Polecamy:

ROBOT BUYING GUIDE



Forum e-robot.pl

  • POLECAMY

Problem z ładowaniem?

510, 520, 530, 535, 555, 560, 562, 563, 564, 570, 580, 581

Moderatorzy: barbapuppa, GRZECH, sondejm, Tester

Problem z ładowaniem?

Postautor: mp3-10 » 2011-05-18, 14:18

Witam!

Ostatnio kupiłem sobie nową baterię do mojej Roomby (chyba 550) z HK ;)

Włożyłem rozładowałem do końca i podłączyłem do ładowania.

I niestety nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłem ponieważ:

miga dość szybko przycisk clean na pomarańczowo 3 razy i zapala się lampka po lewej stronie ( symbol roomby). Roomba nie mówiła niczeg w stylu Uh-Oh itp.

Czy to znacza ładowanie baterii formujące?
mp3-10
 
Posty: 7
Rejestracja: 2011-05-18, 14:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z ładowaniem?

Postautor: Mystic » 2011-05-19, 11:54

mp3-10 pisze:Witam!

Ostatnio kupiłem sobie nową baterię do mojej Roomby (chyba 550) z HK ;)

miga dość szybko przycisk clean na pomarańczowo 3 razy i zapala się lampka po lewej stronie ( symbol roomby). Roomba nie mówiła niczeg w stylu Uh-Oh itp.

Czy to znacza ładowanie baterii formujące?


Witaj na forum!

Szybkie miganie na pomaranczowo to formowanie baterii.
Niestety czerwony wykrzyknik lub symbol roomby oznacza problem z ladowaniem.

Postaraj sie zrozumiec jaki numer bledu wyswietla - albo wizualnie albo posluchac ale skoro piszesz ze nic nie mowi... dziwne.
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910
Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
 
Posty: 827
Rejestracja: 2009-06-05, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Postautor: mp3-10 » 2011-05-20, 19:03

Witam!

Znalazłem problem - Chińczyki żle przymocowały jeden pin od czujnika temperatury (czy czegoś tam) i roomba myślała że jest bateria walnięta ;)
mp3-10
 
Posty: 7
Rejestracja: 2011-05-18, 14:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z ładowaniem?

Postautor: duende_o » 2015-10-23, 12:01

witaj
mam ten sam problem, Roomba 560 po wymianie akumulatora i pierwszym rozładowaniu nie ładuje, po trzykrotnym mrugnięciu na pomarańczowo pojawia się wykrzyknik i nie ładuje. Jak konkretnie rozwiązałeś ten problem? Co radzisz zrobić?

mp3-10 pisze:Witam!

Znalazłem problem - Chińczyki żle przymocowały jeden pin od czujnika temperatury (czy czegoś tam) i roomba myślała że jest bateria walnięta ;)
duende_o
 
Posty: 3
Rejestracja: 2009-09-01, 21:13
Lokalizacja: Polska

Re: Problem z ładowaniem?

Postautor: Mystic » 2015-10-23, 12:32

wymieni baterie, skoro nowa podlega rekojmi.
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910
Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
 
Posty: 827
Rejestracja: 2009-06-05, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Re: Problem z ładowaniem?

Postautor: duende_o » 2015-10-23, 20:22

Dzięki. Napisałam do sprzedawcy.
Już wcześniej korzystałam z zamiennika akumulatora i wszystko działało jak należy, lecz zbyt długo pozostał rozładowany i padł. Teraz przy problemie z ładowaniem nowego akumulatora sądziłam, że może wystarczy jakiś prosty myk typu restart by wszystko zadziałało prawidłowo :-)
Pozdrawiam,
duende_o
 
Posty: 3
Rejestracja: 2009-09-01, 21:13
Lokalizacja: Polska

Re: Problem z ładowaniem?

Postautor: As 76 » 2016-11-14, 03:33

Witam .
Jestem posiadaczką 564 Pet od 2012 roku i wtedy roomba chodziła średnio 1 w tygodniu lub rzadziej (zastawione mieszkanie ).
Problem jest tego typu ,że roomba nie sprzatała wcale dobre 2 lata .
Teraz po włączeniu ponownym sprząta jakieś 10 minut i ładuje się ok godziny ,po czym znów po ok 10 minutach jest informacja ,ze należy naładować roomba .
Formowanie 2 krotne nie dało żadnych oczekiwanych efektów
(no chyba ,że coś źle robię :P )
Moje pytanie brzmi ....
Aku do wymiany ? czy jeszcze można coś zrobić z tym ,który jest ?
W sumie to mało pracowała od nowości ...Była puszczona może z 50 razy ...
dzięki za odpowiedź
As 76
 
Posty: 5
Rejestracja: 2011-02-25, 14:42
Lokalizacja: z domu

Re: Problem z ładowaniem?

Postautor: piokrza » 2016-11-14, 19:59

Zdecydowanie aku do wymiany. Te 2 lata bez doładowywania..no musiał paść. Pozostawienie go już na ponad tydzień w robocie nie podłączonego do sieci skutkuje rozładowaniem i uszkodzeniem aku, a naładowanego i wyjętego z robota na ponad 3 miesiące także go uszkadza. Nawet gdyby był używany przez te 2 lata, to raczej byłby już do wymiany. Dlatego najlepiej stale przechowywać Roombę w ładowarce no i oczywiście regularnie jej używać - pełny cykl ładowania/rozładowania najlepiej służy aku :-)
piokrza
Robot Master
 
Posty: 1987
Rejestracja: 2012-08-23, 21:10


Wróć do Roomba 5XX

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Informacja

Kto jest online

Nie ma użytkowników w trybie online :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 0 gości (wg danych z ostatnich 5 minut)
Najwięcej użytkowników (215) było online 2015-09-23, 05:34

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości