Polecamy:

ROBOT BUYING GUIDE



Forum e-robot.pl

Problemy ze sprzątaniem 782e

Roomba 760, 770, 780, 790, 776p, 786p
http://www.irobot.pl

Moderatorzy: GRZECH, sondejm, barbapuppa, Tester

Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: zaanton » 2017-01-21, 17:33

Jestem po trzech pierwszych sprzątaniach przez nową Roombę 782e i tylko drugie przebiegło bez problemu.
oto układ mieszkania, które ma około 64m2
IMG.jpg


Czerwona duża kropka to miejsce gdzie jest stacja. Mniejsza z numerem I to miejsce gdzie stała latarnia za pierwszym razem. Mniejsza kropka z numerem II to miejsce gdzie latarnia stała za drugim i trzecim razem.
Opis problemu:
1. Pierwsze sprzątanie - roomba nie wjechała w ogóle do łazienki i kuchni.
2. Sprzątanie drugie - roomba posprzątała całe mieszkanie, zajęło jej to około 1,5 godziny. Choć nie jestem pewien czy wjechała w miejsce w sypialni za łóżkiem dalej od stacji dokowania.
3. Roomba posprzątała tylko pierwszą oddzieloną część z sypialnią, łazienką i kuchnią. Zajęło jej to około 1,5 godziny. Po czym wróciła do stacji. Po przeniesieniu stacji do dużego pokoju (pozostałą część mieszkania też chciałem mieć czystą) posprzątała tylko ten pokój i wjechała do małego na moment. Korytarza nie ruszyła. Zajęło jej to około 30 minut i też wróciła do stacji (Może bateria się wyczerpała).

Pytania:
1. Czy dobrze dzielę mieszkanie za pomocą jednej latarni - może stawiać ją w innym miejscu?
2. Czy za pomocą jednej latarni do się działać w takim mieszkaniu, może powinienem dokupić jeszcze jedną?
3 Czy jest coś, co powinienem sprawdzić, zrobić poza zmianą umiejscowienia latarni dla rozwiązania opisanych problemów.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2017-01-21, 21:58 przez zaanton, łącznie zmieniany 2 razy
zaanton
 
Posty: 7
Rejestracja: 2016-12-27, 17:09

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: sondejm » 2017-01-21, 21:25

Nie możesz przestawiać roomby w trakcie pracy z latarniami.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2727
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: zaanton » 2017-01-21, 21:32

Nie przestawiam. Przestawiałem lampę - w 1 sprzątaniu stała gdzie indziej. w 2 i 3 też gdzie indziej.
zaanton
 
Posty: 7
Rejestracja: 2016-12-27, 17:09

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: sondejm » 2017-01-21, 21:55

zaanton pisze:[CIACH]
3. ... Po przeniesieniu do dużego pokoju posprzątała tylko go i wjechała do małego na moment. Korytarza nie ruszyła. Zajęło jej to około 30 minut. (Może bateria się wyczerpała).

A przeniesiona w jakich okolicznościach?
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2727
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: zaanton » 2017-01-21, 21:57

Hej, przed chwilą edytowałem pierwszy post. Mam nadzieję, że teraz jest jaśniejszy opis.
zaanton
 
Posty: 7
Rejestracja: 2016-12-27, 17:09

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: sondejm » 2017-01-21, 22:00

Wyjmij baterie z latarni włącz Roomba w trybie Dock i schowaj stacje dokującą.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2727
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: zaanton » 2017-01-21, 22:02

ok, spróbuję jutro. Jeżeli można zapytać czemu ma to służyć? I na co mam czekać, żeby wiedzieć, że osiągnąłem planowany rezultat?
zaanton
 
Posty: 7
Rejestracja: 2016-12-27, 17:09

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: sondejm » 2017-01-21, 22:16

