem).
Plik ściągnięto 1 raz(y) 548,35 KB

13.jpg
Ilość śmieci drobnych z zasysania jakby większa.
Plik ściągnięto 1 raz(y) 454 KB

GRZECH 
Uświadomiony
Znalazłem robota - NEATO

Wysłany: 2012-02-03, 23:23   

Wszystko ok.
Zrób kilka testów więcej.
Zwróć uwagę na to czy:
- flizelina (włóknina, agrowłóknina) się nie rwie
- czy zastosowanie dwóch warstw flizeliny jest możliwe?

Pojedyncza flizelina będzie więcej cząstek drobnych kurzu przepuszczać. Jest rzadka i delikatna.
Modyfikacja za parę groszy - godna polecenia :)

p.s.: możliwość zastosowania w komputerze - polecam :)

sondejm 
Robo Fan
Rozmawia z robotami.

Wysłany: 2012-02-03, 23:38   

GRZECH napisał/a:
Wszystko ok.
Zrób kilka testów więcej.
Zwróć uwagę na to czy:
- flizelina (włóknina, agrowłóknina) się nie rwie
- czy zastosowanie dwóch warstw flizeliny jest możliwe?

Pojedyncza flizelina będzie więcej cząstek drobnych kurzu przepuszczać. Jest rzadka i delikatna.
Modyfikacja za parę groszy - godna polecenia :)

p.s.: możliwość zastosowania w komputerze - polecam :)

Miałem założoną fizelinę również na wylocie dość ściśle przylegała i była czysta, jak pisałem jest dość podatna na rwanie ale nawet jej nie dotykam, potrząsam wewnątrz kosza na śmieci i kilka razy uderzam ramką ażeby wszystko wytrzepać. Hmm dwie warstwy znacznie zmniejszają siłę ssania sprawdziłem. Ta druga warstwa na wylocie też ograniczała siłę ssania, ale ona tylko dla testów, a mimo to więcej kurzu zebrała, gdy czyściłem odkurzaczem filtr to po czyszczeniu przez 1-2 cykle zawsze było więcej kurzu zebrane na fizelince.
Teraz dużo dni słonecznych więc postaram się uruchomić w dzień a wtedy widać czy kurzy, na meblach zaraz będzie widać czy dużo przepuszcza, kiedyś po odkurzaniu tradycyjnym odkurzaczem było pełno kurzu na meblach mimo że worki oryginalne, zawsze jednak powietrze z wylotu podrzucało kurze, odkąd Roomba zamiata to kurze znikły.

barbapuppa 
Robo Koneser
Nie Robo Koneser, tylko...PRAKTYK

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2012-02-04, 00:19   

myślisz, że nie będą się robiły dziury jak wciągnie np. nieco większy kamyczek czy coś w tym stylu?

sondejm 
Robo Fan
Rozmawia z robotami.

Wysłany: 2012-02-04, 00:26   

barbapuppa napisał/a:
myślisz, że nie będą się robiły dziury jak wciągnie np. nieco większy kamyczek czy coś w tym stylu?

Aż tak delikatna nie jest ta fizelina, R4xx ma inna budowę niż seria 5/6 czy 7 tam brudy grube zagarnięte przez szczotki nie spotykają się z brudami zassanymi przez turbinkę.

ZibiD 
Robo Znawca

Wysłany: 2012-02-04, 10:35   

Ja jednakowoż zrezygnowałbym z flizeliny na kratce wylotowej. Skoro syf przeleciał przez pierwszy filtr, lepiej niech juz hwyleci na zewnątrz a nie zatyka wirnikia i silnika. Dałbym raczej podwójną flizelinę na filtr.
Inna sprawa, że ile warstw by się nie dało, szczelność ramki filtra w obudowie kosza jest eee... Powiedzmy - umowna i to dosyć mocno. Trzeba wykombinować jak uszczelnić filtr - przyleganie do obudowy kosza.
PS.
Ja ostatnio kupiłem filtry przez ebay ze stanów - wyszło chyba ze 20 zł za 3 szt.

sondejm 
Robo Fan
Rozmawia z robotami.

Wysłany: 2012-02-04, 13:40   

ZibiD napisał/a:
Ja jednakowoż zrezygnowałbym z flizeliny na kratce wylotowej. Skoro syf przeleciał przez pierwszy filtr, lepiej niech juz hwyleci na zewnątrz a nie zatyka wirnikia i silnika. Dałbym raczej podwójną flizelinę na filtr.
Inna sprawa, że ile warstw by się nie dało, szczelność ramki filtra w obudowie kosza jest eee... Powiedzmy - umowna i to dosyć mocno. Trzeba wykombinować jak uszczelnić filtr - przyleganie do obudowy kosza.
PS.
Ja ostatnio kupiłem filtry przez ebay ze stanów - wyszło chyba ze 20 zł za 3 szt.

Po raz trzeci powtarzam - na kratce wylotowej fizelinę założyłem tylko dla sprawdzenia ilości brudu przepuszczonego przez zamiennik w ramce (zdjęcia 10.jpg i 011.jpg).

Szczelność tej ramki to nie aż taka tragedia, bardziej zaciągnąłbym kurze ze szczotek na filtr, szukam czy ktoś nie przerabiał kosza od 4xx na aerovac 2.

glanz989 
Robo Fan
oj tam, oj ;p

Wysłany: 2012-02-06, 16:14   

ja rozumiem ekologię, ekonomię...ale co jak Roomba przez takie nieautoryzowane "upgrade'y" nagle nam nawali??

ZibiD 
Robo Znawca

Wysłany: 2012-02-07, 11:54   

Glanz...
A co tam jest do nawalenia?
Jeśli filtr będzie zrobiony solidnie - nie będzie się darł i będzie szczelny, to ja nie widzę tam żadnej kosmicznej technologii, która mogłaby na tym ucierpieć. Dobrym materiałem na filtr będzie materiał z worka (białego - włókninowego) do zwykłych odkurzaczy, moze byc uzupełniony wkładką włókninową (są w zestawach filtracyjnych także do zwykłych odkurzaczy) i wszystko razem będzie pięknie HEPAć za 1/4 ceny :)
Ekologia na tym też zyska - plastikowe ramki nie trafią na śmietnik.

glanz989 
Robo Fan
oj tam, oj ;p

Wysłany: 2012-02-07, 16:40   

ZibiD, pytam bo sam motam się z decyzją - kupić nowe HEPA (co 2 miesiące ponad 30zł... :-/ ), czy zregenerować stare...myślałem, że skoro nie nadają się one do mycia (z powodu tekturki w konstrukcji) to może by je rozebrać i jako wkładu użyć fizeliny (np. http://allegro.pl/listing...&description=1) - jest tania i można ją łatwo dociąć...pytanie tylko czym ją przymocować? bo jak klejem to już na stałe...można by też wykorzystać filtry gąbkowe (np. http://allegro.pl/oh031-1...2089235066.html ) lub po prostu dopasować/dociąć inny HEPA do zwykłego odkurzacza (np. http://allegro.pl/filtr-i2087595564.html ). Już sam nie wiem, ale muszę podjąć decyzję bo zasysanie w mojej Roombie jest coraz gorsze - mnóstwo pyłu zostaje na szczotce i w module....

GRZECH 
Uświadomiony
Znalazłem robota - NEATO

Wysłany: 2012-02-07, 19:20   

Szkoda że nie w Roombie nie można prać filtrów.
Polecał bym poszukać innego HEPA i dostosować. Właśnie sam jestem na etapie poszukiwań różnych filtrów HEPA.
Ponoć wyprany filtr traci swoje właściwości elektrostatyczne co skutkuje trwałym jego uszkodzeniem i zarazem spadkiem wydajności filtrowania. Ale są inne sposoby ich oczyszczania.

ZibiD 
Robo Znawca

Wysłany: 2012-02-08, 10:35   

glanz989 napisał/a:
czy zregenerować stare...myślałem, że skoro nie nadają się one do mycia (z powodu tekturki w konstrukcji)

Tu już odpowiedział GRZECH - wygląda na to, że ma rację :)

glanz989 napisał/a:

może by je rozebrać i jako wkładu użyć fizeliny (np. http://allegro.pl/listing...&description=1) - jest tania i można ją łatwo dociąć...pytanie tylko czym ją przymocować? bo jak klejem to już na stałe...

Ja raczej kupiłbym woreczki z prasowanego materiału (nie papierowe, tylko te białe). Są wykonane z myślą o odkurzaczu. Z pewnością materiał jest bardziej trwały i lepiej filtruje. 5 czy 6 szt. kosztuje mniej niż jeden nowy filtr do Roomby a powinno starczyć na duuuużo więcej takich filtrów.
Nie miałem w rękach oryginalnego filtra ale sądzę, że da się go rozebrać tak, by mozna było wyjąć z niego wkład i zostanie nam plastikowa ramka - korytko. Nowy wkład można zrobić np wycinając pasek z butelki PET lub innej grubej i sztywnej folii. Potem trzeba by ją podoginać do wymiarów wewnętrznych korytka by powstała z niej ramka wkładu filtra. Można ją skleić co ją wzmocni. Można też zrobić "zastrzały" albo dociąć gąbkę by ją wypełniła. Tyle, że w gąbce należałoby jednak zrobić otwory bo roomba nie uciągnie. Myślę, że "oczek" powinno być sporo - gąbka powinna spełniać rolę elastycznego stelaża a nie filtra. Tak spreparowany wkład owinąłbym materiałem wyciętym z worka. Potem włożył do oryginalnej ramki filtra. Taki wkład nie powinien wymagać dodatkowego wklejania - powinien być samouszczelniający dzięki dopasowanej ramce wewnętrznej.
Opcja 2 - bez folii - sama gąbka perforowana + obłożenie materiałem z worka. Tutaj jednak gąbka ciut większa niż wymiar wewnętrzny oryginalnej ramki filtra.

glanz989 napisał/a:

można by też wykorzystać filtry gąbkowe (np. http://allegro.pl/oh031-1...2089235066.html )

J.w.

glanz989 napisał/a:

dopasować/dociąć inny HEPA do zwykłego odkurzacza (np. http://allegro.pl/filtr-i2087595564.html ).

Z tym będzie kłopot - głównie z uszczelnieniem - trudno to będzie dokładnie przyciąć (mam na myśli filtry "harmonijkowe). Chyba że... wkleisz do ramki oryginalnej gąbkowe uszczelki do okien. trzeba wkleić kilka pasków - żeby uszczelniały ramkę na całej powierzchni wewnętrznej.

glanz989 
Robo Fan
oj tam, oj ;p

Wysłany: 2012-02-09, 19:10   

Dzięki za odpowiedzi. Chyba jednak poczekam z decyzją, aż filtr całkiem nie będzie nadawał się do użytku. A i muszę się czymś poprawić - okazało się że ten kurz który "pozostawał" niby na szczotkach i w ich module po sprzątaniu, był skutkiem przechylenia przeze mnie Roomby tyłem do góry (wysypała się częściowo zawartość zbiornika) :oops:

sondejm 
Robo Fan
Rozmawia z robotami.

Wysłany: 2012-02-09, 22:32   

Dość kombinowania, męczenia się 3 minuty z wymianą i przycinaniem "ścinka krawieckiego". Włożenie kwadratowego kawałka fizeliny zajmuje 1min i nie widzę przeciwwskazań aby w takim stanie go pozostawić. Teraz mam 2 minuty extra na nicnierobienie.

P2080152.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 309,65 KB

P2080153.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 266,55 KB

ZibiD 
Robo Znawca

Wysłany: 2012-02-09, 22:42   

Sondejm - nie rób obciachu - przynajmniej z grubsza przytnij i uchlastaj ten tył. Będzie ładnie a Ty nadal będziesz miał 1m45sek na robienie nic :mrgreen:

Odpowiedz do tematu