Roomba będzie tropić Paproszki przez około 150 minut i będzie czysto. Jestem zwolennikiem naiprostrzych rozwiązań. Mam 59m, miałem nawet 4 latarnie i nigdy podczas szukania optymalnego ich ustawienia nie uzyskałem takiego efektu jak teraz przy puszczaniu "samopas". Sprzedałem więc te technologie i nabyłem R630
Teraz z Litowym Aku 4,4Ah to ponad 200minut samopasu zazwyczaj pod nieobecność.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2727
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: barbapuppa » 2017-01-22, 09:00

Schowana baza może być rozwiązaniem dla Ciebie, choć wiadomo, że będziesz potem szukał robota po mieszkaniu.
Jeśli chcesz używać latarni, to ja bym ustawiła spróbowała usawić ją na korytarza przed łazienką, tam gdzie jest ściana kuchni i wydaje mi się, że w Twoim układzie dobrze byłoby mieć drugą zamykającą te 2 pokoje.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
 
Posty: 2933
Rejestracja: 2011-02-13, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: piokrza » 2017-01-22, 15:23

Jak nie chcesz by robot sam uruchamiał się i sprzątał o wybranej godzinie w wybrane dni tygodnia, po czym samodzielnie dokował i się ładował, oraz nie straszne Ci po każdorazowym sprzątaniu szukanie w którym to pokoju "schowała się" Roomba (rozładowana tylko raz "płacze" - w chwili rozładowania), a być może i czołganie się po nie zawsze czystej podłodze i wciskanie pod dosyć nisko zawieszone łóżko a następnie ręczne odnoszenie jej do stacji, a potem za każdym razem ręczne uruchamianie palcem... to słuchaj sondejma.

Gdybyś napisał jaką powierzchnię ma w ogóle każde z pomieszczeń to byłoby łatwiej doradzić. Układ jest moim zdaniem zbyt skomplikowany żeby podział na pół z użyciem tylko 1 latarni rozwiązał tu sprawę. Bo 1 latarnia wg zaleceń producenta obsłuży 2 strefy, każda w kształcie kwadratu lub prostokąta po 20m2 max. Czyli 40m2, a Ty masz ile i w jakim układzie i jakiej powierzchni? Jak chcesz żeby wjechała do każdego pomieszczenia to w teorii musiałbyś ustawić po latarni na wejściu do: duży pokój, mały pokój, sypialnia, kuchnia. Ale jaką ma powierzchnię "przedpokój" (rozumiem że to co jest po środku mieszkania nim jest)? Czy latarnie stojąc w progach pomieszczeń i będąc skierowane okienkami emiterów podczerwieni tak by wiązki "wchodziły" do środka obu pomieszczeń nie będą o siebie nimi "haczyć"? Jeśli będą stały zbyt blisko siebie to cała zabawa nimi nie ma sensu. To samo jest z innymi latarniami, wirtualnymi ścianami czy stacją dokującą. Nie mogą stać zbyt blisko siebie bo promienie ir nachodzą na siebie i Roomba głupieje. Pomóc tu może zmniejszenie zasięgu latarni na "1". Takie jest moje doświadczenie z 780 i podziałem 4 latarniami poziomu domu w układzie 5 oczkowym bez pomijania pomieszczeń.

http://homesupport.irobot.com/app/answe ... A2-work%3F
piokrza
Robot Master
 
Posty: 2026
Rejestracja: 2012-08-23, 21:10

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: Robociak » 2017-01-22, 16:43

Ale zatrzymuje Ci się w miejscu czy wadzi o coś?
Robociak
 
Posty: 5
Rejestracja: 2017-01-22, 16:26

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: zaanton » 2017-02-13, 16:49

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Sposobu z chowaniem bazy nie będę raczej stosował - mam wątpliwości, które również na forum w jakimś wątku są dyskutowane, co do wpływu na trwałość baterii.
Od pewnego czasu podłączam roombę w dużym pokoju a latarnię stawiam tam gdzie jest oznaczone I na rysunku. Różnie sobie radziła ze sprzątaniem: raz idealnie po 45 minut w każdej części i zakamarki posprzątane, innym razem spory rozrzut czasowy w sprzątaniu dwóch części i nie do końca posprzątane.
Ostatnio radzę sobie tak, że zamykam sypialnię i stawiam latarnię w I, a robot startuje z dużego pokoju i jest okej.
Planuję kupić drugą latarnię i z nią kombinować.
@piokrza - powierzchnię niestety jestem w stanie ocenić tylko "na oko". Duży pokój ok. 20m2, mały pokój ok. 10m2, sypialnia ok. 8-9m2 z łóżkiem które zajmuje ok 3m2, kuchnia ok. 6m2, łazienka i korytarz po ok. 4m2.
zaanton
 
Posty: 7
Rejestracja: 2016-12-27, 17:09

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: baszurek » 2017-04-21, 12:36

Siemka. Podwieszę się pod temat, żeby nie zakładać nowego. Roomba śmiga już ponad 2 miesiące, puszczam ją zawsze z ręki, zmykam w jednym pokoju, później w łazience, a resztę mieszkania przedzieliłem na 2 części - kuchnia, przedpokój i niewielki pokój, a na końcu przenoszę do drugiej części, tj. dużego pokoju. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, ale od jakiegoś czasu Roomba zaczęła się zatrzymywać podczas sprzątania, czasami podczas odkurzania trwającego półtorej godziny potrafi się zatrzymać nawet trzy razy - odgrywa swoją melodyjkę, po czym zapiszczy 3 razy i stoi (świeci się zielony napis clean oraz wszystkie niebieskie, po naciśnięciu clean rusza dalej i sprząta, jakby nigdy nic. Podłogi są gładkie (kafelki i panele), zatrzymywanie ma więc miejsce na gładkiej, otwartej powierzchni, nic się nie wkręca, odkurzacz po każdym sprzątaniu jest czyszczony - pojemnik, szczotki oraz filtry, nadmierne zabrudzenie tych ostatnich też wykluczam, bo odkurzacz jest używany od 2 miesięcy 2-3 razy w tygodniu, do ogarnięcia ma jakieś 55m kw. minus powierzchnia, na której stoją meble. Wie ktoś o co chodzi? Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to zrobić reset.
Awatar użytkownika
baszurek
 
Posty: 16
Rejestracja: 2017-02-08, 15:46

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: sondejm » 2017-04-21, 13:35

Jaki to model? Roomba nic nie mówi? Co na to instrukcja, błąd 3 podczas pracy.
/Edit
Wróóóć!

To żadna awaria, Roomba uznała że skończyła sprzątanie, użyłeś przycisku Clean
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
 
Posty: 2727
Rejestracja: 2011-07-10, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Problemy ze sprzątaniem 782e

Postautor: baszurek » 2017-04-21, 21:56

sondejm pisze:Jaki to model? Roomba nic nie mówi? Co na to instrukcja, błąd 3 podczas pracy.
/Edit
Wróóóć!

To żadna awaria, Roomba uznała że skończyła sprzątanie, użyłeś przycisku Clean


Roomba, tak jak w temacie- 782e, niestety powyższa diagnoza nie jest raczej trafna, bo zdarza jej się zatrzymać już po kilku minutach sprzątania (jak więc może uznać, że już koniec sprzątania?), a poza tym, nawet gdyby uznała, że już koniec sprzątania, to powinna zawinąć do bazy, a tego nie robi.
Awatar użytkownika
baszurek
 
Posty: 16
Rejestracja: 2017-02-08, 15:46

Następna

Wróć do Roomba 7XX

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Informacja

Kto jest online

Nie ma użytkowników w trybie online :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 0 gości (wg danych z ostatnich 5 minut)
Najwięcej użytkowników (215) było online 2015-09-23, 05:34

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości